فردایکرمان ـ گروه جامعه: با وجود هشدارهای فراوانی که تاکنون نسبت به خطر وقوع آتشسوزیهای خسارتبار در مجموعهی بازار تاریخی کرمان داده شده اما تغییری در شرایط ایجاد نمیشود.
بنا به گفتهی مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهرداری کرمان، چنانچه بازار آتش بگیرد، حتی امکان ورود خودروهای آتشنشانی به بخشهایی از آن وجود ندارد.
میرزایی یادآور میشود که بازار یک بنای تاریخی است و بهدلیل نوع مصالحی که در آن بهکار رفته، اگر آتشسوزی رخ بدهد، نمیتوان زیاد آب روی آن آتش ریخت چرا که خودِ این آب، ممکن است باعث تخریب گستردهی بنای بازار بشود.
وی در گفتوگو با فردایکرمان تصریح میکند: «در صورت وقوع آتشسوزی در بازار، قطعا خسارات جبرانناپذیری بهبار خواهد آمد».
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان تاکید میکند که مجموعهی بازار کرمان باید به سیستم اعلام و اطفای حریق مجهز شود.
وی با بیان اینکه مجموعهی بازار نیازمند یک ایستگاه کوچک اما مجهز به تجهیزات لازم آتشنشانی است، میافزاید: «نیاز است که فضای فیزیکی لازم برای استقرار چند موتورسیکلت و وسایل آتشنشانی در مجموعهی بازار اختصاص داده شود».
میرزایی میگوید: «چنانچه اعتباراتی از سوی میراثفرهنگی و استانداری در اختیار شهرداری قرار گیرد، ایستگاه آتشنشانی در آن محدوده راهاندازی خواهیم کرد».
در همین حال، وی تاکید میکند: «دستگاههای مسئول باید کاری کنند که هرچه سریعتر بازار به سیستم اعلام و اطفای حریق تجهیز شود».
وی با اشاره به وجود بیش از 650 واحد صنفی فعال و مستقر در بازار توضیح میدهد: «بارها به کسبهی بازار در خصوص احتمال بروز آتشسوزی اخطار دادهایم و از آنها خواستهایم تا نواقص را رفع کنند. تمامی مغازههای بازار تاریخی نیز توسط کارشناسان سازمان آتشنشانی مورد بازدیدهای ایمنی قرارگرفته و هشدارهای لازم در همین زمینهها داده شده است اما همچنان مشکلاتی در زمینهی ایمنی بازار وجود دارد».
مدیرعامل سازمان آتشنشانی کرمان با بیان اینکه همهی مغازههای بازار باید به کپسولهای استاندارد آتشنشانی مجهز شوند، میافزاید: «سیستم برقکشی راستهی بازار تا حد زیادی ایمن شده اما در برخی از مغازهها هنوز مشکلاتی وجود دارد که میتواند بسیار خطرآفرین باشد. علاوه بر این، در ساعات پایانی شب و تعطیلی بازار، شاهد انباشت زبالههایی از جمله کارتن و پلاستیکها هستیم که با یک جرقه، میتواند باعث ایجاد حریق شود و تاکید داریم که این زبالهها بهموقع جمعآوری شود».
میرزایی میگوید: «در حالی که ساختار فیزیکی و معماری بازار، عدم وجود مسیرهای دسترسی مناسب و سد معبر، موانعی برای ورود خودروهای آتشنشانی به این مجموعه هستند، شاهد تعدد انبارها در محل کاروانسراها و فضای پشت واحدهای تجاری و عدم رعایت نکات ایمنی در این مکانها هستیم که احتمال خطر آتشسوزی در بازار را افزایش داده است».
بنا به گفتهی وی، شناسایی انبارهای خطرناک که بیشتر در محل کاروانسراهای بازار راهاندازی شده، یکی از اقدامات ضروری است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر، هیچ نظارتی بر این انبارها وجود ندارد و متاسفانه چند تن مواد آتشزا روی هم تلمبار شده است، تصریح میکند: «اگر این مکانها آتش بگیرد، تنها راه اطفای حریق، تخریب آن است در حالی که همهی این بناها، تاریخی و واجد ارزشهای معماری و میراثی هستند».
وی با یادآوری اینکه اطفای حریق در مجموعهای تاریخی چون بازار کرمان نیازمند تجهیزات و امکانات خاص فراوانی است، ادامه میدهد: «طبق ضوابط، انجام تعمیرات و ایمنسازیِ بناهای تاریخی، نیازمند اقدامات کارشناسی است که قاعدتا سازمان مربوطه باید در این زمینه اقدام کند، اما اگر برای شناسایی برخی نقاط ناایمن، به کمک سازمان آتشنشانی کرمان نیاز باشد، این سازمان در حد توان انجام خواهد داد».
وی در عین حال میگوید: «بناهایی که ثبت ملی شدهاند، تحت نظارت ادارهکل میراثفرهنگی هستند اما نسبت به مقاومسازی بناهای تاریخی که ثبت نشدهاند، مالکان حقیقی باید اقدام کنند».
میرزایی تاکید دارد که در راستهی اصلی بازار و مغازهها باید سیستم اطفای حریق نصب، ایستگاه آتشنشانی بازار راهاندازی و تجهیز و شیرهای هیدرانته در بازار افزایش یابد همزمان نیز، برای انبارها و مغازههای ناایمن اقدامات اساسی انجام داد.
به گزارش فردایکرمان، از ویژگیهای معماری بازار تاریخی کرمان، درهم تنیدگی همهی اجزا و عناصر آن است. بازار، از راستهای اصلی و تعداد زیادی راستههای فرعی و 650 حجره و تعداد زیادی تیمچه و مسجد و کاروانسرا و حمام تشکیل شده که همه به هم پیوند خوردهاند و ساعات زیادی از روز، مملو از جمعیت هستند.
یکی از خسارتبارترین حوادث آتشسوزی در بازار، مردادماه سال 89 رخ داد که دو کارگر در محوطهی کاروانسرای تاریخی «جر» که بهعنوان انبار پشم و پنبه مورد استفاده بود در حال کار با دستگاه پنبهزنی بودند که برق دستگاه اتصالی کرد و در چشم بر همزدنی، آتش بهپا شد.
مدیرعامل وقت سازمان آتشنشانی آن زمان گفته بود که؛ «کارگران توان خاموش کردن آتش را نداشتهاند و پس از اینکه آتش گسترش یافت، چندین دقیقه را هم صرف اطلاعرسانی به دیگر افراد کرده بودند و در این دقایق آتش به مرحلهای رسیده بود که کنترل آن توسط مردم وجود نداشت». و این آتش، آنقدر شعله کشید که وقتی آتشنشانان رسیدند هم نتوانستند با آب، مهارش کنند. فرماندهان عملیات آتشنشانی جر میگویند در آن حادثه، اگر فرمان ورود لودرها به این محدوده از بازار را صادر نکرده بودیم، معلوم نیست آتش تا کجاها میرفت.
فرمان صادر شد و لودرها به جان «جر» افتادند و کاروانسرای تاریخی را آوار کردند تا آتش به دیگر بخشهای بازار رسوخ نکند. از آن زمان، 11 سال میگذرد و هشدارها نسبت به ناایمن بودن بازار تاریخی کرمان همچنان برقرار است بیکه قدم بزرگی برای رفع این خطر از سر شهر برداشته شود. /الف
نظر خود را بنویسید