فردای کرمان – گروه اقتصاد: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، آب را مهمترین دغدغهی کشور دانست و با بیان اینکه واقعیت آب در کشور اسفناکتر از چیزی است که مسئولان آب میگویند، تاکید کرد که در مرحلهی ورشکستگی آبی قرار گرفتهایم.
وی همچنین با بیان اینکه طی دو سال اخیر به هیچ صنعت آببری مجوز ندادهایم، گفت که تمامی صنایع فولاد و پتروشیمی باید کنار سواحل استقرار یابند و این اتفاق باید ۴۰ سال پیش در کشور رخ میداد.
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، عیسی کلانتری 17 خردادماه، در یک نشست خبری، دربارهی وضعیت بحرانی آب در کشور بیان کرد: «آب مهمترین دغدغهی کشور است و ما به آب ظلم کردهایم. در سال ۱۳۶۷ حدود ۱۳۲ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر داشتیم اما این رقم طی چند سال اخیر به کمتر از ۹۰ میلیارد مترمکعب رسیده است. درحال حاضر نیز سرانهی آب تجدیدپذیر در ایران برای هر نفر کمتر از ۱۰۰۰ متر مکعب است».
وی افزود: «در چنین شرایطی میتوان گفت که به بحران آبی رسیدهایم و ۷۰ درصد جمعیت کشور زیر ۷۰۰ مترمکعب آب تجدیدپذیر در اختیار دارند. از اینرو در مرحلهی ورشکستگی آبی هستیم».
معاون رئیسجمهوری با بیان اینکه در حال حاضر آب بزرگترین معضل کشور است و سرمایهی آب و خاک ما در حال هدررفت است، گفت: «محیط زیست ما امروزه با کمبود آب تهدید میشود».
وی در ادامه اظهار کرد: «در حال حاضر با وزارت نیرو در زمینهی حقآبهی ۳۵ تالاب تفاهم کردهایم و تصویب حقآبهی ۳۴ تالاب دیگر نیز در مراحل پایانی است. در کل نباید اینطور باشد که اگر سیل آمد تالابهای ما آب داشته باشند. در برخی از تالابها مانند گاوخونی بهدلیل توسعهی ناپایدار و نبود برنامهی آمایش سرزمینی امکان آبرسانی وجود ندارد البته هفتهی گذشته پس از ۴۳ سال برنامهی آمایش سرزمین در دولت تصویب شد».
کلانتری در بخشی دیگری از صحبتهای خود با انتقاد از اینکه سیاستهای کلان در کشور بدون توجه به محدودیتهای آبی تدوین میشود، گفت: «وقتی میگوییم که در تولید باید ۹۵ درصد به خودکفایی برسیم یعنی باید دو برابر ظرفیت موجود از منابع آبی استفاده کنیم. در این شرایط اگر برای محیط زیست نجنگیم، محیط زیست از بین خواهد رفت».
وی با بیان اینکه به دلیل شرایط خشکسالی در کشور در مناطق چهارگانه محیط زیستی آب طبیعی بسیار کم شده است و باید برای حیات وحش با تانکر آبرسانی کنیم، اظهار کرد: «واقعیت آب در کشور اسفناکتر از چیزی است که مسئولان آب میگویند. گلهی من از وزارت نیرو این است که حقآبهای را که خودشان تایید کردهاند نیز پرداخت نمیکنند».
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه طی امسال بارشها در حوضهی دریاچهی ارومیه ۱۲ درصد کاهش یافته است، گفت: «در این شرایط وزارت نیرو ۶۰ درصد از حقآبهی دریاچه ارومیه را پرداخت نکرد».
وی افزود: «اگر این شرایط ادامه پیدا کند ما ناچاریم که به قوه قضاییه مراجعه کنیم».
معاون رئیسجمهوری در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه طی دو سال اخیر به هیچ صنعت آببری مجوز ندادهایم، گفت: «تمامی صنایع فولاد و پتروشیمی باید کنار سواحل استقرار یابند. این اتفاق باید ۴۰ سال پیش در کشور رخ میداد. بهعنوان مثال زایندهرود در زمان شاه عباس صفوی ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب داشت. در حال حاضر این رقم به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است. با این وجود زایندهرود و تالاب گاوخونی خشک هستند».
کلانتری با اشاره به اینکه علت این موضوع استقرار اشتباه صنایع است، خاطرنشان کرد: «اگر بهجای یک میلیارد، ۱۰ میلیارد آب به تالاب گاوخونی و زایندهرود برسد باز هم مشکل حل نخواهد شد. مشکل زایندهرود و گاوخونی باید با برنامهریزی حل شود».
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: «از سویی دیگر درحال حاضر ما در برخی مناطق کشور که در گذشته مشکل آب نداشتند مانند گیلان و مازندران با مشکل آب مواجه شدهایم. اگر همین وضعیت ادامه یابد تمدن کشور در معرض تهدید قرار میگیرد».
وی ادامه داد: «عدهای اصرار دارند در تولیدات کشاورزی و گندم به خودکفایی برسیم این درحالیست که سرانهی آب در کشور به زیر هزار مترمکعب در سال رسیده است و با این مقدار تنها میشود ۷۰۰ کیلوگرم گندم تولید کرد».
معاون رئیسجمهوری در بخش دیگری از این نشست خبری با اشاره به اینکه ما در کشور از بیشتر از ۱۰۰ درصد منابع آبی تجدیدپذیر خود استفاده کردهایم، اظهار کرد: «استاندارد این رقم ۴۰ درصد است. در چنین شرایطی نه تنها منابع آبی خود را از دست میدهیم بلکه با پدیدهی شور شدن خاک و فرسایش خاک نیز مواجه خواهیم شد».
کلانتری با بیان اینکه میزان فرسایش خاک در ایران سالانه دو میلیارد تن است که البته ۶۰ درصد آن قابل پیشگیری است، گفت: «از سویی دیگر سالانه دهها هزار هکتار از اراضی حاصلخیز بر اثر شوری به لمیزرع تبدیل میشوند. از اینرو همهی مسائل در محیط زیست باید درنظر گرفته شود. محیط زیست فقط یوزپلنگ نیست، آب و خاک و هوا نیز باید دیده شوند». /پ
نظر خود را بنویسید