گروه اقتصاد ـ عباس افضلیننیز؛ مدرس دانشگاه، هنرمند و پژوهشگر، گوشهای از تصویر هولناک کمآبی و خشکسالی را در استان کرمان روایت میکند. به گزارش فردایکرمان، افضلیننیز از حال و روز بزرگترین سد خاکی استان کرمان مینویسد که در ادامه میخوانید. هشداری که دولت باید نسبت به آن توجه کافی داشته باشد؛ پیش از آنکه بیش از این دیر شود.
1 ـ داستانش به افسانه میماند؛ میرافضل نامی ـ مالک آبادیِ ننیزـ نذر میکند که اگر فرزندِ رو به احتضارش از مرگ برهد و زنده بماند، آب کشاورزیاش را به سید بَرحقّی ساکن آبادیِ بالادست ببخشد. بعد از بهبودیِ فرزند، به نذرش عمل میکند؛ اما بیآبی و خطر خشک شدن مزارع کشاورزیاش سبب میشود با شرمندگی دست به دامان سید شود؛ پیشنهاد میکند سهم روزانهی آب طبق نذر برای او، و «شب کَنِ» آن برای ننیز باشد. حالا سالیان سال است که کشاورزان ننیز بهنوبت، تمام شب را برای آوردن آب و پاسبانی آن در مسیر طولانیِ حدفاصل سرچشمه و روستا، میان آبادیهای دیگر، تا سحر بیدارند. مسیری پر سنگلاخ و تشنه که بخش مهمی از آب را خاک میبلعد، بخشی را میبرند و اندکی به مقصد میرسد. داستانها دارد این آبداری.
2 ـ چهار پنج سالِ پیش، مطلبی در معرفی ننیز نوشتم که بندی از آن این است: «معنای «ننیز» را «مادر آب» دانستهاند، و وجه این تسمیه را وجود نهرها، جویبارها و چشمههای آب فراوان این آبادی. پیش از خشکسالیهای اخیر، زمینهای «یُزم» باتلاقی شکل در ننیز زیاد دیده میشد و چندین چشمهی آب، که خشکیدند. «ننه» و «یزم» در ترکیب با هم و در باور و اصطلاح مردم این سامان و به معنای «مادر آب»، اسمِ با مسمّای این آبادی را تشکیل میدهند. ننیز هنوز هم به خاطر وجود بزرگترین سد خاکی استان کرمان، سرسبز و خرم است.» حالا این سد خاکی خشکیده و آبادی رو به ویرانی است.
3 ـ در فضای مجازی چند عکس از حال و روز این روزهای سد ننیز به اشتراک گذاشتم؛ حال و روزی هولناک و غمانگیز؛ و پیشنهاد تلخِ طنزآلودِ یکی از اعضای شورای اسلامی ننیز مبنی بر برگزاری یک دوره مسابقات فوتبال در سد! با حضور مسئولین جهاد کشاورزی. دوستان رسانهایام پیشنهاد کردند مطلبی بنویسم. دستودلم به نوشتن نمیرود، اما تلاشم را کردم که شاید فرجی شود.
ظاهرا این مشکل با لولهگذاری در مسیر آب مرتفع خواهد شد. تامین همهی هزینهی این کار، از بضاعت مالیِ کشاورزان ننیزی خارج است. دولت باید کاری کند. دیر میشود؛ تشنگی جانِ «مادر آب» را میگیرد.
*به گزارش فردایکرمان، در این مطلب، دو عکس، مربوط به سد ننیز در دو دورهی پرآبی و خشکیدگی مشاهده میکنید که «هادی ژاله» آن را گرفته است.
نظر خود را بنویسید