فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: بردسیر به عنوان یکی از مناطق پرورش گل محمدی در کشور بعد از کاشان رتبهی دوم را دارد و هرساله بخشی از گلهای خوشبوی این منطقه به کشورهای اروپایی و حاشیهی خلیج فارس صادر میشود.
به گفتهی فرماندار بردسیر، امسال به دلیل خشکسالی ۶۰ درصد محصول گل محمدی این شهرستان از بین رفته است و حمایت بیمه از کشاورزان نیز به گونهای نیست که بتواند خسارت آنها را جبران کند.
وی همچنین با اشاره به فعالیت ۳۵ واحد صنعتی و نیمهصنعتی فرآوری گل محمدی در شهرستان گفت که با توجه به میزان تولید، منطقه همچنان ظرفیت ایجاد کارخانههای بیشتر را دارد.
سیدحسن میرصادقی روز چهارشنبه دوم تیرماه در گفتوگو با خبرنگار «فردای کرمان» با اشاره به میزان سطح زیرکشت گل محمدی در شهرستان بردسیر، بیان کرد: «سطح زیر کشت گل محمدی در بردسیر سه هزار و ۳۰۰ هکتار است که در استان رتبهی اول و در کشور بعد از کاشان رتبهی دوم را داریم».
وی ادامه داد: «از این میزان دو هزار و ۹۵۰ هکتار بارور و حدود ۳۵۰ هکتار غیر بارور است».
میرصادقی با اشاره به میزان تولید گل محمدی در بردسیر، توضیح داد: «طبق استانداردی که وجود دارد از هر هکتار باید حدود دو هزار و ۶۰۰ کیلوگرم گل محمدی برداشت شود اما امسال متاسفانه به دلیل سرمازدگی و حوادثی مانند خشکسالی، برآورد میشود بیش از ۴ هزار تن محصول برداشت نشود».
وی افزود: «۶۰ درصد محصول امسال به دلیل خشکسالی از بین رفته است. با توجه به سه هزار و ۳۰۰ هکتار زیر کشت در شهرستان امسال میبایست ۹ هزار تن محصول داشته باشیم».
فرماندار بردسیر با اشاره به چالشها و مشکلات کشاورزان فعال در حوزهی پرورش گل محمدی، گفت: «چالش کلی، بحث خشکسالی است. کشاورزی در این مناطق وابسته به بارندگی است و آبهای آنها سطحی و چشمه و قنات است و در نتیجه خشکسالی بر میزان تولید تاثیر میگذارد».
وی ادامه داد: «بحث بعدی بیمهی محصولات کشاورزی است. بیمه آنچنان که کشاورزان انتظار دارند، خسارت پرداخت نمیکند و وضعیت به گونهای است که کشاورزان زیاد تمایلی به بیمهی محصول خود ندارند».
میرصادقی با اشاره به مرغوبیت و کیفیت گل محمدی شهرستان بردسیر، اظهار کرد: «اسانس گل محمدی در منطقهی لالهزار به دلیل اینکه ارتفاع آن از سطح دریا بالاتر است یکی از اسانسهای معروف جهانی است به طوری که در حال حاضر اسانس و غنچههای خشک گل محمدی بردسیر به کشورهایی مانند فرانسه، آلمان، چین و کشورهای عربی حاشیهی خلیج فارس صادر میشود».
وی با اشاره به فعالیت ۳۵ واحد صنعتی و نیمهصنعتی فرآوری گل محمدی در شهرستان بردسیر افزود: «در این مراکز کارهایی مانند گلابگیری و تولید اسانس و عرقیجات انجام میشود».
فرماندار بردسیر با اشاره به میزان اشتغال ایجاد شده در فصل برداشت گل محمدی، گفت: «در هر هکتار حدود ۳۰ تا ۴۰ نفر به صورت فصلی در برداشت گل محمدی اشتغال دارند که این کار سه ماه طول میکشد و در بحث گلابگیری نیز در اکثر خانهها به صورت سنتی و نیمهصنعتی کار گلابگیری انجام میشود و در فصل غیر گل محمدی نیز کار تهیهی عرقیجات سایر گیاهانی که در منطقه وجود دارد، توانسته درآمد خوبی برای مردم منطقه ایجاد کند و اشتغالزایی خوبی داشته است».
وی خاطرنشان کرد: «امسال گل محمدی افزایش قیمت خوبی داشت، هرچند یکی از دلایل آن به خاطر کمبود گل بود اما در کل قیمت به گونهای بود که کشاورزان نسبت به سال گذشته رضایت بیشتری داشتند، خصوصا غنچهی گل خشک بسیار افزایش قیمت داشت».
میرصادقی با بیان اینکه کشاورزان مشکلی برای فروش محصول ندارند، بیان کرد: «امسال از بیرون از شهرستان برای خرید گل آمده بودند و آنها هم در افزایش قیمت تاثیر داشتند و بخشی از کارخانهداران معترض بودند که دلالان برای فروش ورود کردند؛ اما در سالهایی که گل فراوان باشد ۳۰ درصد گل محمدی از منطقه خارج میشود و ما در حال پیگیری هستیم که با افزایش تعداد کارخانهها، تمهیداتی اندیشیده شود که این گل در خود منطقه فرآوری شود».
وی با بیان اینکه زمانی که گل فراوان باشد کارخانهها با تمام ظرفیت کار میکنند، گفت: «هنوز در شهرستان ظرفیت ایجاد کارخانههای فرآوری وجود دارد».
فرماندار بردسیر اظهار کرد: «کارخانههای فرآوری امسال با مشکل مواجه شده بودند که بحث آنها به دلیل کمبود گل بود و قیمتها نیز نسبت به سال گذشته بسیار افزایش پیدا کرده بود. در واقع رقابتی بین کاشانیها و کارخانههای بردسیر ایجاد شده بود که اظهار میکردند سرمایهگذاری انجام دادهاند اما گل به افراد خارج از شهرستان فروخته میشود که این یک رقابت بازار بود». /پ
نظر خود را بنویسید