فردای کرمان – گروه جامعه: مدیرکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی استان کرمان، بحث فرونشست زمین در استان را جدی دانست و با بیان اینکه در حال حاضر جایی در استان وجود ندارد که درگیر پدیدهی فرونشست زمین نشده باشد، گفت که دشت ارزوئیه، فاریاب، جیرفت و عنبرآباد طی سالهای اخیر بیشترین فرونشست را داشتهاند اما شدت رشد فرونشست دشتهای شمالی استان کاهش یافته است.
وی همچنین با بیان اینکه فرونشست زمین در دشتهای پیرامونی شهر کرمان خود را به خوبی نشان داده، گفت: «بیشترین میزان فرونشست را پس از منطقهی شهرک صنعتی به سمت باغین داریم».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایرنا کرمان، علی رشیدی با بیان اینکه فرونشست به دو دستهی منطقهای و نقطهای تقسیمبندی میشود، اظهار کرد: «در این زمینه فرونشستهای کرمان مناطق و دشتهای وسیع استان را دربرمیگیرد».
وی افزود: «فرونشست باعث ایجاد درز و ترکهایی در زمین میشود که معمولا بارندگیها و آبهای سطحی به مرور این شکافها را شسته، بزرگ و عریض و طویل میکند».
مدیرکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی استان کرمان اضافه کرد: «فرونشست و شکافهای زمین تا عمق چند ده متری در دشت اُرزوییه و عنبرآباد (جنوب استان) مشاهده میشود که این عمق عمدتا به علت فرسایش است».
وی گفت: «این شکافها به مناطق شهری نیز میتوانند وارد شوند و تبعات خاص خود را حتی در شهرها برجای بگذارند».
رشیدی با بیان اینکه پدیدهی فرونشست زمین در دشت رفسنجان (شمال استان) از اواخر دههی ۴۰ گزارش شده و به تدریج در نیمههای شمالی استان طی دهههای ۵۰ و ۶۰ گسترش یافته است، یادآور شد: «این فرایند در نیمهی جنوبی استان نیز طی ۲۰ سال گذشته آغاز شده و اکنون جایی در استان وجود ندارد که درگیر پدیدهی فرونشست زمین نشده باشد اما میزان آن بالا و پایین دارد».
وی ادامه داد: «شواهد علمی کاملی در خصوص میزان فرونشست زمین در استان کرمان وجود ندارد و در منطقهی سیرجان و رفسنجان که طی دو دههی اخیر فرونشست شدیدی داشتند، اکنون این پدیده به مرحلهی پایانی خود رسیده است».
رشیدی بیان کرد: «اکنون بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی در استان کرمان افزایش یافته اما به انتهای آن رسیدهایم؛ فرونشستهای زمین اتفاق افتاده و اکنون روندی کندتر در برخی دشتهای استان کرمان مشاهده میشود».
وی گفت: «مناطق جنوب و جنوبغربی استان کرمان از جمله دشت ارزوییه، فاریاب، جیرفت و عنبرآباد طی سالهای اخیر بیشترین فرونشست را داشتهاند اما شدت رشد فرونشست دشتهای شمالی استان طی سالهای اخیر کاهش یافته است».
مدیرکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی استان کرمان یادآور شد: «فاضلابکشی شهر کرمان کامل نیست و به علت اینکه عمدهی آب شهری به درون زمین نفوذ میکند، سطح آبهای زیرزمینی بالاست و اکنون فرونشستی در این شهر نداریم».
وی ادامهداد: «در صورت تکمیل فاضلاب و نداشتن زهکشی مناسب، این عملیات میتواند در سالهای آینده سبب خشکی مناطق زیرین زمین و در نتیجه فرونشست آن شود که در سالهای آینده خود را نشان میدهد».
رشیدی اضافه کرد: «فرونشست زمین در دشتهای پیرامونی کرمان خود را به خوبی نشان داده و در واقع پشت دروازههای این شهر قرار دارد و بیشترین میزان آن را پس از منطقهی شهرک صنعتی به سمت باغین داریم».
وی افزود: «فهرج و نرماشیر در شرق استان، سیرجان در غرب استان و شهرستان ارزوییه در جنوبغرب با پدیدهی فرونشست درگیرند و شمال استان هم از ۵۰ سال پیش درگیر این پدیده است».
مدیرکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی استان کرمان گفت: «تا تعادل در مصرف و برداشت منابع آب زیرزمینی برقرار نشود فرونشست زمین تداوم دارد اما نرخ رشد آن با محدودیت برداشت و افزایش بارندگی ممکن است تغییر کند».
وی تاکید کرد: «فرونشست فرایندی است که اگر اکنون برداشت آب داشته باشیم ممکن است اثرات آن چند سال دیگر مشاهده شود و بحث فرونشست زمین در کرمان جدی است و در بسیاری از مناطق بدتر از استانهای دیگر است». /پ
نظر خود را بنویسید