فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: کلنگ کارخانهی پلاسمای خون خاورمیانه که آن را «بزرگترین» کارخانه از این نوع میدانند، ۲۲ بهمنماه سال ۹۵ توسط رئیس وقت مجلس شورای اسلامی بر زمین زده شد تا این کارخانه، با اعتباری بالغ بر یکهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان و در زمینی به مساحت ۹۰ هکتار، توسط بخش خصوصی در جادهی ماهان به کرمان احداث شود و با فعالیت آن، ایران در ردهی هشتم کشورهای دارای کارخانه پلاسما در دنیا قرار گیرد. در آن زمان، از سوی سرمایهگذار وعده شد تا بخش پلاسمای این کارخانه دو سال بعد یعنی تا سال ۹۷ به بهرهبرداری برسد.
بنا به گفتهی متولیان، در میانهی راه به دلیل عدم توانایی سرمایهگذار، قرار شد پروژه به سرمایهگذار دیگری واگذار شود و آذرماه سال گذشته در جلسهی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان کرمان، رئیس اتاق کرمان با اشاره به تغییر سهامداران پروژهی پلاسما، توضیح داد: «ترکیب سهام پلاسما قبلا ۳۰ درصد نیروهای فنی و پزشکان متخصص، ۱۰ درصد شرکت توسعه کرمان و 60 درصد شرکت استراتوس بود که شرکت توسعه کرمان قبول کرده ۶۰ درصد سهام استراتوس را بردارد و تغییر سهامدار بهزودی اتفاق میافتد و پروژه فعال خواهد شد».
اما به گفتهی رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان، پروژهی پلاسما کرمان با وجود پیگیریهای زیاد هنوز سرمایهگذار ندارد و معطل مانده است. رودری شرایط حاکم بر کشور به دلیل تحریمها را در روال اجرای پروژهی پلاسما بیتاثیر ندانست و در عین حال گفت که این سرمایهگذاری به توانایی مالی زیادی نیز نیاز دارد.
جعفر رودری در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان دربارهی وضعیت پروژهی پلاسما، گفت: «متاسفانه علیرغم پیگیریهایی صورت گرفته، تاکنون سرمایهگذار جدیدی پای کار نیامده و گزارش جدیدی در این خصوص به دبیرخانه ارائه نشده است».
وی در پاسخ به این سوال که چرا سرمایهگذاری به این حوزه ورود نمیکند، توضیح داد: «یک بخش مربوط به توانایی مالی برای سرمایهگذاری در این حوزه است و یک بخش هم مربوط به تکنولوژی است که در این حوزه مورد استفاده قرار میگیرد».
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان اظهار کرد: «با توجه به مشکلاتی که در این دورهی تحریم داشتیم، ممکن است افرادی که میتوانستند سرمایهگذاری کنند مشکلات دسترسی به تکنولوژی را داشته باشند و بالعکس؛ بنابراین هماهنگ شدن اینها با یکدیگر نیازمند شرایطی است که فردی هم توانایی لازم مالی را داشته باشد و هم بتواند الزامات مورد نظر در حوزهی دریافت تکنولوژی و مجوزهای مورد نظر وزارت بهداشت و درمان را تامین کند».
وی ادامه داد: «برای مواردی که مورد درخواست بوده و متقاضی بودند جلسات گذاشته شده که در چند جلسه نیز من نیز حضور داشتم اما موردی که به انتخاب نهایی منجر شود، نبوده است».
رودری با بیان اینکه پروژهی پلاسما جزو پروژههای اقتصاد مقاومتی است، گفت: «متاسفانه این پروژه طی چند سال اخیر با وجود پیگیریهای صورت گرفته هم به دلیل تحریم و هم به دلیل مباحث مربوط به سرمایهگذاری به نتیجه نرسیده است».
وی در پاسخ به این سوال که آیا مشکلی درخصوص زمین و جانمایی پروژه وجود ندارد؟؛ بیان کرد: « تاکنون این موارد به عنوان مشکل مطرح نشده است، ممکن است در مراحل بعدی که سرمایهگذار پای کار بیاید آن بحثها مطرح شوند و مشکلی نباشد، اما تا این لحظه مشکلی در این حوزه از سوی سرمایهگذاران مطرح نشده است».
خبرنگار فردای کرمان سوال کرد: «آیا هیچ پیشرفتی در احداث این پروژه نداشتیم و میزان پیشرفت آن صفر بوده»؟ رودری پاسخ داد: «صفر که نمیتوان گفت زیرا مجموعه اقداماتی که در ادبیات طرحهای توسعهای و پروژههای عمرانی و سرمایهگذاری انجام میشود از وقتی که ایده مطرح میشود تا تعیین زمین و اخذ مجوزها، درصدی را در نظر میگیرند اما درصد پیشرفتی که برنامهریزی شده بوده در سالهای پیگیری این پروژه طبق آن پیش نرفته و از نظر زمانبندی خیلی عقب هستیم».
وی همچنین در پاسخ به این سوال که پروژهی پلاسما توسط کدامیک از دستگاهها باید پیگیری شود؟؛ گفت: «در حال حاضر دستگاه خاصی را نمیتوان گفت که در این زمینه کوتاهی کرده و یا مقصر بوده زیرا مجوزهای آن داده شده، در آخرین جلسهی اقتصاد مقاومتی مطرح شد که اتاق بازرگانی وضعیت سرمایهگذاری این پروژه را تعیین تکلیف کند و بعد از آن هم پیگیری شد و جلساتی نیز برگزار شد اما ممکن است این پروژه، مقداری تحتالشعاع شرایط حاکم بر فضای سرمایهگذاری استان و کشور قرار گرفته باشد». /پ
نظر خود را بنویسید