فردایکرمان ـ گروه جامعه: در حالیکه پیشبینی میشد از اواخر آبانماه کار مرمت اضطراری خانه تاریخی لطفی در بازار کرمان آغاز شود، آذر از نیمه گذشته و این عملیات هنوز شروع نشده است.
به گفتهی معاون میراثفرهنگی استان، پروژههای مرمت دولتی مسیری طولانی تا انتخاب پیمانکار و آغاز کار دارد ولی میگوید که خودش شخصا چند روز پیش از این خانه بازدید کرده و عوامل خطر را شناسایی و کارهای جزییای هم انجام دادهاند.
واقعیت اما این است که فرسودگی در این خانه آنقدر بالاست که بارندگیهای پاییز و زمستان، تهدیدی جدی برای آن بهحساب میآید و به نظر میرسد همچنان باید «دعا کنیم» خانهلطفی خراب نشود!
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، خانه لطفی در مجموعهی بازار کرمان، از جمله خانههای تاریخی و واجد ارزش است که از دیماه سال 94 بالاترین مقامات استان یعنی دو تن از استانداران پشت آن ایستادهاند تا سروسامانی بیابد و نیافته است.
این خانه که از بازماندگان دوران قاجار و پشت موزه بانوحیاتی واقع شده، تزیینات فوقالعاده زیبا و پُر کارِ آیینهکاری داشته که بخش زیادی از آن، از بین رفته است. بادگیر باشکوهی دارد که وضعیت بغرنج آن از داخل کوچه دل هر بینندهای را میلرزاند، همچنین، در داخل این خانه، نوع جدیدی از تزیینات هم بوده که فرنگرفتههای زمان قاجار وارد معماری ایران کردهاند و آن، نقاشی و تصاویر چاپ شدهی رنگی است که قابهایی با تزیینِ مثلا گچبری درست میکردهاند و داخل آن یکی از این عکسها را میچسباندهاند. در خانهی لطفی چندین مورد این تزیینات را داشتیم که از بین رفته است.
رزمحسینی و فدائی دو استاندار قبلی کرمان برای مرمت و احیای این خانه تلاشهایی کردهاند. بانک رسالت برای سرمایهگذاری آمد، قرار بود خانه تبدیل به خانهموزه هنر و محل نگهداری و نمایش آثار خوشنویسی استاد ملکزاده بشود. بانک رسالت، نیامده رفت. موسسه ملل را معاون عمرانی استاندار خواست جایگزین رسالت کند که آنها هم نپذیرفتند. خانه بلاتکلیف مانده و فرسودگی بالایی در این بنای ارزشمند تاریخی مشاهده میشود.
اواخر مهرماه، مجتبی شفیعی، معاون میراثفرهنگی استان به فردایکرمان گفت که فعلا نتوانستهاند سرمایهگذاری را مجاب کنند تا بیاید این خانه را آباد کند اما چون بابت خسارات احتمالی برف و بارانهای فصل سرما به این بنا، نگرانی دارند، یکسری کارهای اضطراری برای خانهی لطفی انجام میدهند تا فعلا در همین وضعیت تثبیت شود.
او در آن گفتوگو پیشبینی کرد که تا یک ماه آینده یعنی اواخر آبانماه، کار مرمت اضطراری خانه لطفی شروع شود.
17 آذرماه اما شفیعی در پاسخ به فردایکرمان، گفت که هنوز مرمت اضطراری خانه شروع نشده است. او اظهار کرد که چند روز پیش، به این خانه سری زده و عواملی که احتمال داشته خطرساز شود را بررسی و برای آن پیشبینیهایی کردهاند. او افزود: «حتی جاهایی که نیاز به نصب شمع بود، این کار را انجام دادهایم».
به گفتهی شفیعی، مرمت اضطراری قرار است دربارهی بادگیر این خانه صورت گیرد. او در پاسخ به این پرسش که چرا در یک ماهی که گفتید، کار انجام نشد؟ تصریح کرد: «ای کاش اعتبارات کافی در اختیار داشتیم و دستمان هم باز بود و قوانین دستوپاگیر هم نداشتیم و میتوانستیم فورا به بناهایی مثل خانهلطفی رسیدگی کنیم».
او مسیر طولانیای که برای انتخاب پیمانکار و واگذاری بنا برای مرمت باید طی شود و تخصیص اندکی که برای مرمت بناها صورت میگیرد و وقتی از دل فرآیند پرپیچوخم اداریاش بیرون میآید چیزی هم از آن باقی نمیماند را یادآور شد و گفت: «ما تیم امانی هم برای مرمتهای اضطراری نداریم. در کل کشور، نیروی امانی در میراثفرهنگی بهکار گرفته نمیشود تا لااقل بتوانیم از این طریق، مسیر مرمت را کوتاه کنیم».
شفیعی در پاسخ به این پرسش که در جریان عملیات پیگردی باستانشناسی در قبهسبز از نیروهای شهرداری کمک گرفتید؛ نمیتوانید برای دیگر امورات هم این تجربه را تکرار کنید؟ اظهار کرد که شهرداری در جریان مرمت بازار و قبهسبز کمکهای خوبی به ما داشت ولی آنها خودشان هم مشکلات و محدودیتهایی دارند و نمیتوان روی این حوزه حساب کرد».
معاون میراثفرهنگی استان در عینحال گفت که خانهلطفی در مالکیت یکی از شرکتهای زیرمجموعهی وزارت راه و شهرسازی است و آنها برای واگذاری، عزم جدی دارند و امیدواریم هرچه زودتر این بنا به سرمایهگذار بخش خصوصی واگذار و مرمت و احیا شود. /الف
نظر خود را بنویسید