فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: سعید شَعرباف تبریزی که به گفتهی خودش، بلافاصله بعد از معلوم شدن نتایج انتخابات شورای ششم، دست بهکار برنامهنویسی برای شهر و شهرداری کرمان شده بوده، سه هفتهی دیگر، تولد 40 سالگیاش را بهجای مشهد، باید در کرمان جشن بگیرد چرا که او، روز شنبه ششم شهریورماه، با رای اکثریت اعضای شورا، کلیددار شهر پرمسئلهی کرمان شد.
شعربافتبریزی که با حضور فعالش در برنامههای زندهی اینستاگرامی طی هفتههای اخیر، همین شروع کار لقب «سخنور توانا» را از سوی برخی ناظران کرمانی دریافت کرده، نخستین شهردارِ یک دههی اخیر است که با «حداقل رای قانونی» بر این مسند نشسته است و البته، جوانترین شهردار هم هست؛ او 26 شهریورماه سال 1360 در مشهد بهدنیا آمده و پدر دو فرزند است.
شهردار جدید کرمان، مدرک «دکترای هوشمصنوعی» دارد و در مقطع کارشناسی ارشد، از رشتهی «مدیریت، گرایش امور شهری» فارغالتحصیل شده و اولین بار است که شهردار میشود.
آخرین مسئولیتی که پیش از شهرداری کرمان داشته، مدیرعاملی شرکت عمران و مسکنسازان «ثامن» بوده که متولی بازسازی بافت فرسودهی اطراف حرم رضوی است.
در رزومهی شهردار جدید که استادیار دانشگاه و فعال اجتماعی هم هست،، فعالیتهای رسانهای نیز به چشم میخورد. از جمله اینکه از سال 93 تا 95 مشاور سردبیر روزنامهی شهرآرا و از سال 97 تا 98 نیز مشاور سردبیر روزنامهی قدس بوده است. او البته در نخستین روز از مسئولیت جدیدش در کرمان، به درخواست مصاحبهی رسانههایی از جمله فردایکرمان روی خوش نشان نداد و مصاحبه را موکول به ارسال سوالات در واتساپ و دریافت پاسخها از واتساپ کرد!
در همین حال، علاوه بر فعالیتهای رسانهای، رزومهی شعرباف طیف گسترده و متنوعی از دیگر فعالیتها را نیز در بر میگیرد؛ مسئولیتهای دانشگاهی از جمله «معاونت توسعه و پشتیبانی دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) در سالهای 95 تا 97، مدیریت گروه برق و مهندسی پزشکی این دانشگاه و عضویت شورای فرهنگی» در کارنامهاش هست، «مسئولیت بسیج، واحد فرهنگی و واحد سیاسی بسیج دانشجویی دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد» را نیز در سالهای 79 تا 84 عهدهدار بوده، در برخی از طرحها و پروژههای شهری مشهد نیز مشاور بوده است.
او همچنین، در خردادماه سال گذشته، کاندیدای انتخابات مجلس دوازدهم در شهر مشهد بوده که بیش از 88 هزار رای کسب کرده است. در انتخابات شورای پنجم در خرداد 96 هم توانسته 22 هزار رای اخذ کند.
شعرباف اگرچه از ورود به مجلس و شورا بازمانده است اما اکنون با شعار «کرمان زیبا، جهان شهر مقاومت و هنر ایرانی» سرنوشت چهار سالهی شهر 700 هزار نفری کرمان را در دست گرفته است.
انتخاب شعربافتبریزی در نخستین شنبهی شهریورماه پشت درهای بستهی شورایی صورت گرفت که طی همین مدت کوتاه فعالیت، بسیار بیشتر از مسائل و چالشهای شهر، از «شفافیت» گفته است. این در حالی است که پیش از این، سخنگوی شورا به «راه آرمان کرمان» گفته بود: شهردار روز دوشنبه (8 شهریورماه) و در صحن علنی شورا انتخاب میشود و حالا افکار عمومی که همین اول کار، شاهد این تناقض در رفتار و عمل شورا بودهاند، بهدنبال چراییِ تغییر ناگهانی برنامهی انتخاب شهردار نیز هستند. بهجز این، تاکنون، تعداد آراء شهردار جدید نیز بهطور رسمی منتشر نشده و همین نیز، پرسشها و ابهاماتی را دربارهی این انتخاب پیش آورده است.
شنیدهها اما حاکی از آن است که شعرباف تنها با شش رای که حداقل آرا قانونی برای شوراهای 11 نفرهای چون کرمان است توانسته این کرسی را از آنِ خود کند. پیگیری خبرنگار فردایکرمان نشان میدهد که اعضای مجربتر شورا، نام رقیب شهردار جدید یعنی پوراسماعیلی را بر برگهی رای نوشتهاند. تاکنون اخبار رسمی در اینباره منتشر نشده است.
در این شرایط، انتظار میرود شورا در روزهای آتی، دربارهی انتخاب شهردار شفافسازی کند و از آنجا که شعرباف برای عموم مردم و متخصصان شهر غریبه است، ضرورت دارد موافقان او در شورا، برای معرفی شهردار و تواناییهایی که در او شناختهاند، با مردم، سخن بگویند.
آنطور که شورا پیش از این گزارش داده، شعربافتبریزی با پشت سر گذاشتن 125 رقیب، به کرسی شهرداری کرمان رسیده است. رقبایی که جدیترین آنان، محسن پوراسماعیلی سرپرست شهرداری بود. به گفتهی کمساری، سخنگوی شورا «تعداد آرای آقای پوراسماعیلی به آرای شعرباف نزدیک بوده است». اینکه سرنوشت آقایان امینی، قاریقرآن و سالاری دیگر کاندیداهای شهرداری که در صحن علنی شورا برنامه نیز ارائه کردند چه شد و چرا به انتخابات روز شنبه نرسیدند، از جمله دیگر ابهاماتی است که برای رفع آن، شورا باید به افکار عمومی توضیح بدهد.
به هر روی، با آمدنِ شعرباف، چنانچه وزارت کشور رزومهی او را برای شهرداری کرمان تایید کند؛ کرمان قرار است دوران جدیدی از مدیریت را تجربه میکند. شهری که شعرباف آن را «شهر کوشش و کار، شهری با آب و هوای معتدل، شهر سرو، فرش، پته، مس، زیره و قاووت، شهر تاریخی جهانی، شهر موزهها، شهر معماری ایرانی، شهر مقاومت و شهادت، شهر شهید باهنر؛ شهر لشکر خط شکن 41 ثارالله، شهر حماسه، شهر خاطرات تلخ از پادشاهان جبار، شهر بزرگان علم و هنر و ریاضیات، شهر جوانخیز، شهر دارای تنوع اقلیمی کم نظیر، شهری با مردمان برخوردار از خلق کریمانه» میداند و «شهر خدمترسان به جنوبشرق و شرق، شهر میرزا رضای کرمانی، طاهره صفارزاده، هوشنگ مرادیکرمانی، روحالله خالقی، خواجوی کرمانی، شهر سردار شهید حاجقاسم سلیمانی».
او اعلام کرده برنامهاش برای شهرداری «برنامهی تحول» است و راهبردهایی دهگانه از جمله: شفافیت حداکثری، به میدان آوردن مردم و بدنه نخبگان و تشکلهای محلی در طراحی، اجرا و بهرهبرداری از پروژههای شهری، سرمایهگذاری و افزایش میزان درآمدهای شهرداری، اولویتبندی تمامی فعالیتهای شهری حول مزیتهای رقابتی یک شهر ایرانی اسلامی، اولویت دادن به مناطق مستضعفنشین در توزیع و بهرهبرداری از فرصتها و امکانات، تحول اداری و انسانی ساختارهای شهرداریها و محوریت دادن به مدل توسعه محلهمحور را نیز معین کرده است.
شعرباف، آنطور که وعده داده، بر صندلی شهرداری که بنشیند، میخواهد بودجهی سال 1400 شهرداری را اصلاح کند، همچنین، قصد بازطراحی و اصلاحات احتمالی برخی از پروژههای در حال اجرا را نیز دارد. طراحی نظام انتصابات تخصصمحور و شفاف برای مدیریتهای کلیدی شهرداری کرمان با محوریت نیروهای بومی و جمعبندی و نهاییسازی برنامهی عملیاتی چهار ساله کرمان نیز از دیگر برنامههای او برای نیمهی دوم امسال است.
برای سه سال بعد، قصد دارد اقداماتی انجام دهد از جمله اینکه حداکثر هر دو سال در عوارض صدور پروانه بازنگری کند، ممیزی املاک را انجام دهد، طرح جشنوارهی پروژههای بزرگ شهری، برنامه جامع اولویتهای سرمایهگذاری و سند اقدام چهارساله بازآفرینی بافتهای فرسوده مرکزی و سکونتگاههای غیر رسمی کرمان را دنبال کند، همچنین، کمربند سبز را تکمیل کند.
او در برنامهای که به شورا ارائه کرده، تعدادی از پروژههای شهری را نیز بهعنوان اولویتهایی برای تعیینتکلیف برکشیده است از جمله:
طرح جامع گلزار شهدای کرمان تا گنبد جبلیه، پروژهی فاضلاب شهر کرمان و تصفیهخانه جدید شهر، محور سردار شهید سلیمانی، ساماندهی ورودیهای شهر، تکمیل رینگ دور شهر و پروژهی میدان ارگ و آرامستان جدید، همچنین، مطالعات اجرای تراموا در شهر، تصحیح برنامهی میانمدت چهار سالهی شهر و شهرداری و بازنگری طرح تفصیلی و طرح جامع.
پروژههای پرحاشیهی هتل بام و تلهکابین شهر کرمان نیز جزو فهرستی است که شهردار جدید قصد دارد آن را تعیینتکلیف کند. کسی که پیش از این، در کانال تلگرامیاش، این پروژه را نکوهیده و از آن با عنوان «کوهخواری» یاد کرده است.
در همین حال، شعربافتبریزی، پیش از اینکه شهردار بشود، در مصاحبهای با «جواننو» گفته که: «تا تبدیل شدن این برنامه به سند اقدام عملیاتی حداقل شش ماه زمان نیاز است».
حالا باید منتظر استقرار شهردار جدید و اجرای برنامههای او ماند. شعرباف راه دشواری پیشرو دارد. / الف
نظر خود را بنویسید