فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در شرایط بسیار بدی از لحاظ شیوع کرونا قرار داریم و بدتر از آن این است که تصمیمگیری مناسب و دقیقی هم انجام نمیدهیم، گفت: «موارد متعددی را مشاهده میکنیم که افراد قبلا به بیماری مبتلا شدهاند یا واکسن تزریق کردهاند و مجددا به کرونا مبتلا شدهاند که این مربوط به گونههایی از ویروس است که ایمنگریز هستند و در حال حاضر ایمنگریزترین ویروسی که در دنیا میچرخد و میتواند غالب شود، واریانت دلتا یا همان هندی است که بعد از گونهی بتا یا همان آفریقایی، از خطرناکترین گونههایی است که میتواند از ایمنی فرار کند؛ ایمنی حاصل از عفونت قبلی یا ایمنی حاصل از واکسن».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا سراسری، دکتر علیرضا ناجی، یکشنبه 13 تیرماه افزود: «حال با توجه به این موضوع که در کشور ما هم واکسیناسیون به خوبی انجام نشده است، پخش شدن این واریانت خیلی عجیب نیست. همانطور که در کشورهایی که واکسیناسیون خوب هم داشتند، خیزشی از واریانت دلتا را میبینیم مانند آمریکا و انگلستان. به هر حال ما در شرایط بسیار بدی قرار داریم و بدتر از آن این است که تصمیمگیری مناسب و دقیقی هم انجام نمیدهیم».
افزایش موارد ابتلای شدید کودکان به کرونا
وی گفت: «گونههای دلتا و بتا، هندی و آفریقایی، هم قدرت سرایت بالاتری دارند و هم میتوانند بیماری شدیدتری را ایجاد کنند؛ البته نه اینکه کشندگی بیشتر بدهند. پیشبینی می شود که در پیک پنجم شیوع با واریانت دلتا یا همان هندی خواهد بود. در عین حال میبینیم که این پیک در کودکان هم موثر بوده و موارد ابتلای کودکان هم افزایش یافته است».
ناجی افزود: «بیماری بدحال و درگیریهای شدید ریه را هم در کودکان میبینیم. همه این موارد به خصوصیت گونهی دلتا مربوط میشود. البته از آنجایی که پایش ژنتیکی مناسبی را انجام نمیدهیم، اطلاعات مناسبی نداریم. باید توجه کرد که گونهی هندی میتواند روی کودکان هم بیماری شدید دهد. همانطور که گونهی بریتانیایی تغییراتی در ابتلای گروههای سنی داد، همین موضوع در واریانت دلتا هم دیده شده است. به طوری که موارد عفونتهای مجدد و... را هم میبینیم».
وی ادامه داد: «در عین حال پیش از این درباره واکسن اعلام میکردیم که واکسیناسیون انجام شود تا از بیماری علامتدار پیشگیری کند، اما اکنون میگوییم با توجه به گونههایی که هست، واکسن از بیماریهای شدید، بستری شدن در آی سی یو و مرگ و میر جلوگیری میکند. با این حال میبینیم افرادی هستند که قبلا به کرونا مبتلا شدند و اکنون با درگیری شدید ریوی دارند در بیمارستان بستری میشوند. بنابراین در حال حاضر دنیا دارد به این چالش میرسد که به سمت تولید واکسنهایی رود که بر روی گونههای جدید موثر باشند. زیرا کفایتهایی که در زمینه واکسنها میگوییم مربوط به واریانت ووهان یا واریانتهای اولیه ویروس است، نه برای واریانتهای دلتا و ...».
وی گفت: «البته واکسنها در برابر واریانتهای جدید بیتاثیر نیستند، بلکه درصد تاثیرشان پایین آمده و این گونهها از واکسن، گریز میکنند و گریز از واکسن را ایجاد میکنند. البته گونهی بتا یا آفریقای جنوبی از این نظر از همه بدتر است، اما گذردهی یا قدرت سرایت آن نسبت به واریانتهای دیگر آنقدر بالا نیست».
ناجی با بیان اینکه طبق آمارهای رسمی روزانه بیش از ۱۰ هزار مورد جدید ابتلا داریم، اظهار کرد: «یعنی ما داریم ویروس را پخش میکنیم و به زودی ممکن است که واریانت هندی غالب شود و این واریانتی است که نه اینکه واکسن را بی تاثیر کند، اما نسبت به آن مقاومت بیشتری دارد و هم افراد با زمینههای مختلف میتوانند از نظر شدت به سطوح مختلف بیماری مبتلا شوند و در برخی موارد ممکن است که منجر به مرگشان هم شود». / الف
نظر خود را بنویسید