فردایکرمان ـ گروه جامعه: دکتر نوذر نخعی، استاد پزشکیاجتماعی دانشگاه علومپزشکی کرمان با ارائهی گزارشی دربارهی روند واکسیناسیون در استان اعلام ک رد که تاکنون مردم استقبال خیلی خوبی از واکسن کرونا داشتهاند.
وی دربارهی واکسیناسیون دانشآموزان 12 تا 18 ساله هم اعلام کرد که منتظر بخشنامهی انجام این اقدام هستند و فعلا ثبتنام این افراد صورت گیرد.
نخعی گفت: «احتمالا طی دو، سه روز آینده، دانشآموزان میتوانند برای واکسن مراجعه کنند. فعلا اما فقط در سامانه ثبتنام کنند و منتظر اطلاعرسانی بعدی باشند».
وی در پاسخ به این پرسش که دانشآموزانی که سیمکارت ندارند، از چه طریقی ثبتنام کنند؟ اظهار کرد: «اینکه از چه شماره تلفنی این کار انجام شود مهم نیست. تنها، کد ملی فرد مهم است».
به گفتهی وی، به دانشآموزان، واکسن سینوفارم و در دو نوبت تزریق خواهد شد.
نخعی علاوه بر واکسیناسیون دانشآموزان، دربارهی موارد دیگری از جمله زمان تزریق نوبت دوم واکسن برای افرادی که کرونا گرفتهاند، بروز میگرن در فردی که واکسن زده، تفاوت علائم واکسن در افراد از یک خانواده و پولی شدن واکسن برای کسانی که اقدام نمیکنند نیز توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، دکتر نخعی، 28 شهریورماه در برنامهی رادیویی دربارهی روند واکسیناسیون در استان گفت: «خوشبختانه مدتی است که میزان واکسن تامینشده و رو به بهبودی است و با کمبود واکسن مواجه نیستیم. امروز هم بخشنامهای از وزارت بهداشت داشتیم که مراکز واکسیناسیون افزایش یابد چون ورودی واکسن زیاد شده است».
وی افزود: «در استان کرمان مردم از واکسن استقبال خیلی خوبی داشتند. در سن بالای 60 سال، حداقل درصد واکسیناسیون قابل قبول، 70 درصد است که در استان کرمان در بالای 60 سال این میزان واکسن تزریق شده است و پس از آن هم، افراد در حال مراجعه هستند. هم عرضهی واکسن به حد خوبی رسیده و هم استقبال مردم به نسبت خوب بوده است».
نخعی سپس، در پاسخ به پرسشهای شهروندان توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید.
آیا محدودیت سنی برای واکسن زدن برداشته شده است؟
آنچه بخشنامهی کتبی شده است، 22 سال به بالا میتوانند واکسن بزنند ولی ما تصمیم گرفتهایم برای بالای 18 سال هم محدودیت قائل نباشیم. اگر افراد کارت ملی با خود داشته باشند، هیچ منعی وجود ندارد و حتی از مراکز خواستهایم به کسانی که بدون ثبتنام مراجعه کنند هم واکسن بزنند؛ مگر اینکه مرکز شلوغ باشد. برای کسانی که در سامانه ثبتنام نکردهاند، مراجعه در ساعات عصر مناسبتر است.
چرا در مورد دو فرد یک خانواده که واکسن سینوفارم استفاده کردهاند، وضعیت متفاوت است و یکی از آنها علامت داشته و دیگری خیر. این آیا، به میزان ایمنی واکسن ارتباط دارد؟
مطالعات نشان داده شدت علائمی که افراد بعد از واکسن نشان میدهند، تفاوتی در ایجاد میزان ایمنی ندارد و چه علامت داشته و چه نداشته باشند؛ ایمنی ایجاد میشود.
دربارهی واکسیناسیون دانشآموزان لطفا توضیح دهید؟
همانطور که در اخبار آمده، از روز شنبه وزیر محترم بهداشت اعلام کردند 12 تا 18 سالهها واجد شرایط واکسیناسیون هستند. بخشنامهی رسمی اما هنوز نرسیده است. تا که برسد شروع به کار میکنیم و معمولا یکی، دو روز بعد، این اتفاق خواهد افتاد.
آیا ضرورت دارد این افراد واکسن بزنند؟ و چه واکسنی به دانشآموزان تزریق میشود؟
واکسن سینوفارم باید تزریق شود. بسیاری از کشورها واکسیناسیون کودکان با سینوفارم را شروع کردهاند. از جمله چین برای کودکان از سه سال به بالا دارند واکسن میزنند، امارات، کوبا، شیلی و چندین کشور دیگر از سه سالگی، شش سالگی، 12 سالگی شروع کردهاند. در کشور ما، کمیته علمی تصمیم گرفت از 12 سالگی شروع کند. کرونا در واریانتهای قبل از دلتا، خیلی خطری برای کودکان نداشت ولی اینطور هم نبوده که خیال همه راحت باشد مشکلی برای بچهها پیش نمیآید. بنابراین، گفته شد که برای بازگشایی مدارس، بچهها باید واکسن را در دو نوبت بزنند که فاصلهی چهار هفتهای دارد که دو هفته بعد از دوز دوم ایمنی ایجاد میشود. یادآور میشوم که سازمان جهانی بهداشت، سنین دبستان و راهنمایی و دبیرستان را کودک تلقی میکند. مطالعات نشان داده که اگر افراد در این سن واکسن بزنند، عوارض و سطح ایمنی آنها مشابه بزرگسالان است.
چرا تا حالا کودکان ملاک نبودند؟
چون کودکان قشر آسیبپذیر هستند، همیشه وقتی دارو و واکسن جدیدی میآید، ابتدا در بزرگسالان امتحان میکنند و وقتی خیالشان راحت شد، سراغ کودکان میآیند. تاکنون در دنیا، چند صد میلیون واکسن متفاوت زده شده اگرچه هیچ واکسنی حتی کزاز بدون عارضه نیست ولی با تزریق گستردهای که تاکنون صورت گرفته، خیال همه راحت شده که کودکان هم میتوانند واکسن بزنند.
خانوادههایی که دانشآموز 12 تا 18 ساله دارند از چه زمانی مراجعه کنند؟
بهترین کار این است که ثبتنام را انجام دهند. اگر سایت باز باشد، مشکلی وجود ندارد. روال اینطور شده که ابتدا موضوع خبری میشود، بعد سایت باز میشود و سپس فراخوان و واکسیناسیون صورت میگیرد.
تکلیف بچههایی که بیماری خاص و شرایط ویژه دارند چه میشود؟
اگر فردی بیماری زمینهای دارد، خیلی مهم است واکسن بزند. تعداد زنان بارداری که در کشور و استان واکسن زدهاند کم است در حالی که آسیبپذیری بالاتری دارند و باید حتما واکسن بزنند و این را سازمان جهانی بهداشت و دیگر نهادهای معتبر تاکید دارند. استدعا دارم افرادی که بیمار زمینهای دارند یا باردار هستند زودتر واکسن بزنند.
برای پیشدبستانی تا 12 ساله برنامهای برای واکسیناسیون دارید؟
قطعا این اتفاق خواهد افتاد. سنین 12 تا 18 سل که مقداری واکسینه شدند، به سنین کمتر و و احتمالا هفت سال و سپس حتی سه سال نیز میرسد.
دانشآموزان با سیمکارت والدین باید ثبتنام کنند؟
شماره تلفن مهم نیست. کد ملی مهم است. چون هنوز برای دانشآموزان بخشنامهی رسمی داده نشده فعلا فقط ثبتنام کنند.
با شروع واکسیناسیون دانشآموزان، احتمال اینکه شاهد بازگشایی مدارس باشیم بالاست؟
آرزوی همه است و حتی دانشآموزانی که از مدرسه گریزان بودند میخواهند که به مدرسه بروند. قطعا بازگشایی مدارس، در آیندهی نزدیک رخ میدهد اما تصمیم کشوری است و باید منتظر تصمیمات در سطح ملی باشیم.
آیا احتیاج به تزریق نوبت سوم واکسن هم هست؟
واکسنهایی که زودتر آمدند، الان دارند نوبت سوم را هم توصیه میکنند. شواهد علمی نشان میدهد که نوبت سوم هم نیاز است شش ماه پس از نوبت دوم، تزریق شود. اما هنوز رسما اعلام نشده ولی به احتمال زیاد در آینده اینطور خواهد شد.
چرا واکسن برکت موجود نیست؟
اختیار با ما در استان نیست و از سوی وزارت بهداشت واکسنها ارسال میشود. براساس میزان تولید و واردات تقسیم صورت میگیرد و دلیل آن را نمیدانیم که چرا این واکسن موجود نیست.
یک ماه قبل، یکی از اعضای خانواده مبتلا به کرونا شد و سپس دیگر اعضا هم کرونا گرفتند. برای واکسن نوبت دوم، چه زمانی باید مراجعه کنیم؟
کسانی که مبتلا میشوند 28 روز بعد از شروع علائم برای واکسن مراجعه کنند. برخی مطالعات نشان داده احتمال ایمنی در افرادی که مبتلا شدهاند هم بیشتر است. محافل علمی دنیا تاکید دارند که با واکسن زدن، افراد نباید تصور کنند که دیگر بیمار نمیشوند بلکه زدن ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی هم همچنان باید مدنظر باشد.
برخی افراد برای واکسن مراجعه نمیکنند. اگر اجبارهایی مثل رایگان نبودن برای این افراد لحاظ میشد، بهتر نبود؟
تجربهی این چند ماه نشان داد حتی پرستاران و پزشکان که به عنوان اولین گروه باید میآمدند و واکسن میزدند؛ در ابتدا، تعداد قابل توجهی مراجعه نمیکردند اما پس از مدتی که دیدند همکارانشان واکسن زده و مشکلی ندارند، مراجعه کردند. در سالمندان نیز وضعیت اینطور بود و بسیار امیدوار هستیم که در سنین میانسال و جوانان هم اینطور شود که وقتی میبینند دیگران واکسن زدهاند و مشکلی برایشان پیش نیامده، مراجعه کنند. بعید میدانم به جایی برسیم که نیاز به اجبار برای واکسن زدن باشد. البته شاید دربارهی برخی مشاعل که با مردم سروکار دارند اجبارهایی در نظر گرفته شود. تا شب گذشته شش میلیارد دوز واکسن در دنیا تزریق شده است اگر قرار بود اتفاق غیرمترقبهای رخ بدهد خیلی از کشورها جلوی واکسیناسیون را میگرفتند اما این اتفاق نیفتاده است و مردم باید اطمینان کنند.
چه توضیحی برای افرادی دارید که انتظار دارند تا با زدن واکسن، کرونا نگیرند؟
واکسن جلوی ابتلا را نمیگیرد بلکه بدن را ایمنتر میکند و جلوی بستری شدن را بیشتر میگیرد. باید واکسن بزنیم که خیالمان راحت باشد تا اگر مبتلا شدیم کار به بستری نکشد.
فردی 62 ساله، چهار سال میگرن خاموش داشته ولی بعد از واکسن، میگرن او بیشتر شده است. آیا ارتباطی وجود دارد؟
اینکه مرتبط بوده یا خیر؟ تاکنون مقالهای علمی در این زمینه منتشر نشده است. نه نفی میکنم و نه تایید. اما به هر حال، واکسن سیستم ایمنی را تحریک میکند.
کسی که نوبت اول واکسن سینوفارم زده، نوبت دوم را میتواند آسترازنکا بزند؟
از نظر مقررات کشوری، هرکسی هر واکسنی زد، نوبت دوم را باید همان بزند. موضوع بعدی اینکه سازمان جهانی بهداشت هم میگوید گرچه مطالعات علمی نشان داده واکسن متفاوت شاید سطح ایمنی بالایی ایجاد کند ولی این را توصیه نمیکند. بنابراین نباید بزنند.
چرا آسترازنکا عوارض شدیدی دارد؟
واکسن سینوفارم لاشهی ویروس است و در واقع ویروسی است که کشته شده و قطعات ماندهی آن وارد بدن میشود. ولی آسترازنکا قطعهای از ویروس است که تکثیر نمیشود ولی سیستم ایمنی را بیشتر تحریک میکند بنابراین افراد بیشتر دچار بدندرد و تب میشوند. نمیتوانیم هم بگوییم کدامیک بهتر است؟ هر واکسنی دم دست بود باید تزریق شود تا اگر پیک بعدی رخ داد، بدن ایمنی نسبی داشته باشد.
چرا در سرآسیاب فرسنگی یا دیگر مناطق حاشیهی شهر، مرکز واکسیناسیون نداریم؟
برنامهریزی شده که در دو، سه روز آینده مراکز واکسیناسیون در شهر کرمان اضافه شود و اولویت با حاشیهی شهر است که دسترسی مردم آسانتر شود. / الف
نظر خود را بنویسید