فردایکرمان ـ گروه جامعه: مراسم یادبود زندهیاد مهندس سیدمحسن میرحیدر، از معماران برجستهی ایرانی و معمار ساختمانهای دانشگاه شهید باهنر، دانشگاه علومپزشکی و بیمارستان افضلیپور در کرمان عصر دوشنبه 22 شهریورماه بهصورت مجازی در دانشگاه شهیدباهنر برگزار شد. محمدتقی نظرپور، معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم پیامی به این مراسم داد که در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، او در بخشی از این پیام که توسط احمد یوسفزاده مدیرکل فرهنگی دانشگاه شهید باهنر و مجری برنامه قرائت شد، گفت: «مهندس میرحیدر را میتوان از پیشکسوتان معماری معاصر ایران، مدیرعامل و برنامهریز درجه یک جامعه مهندسان مشاور ایران قلمداد کرد. او که فارغالتحصیل معماری دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود، کار حرفهای خود را با همکاران برجستهای همچون زندهیاد شریعتزاده در مهندسان مشاور بنیان، سالهای سال، پیش برده و خود را با تحولات انقلاب اسلامی ایران تطبیق داده و با تغییرات و تحولات جدید، فعالیت حرفهای خود را تحت عنوان مهندسان مشاور پیرراز تداوم بخشید».
نظرپور ادامه داد: «کارهای برجستهی معماری و مشاوره ایشان را در آثار ماندگاری مانند طرح جامع دانشگاه شهید باهنر کرمان، کتابخانه ملی ایران در تپههای عباسآباد تهران، طرح سالن سران اجلاس و توسعه حرم حضرت معصومه (س) در قم میتوان مشاهده کرد.
مهندس میرحیدر هیچوقت خود و تیم طراحی مهندسان مشاور تحت مدیریت خود را اسیر فرم و فرمدهندگی نمیکرد بلکه معتقد به فرمیابی و به نوعی کشف فرمهایی جستوجو میکرد که به نوعی در تجربهی تاریخی کشورمان پذیرفته شده و مورد قبول واقع شده بود».
در ادامهی پیام، معاون وزیر علوم گفت: «او معتقد به «هویت» در معماری بود. هویتی که تابعی از دو عنصر زمان و مکان بود و به کپیبرداری از آثار گذشته نمیپرداخت، به تعبیری میتوان گفت که ضمن احترام به آثار گذشته معماری ایرانی ـ اسلامی، رویکرد «اجتهاد» را در معماری معاصر دنبال میکرد. رویکردی که ضمن احترام به ارزشهای پایدار و معنوی گذشته و همبستگی با زمینهی جغرافیایی و اقلیم طرح و مکان موجود، اثری ارزشمند در تکمیل آثار موجود و در تطبیق با وضع موجود به ارمغان میآورد را مدنظر قرار میداد و در نتیجه به فرمهایی از معماری فاخر میرسید که ما میتوانیم آنها را فرمهای ماندگار بنامیم. همهی تلاش تیم طراحی تحت مدیریت ایشان بر این بود که بین «فرمیابی» و کاربری مورد نظر، تعاملی سازنده و مثبت برقرار شود؛ به عنوان مثال در طراحی و فرمیابی طرح جامع دانشگاه شهید باهنر کرمان، به احترام حضور پیاده دانشجویان و اساتید که یک ضرورت در مجموعه آموزشی دانشگاه است، از طراحی راههای سواره به منطقه و حوزهی آموزشی جلوگیری میکند، ولی در ضمن با ایجاد راههای سواره بنبست و ایجاد پارکینگهای فرعی، نزدیکترین فاصله ماشین اساتید با ساختمانهای آموزشی را برقرار میکند. یا به دلیل گرمسیر بودن منطقه کرمان، راههای پیاده سرپوشیده را در طبقات ساختمانهای آموزشی بهگونهای برقرار و فرم میدهد که نیازی به عبور در محوطه گرم و آفتابی نباشد».
نظرپور افزود: «طرح جامع کالبدی دانشگاه شهید باهنر میتواند بهعنوان یک الگوی موفق ایرانی، سرمشق دانشگاههای جدید بهخصوص در مناطق گرمسیری قرار گیرد. ما در وزارت علوم، این «الگو» را از خوابگاه طراحی شده آن مهندسان مشاور در دانشگاه شهید باهنر کرمان اخذ کرده و پذیرفتیم. حدود سی و چهار سال پیش، سال 66، با بررسی طراحیهای انجام گرفته در کلیهی دانشگاههای موجود و بررسی مسابقات طراحی خوابگاهها که در سالهای قبل توسط سازمان برنامه و بودجه کشور انجام گرفته بود، به این نتیجه رسیدیم که ساختار اصلی طرح خوابگاهی آن مهندسان مشاور مناسب برای الگوپذیری است. با هماهنگی آقای مهندس میر حیدر و در پی جلسات کارشناسی با مهندسین معمار، سازه، برق و تاسیسات و با در نظر گرفتن شرایط خاص محدودیت های مالی و در شرایط جنگ تحمیلی، به طرح معماری مورد نظر دست یافته و با بسط و گسترش و تطبیق آن طرحها با اقلیمهای مختلف ایران، مکان و زمینهای متنوع به طرحهای معماری مورد نظر رسیدیم. هرچند این اقدام با نقدهای کارشناسی و دلسوزانه معماران و مهندسان مشاور دیگر همراه بود و تا حدودی در ادامه ساخت و ساز و نهضتی که در وزارت علوم برای خوابگاهسازی در نظر گرفته شد، اصلاحات اساسی مدنظر قرار گرفت و معایب آن برطرف شد. در مجموع این نهضت خوابگاهسازی در طول حدود بیست و اندی سال تداوم یافت و نتیجه آن موفق ارزیابی میشود».
وی اضافه کرد: «در این نهضت خوابگاهسازی، از همکاری مهندسان مشاور پیرراز و شخص آقای مهندس میرحیدر بهرهمند بودیم و نقش ایشان در این نهضت فراموش نشدنی است».
وی گفت: «مدیریت پرتلاش و خستگیناپذیر مرحوم مهندس میرحیدر و تیم مهندسان مشاور تحت مدیریت ایشان را در طراحی و اجرای همزمان سالن سران اجالس در شهر تهران نیز فراموش نشدنی است. این کار نمونهی ارزنده و درس بزرگی برای جامعهی مهندسان کشورمان بهخصوص در مدیریت بحران و خلق فضاهای کالبدی ماندگار در زمانی کوتاه (کمتر از 6 ماه) به حساب میآید. طرح کتابخانه ملی ایران در تپههای عباسآباد با ایدهی سازگاری کامل با آن تپهها، گنجینهای در دل آن تپهها و در تطابق با رنگ خاک آن منطقه طراحی و اجرا شد. هر چند به دلیل عدم وجود طرح جامع و ساماندهی برای منطقه تپههای عباسآباد، امروزه شاهد ناهماهنگی در طراحی و اجرای بناهای متنوع فرهنگی و به نوعی اغتشاش در احجام و بدنهها در دید و منظر مردم شهر هستیم؛ ولی متانت، استواری و پایداری طرح کتابخانه ملی ایران حرف خودش را میزند».
وی افزود: «طرح معماری توسعه حرم حضرت معصومه(س) در قم، طرحی بدیع و ماندگار در تلفیق با وضع موجود حرم آن حضرت محسوب میشود که بسیاری از معضلات و مشکلات و تنگناهای کالبدی و ظرفیتی مورد نیاز آن مجموعه را برای زائران و نمازگزاران برطرف کرده است. و در عین حال اثری با ارزش و منحصر به فرد تلقی میشود».
نظرپور در پیام خود اذعان کرد: « آقای مهندس میرحیدر معمار و مدیری متواضع و خوش فکر در یک تیم مجرب و با سابقه طولانیمدت در جامعه مهندسان مشاور کشورمان بود. اهل جدل، بحث، بررسی و نقد کارهای خودش بود. اهل سازش و کوتاه آمدن از مواضع فکری خودش نبود و همین مسئله موجبات دلخوری خودش و منتقدان را فراهم میکرد. ولی در نهایت فردی بردبار و آیندهنگر بود و رسالت اصلی خودش را مشاورهی دلسوزانه و تخصصی میدانست. او خودش را تئوریسین معماری و استاد دانشگاه نمیدانست، ولی با طرحهای معماری خودش و تیم طراحی مهندسان مشاور و در تمام مراحل ساختوساز با نظارتش، زندگی میکرد و از این کار لذت میبرد. اینک که او در میان ما نیست و به سرای ابدیت سفر کرده است، برایش طلب مغفرت و آمرزش از درگاه خداوند مّنان خواستاریم و امیدواریم روحش شاد و مورد رضایت خداوند متعال قرار گیرد». / الف
عکس: محمد لطیف کار
نظر خود را بنویسید