گروه اقتصاد ـ مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان کرمان گفت: «سالیانه 900 میلیون مترمکعب بیلان منفی داریم که استان مکلف شده تا پایان برنامهی ششم این میزان را به صفر برساند».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، ابراهیم علیزاده، صبح امروز شنبه، در جلسهی کارگروه استانی سازگاری با کمآبی اظهار کرد: «کارگروه سازگاری با کمآبی در سطح ملی و استان با هدف توزیع کمبود آب بین مصارف مختلف و رسیدن به آب قابل برنامهریزی یعنی آبی که بیشتر از آن نباید مصرف شود تا سفرههای آب به تعادل برسد، تشکیل شد».
وی با بیان اینکه از 34 هزار و 556 حلقه چاه استان 8/5 میلیارد مترمکعب آب برداشت میشود، افزود: «سالیانه 900 میلیون مترمکعب بیلان منفی داریم که استان مکلف شده تا پایان برنامهی ششم این میزان را به صفر برساند و در پایان برنامهی هفتم به آب قابل برنامهریزی که حدود 4 میلیارد مترمکعب است، برسد».
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان کرمان اذعان کرد: «استان کرمان در بین شش حوزهی آبریز درجهی یک کشور قرار گرفته که 95 درصد آن در فلات مرکزی و پنج درصد در حوزهی آبریزهای خلیج فارس و دریای عمان قرار دارد و استان دارای شش حوزهی آبریز درجه دو است».
وی میزان بارندگی استان کرمان در بلند مدت را 129 میلیمتر عنوان کرد و گفت: «این میزان یک دوم بارندگی کشور و یک پنجم بارندگی دنیا را شامل میشود».
علیزاده یادآور شد: «میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی 4/6 میلیارد مترمکعب است که 94 درصد در بخش کشاورزی، پنج درصد شرب و یک درصد در صنعت استفاده میشود».
وی با اشاره به دو دشت رودبار جنوب و رفسنجان خاطرنشان کرد: «میزان تخلیه در رودبار جنوب 750 میلیون مترمکعب و در رفسنجان که بسیار اوضاع اسفباری دارد 566 میلیون مترمکعب است».
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان کرمان افزود: «در استان حدود 24 هزار چاه مجاز و 11 هزار چاه غیرمجاز داریم و بحرانیترین دشت، دولتآباد است که سالانه دو سانتیمتر افت دارد و بیلان منفی آن 137 میلیون مترمکعب است».
وی با اشاره به روند رشد چاهها از سال 50 تا 90، اظهار کرد: «تعداد چاهها طی این سالها از یکهزار و 660 حلقه با 630 میلیون مترمکعب برداشت به 34 هزار و 500 حقه چاه با 8/5 میلیارد مترمکعب رسیده است».
علیزاده اذعان کرد: «هرچند از سال 85 تاکنون چاه اضافه شده اما میزان برداشت تغییر نکرده و این نشان میدهد وضعیت سفرههای آب زیرزمینی بسیار بد است».
وی یادآور شد: «24 درصد EC منابع آب زیرزمینی بین صفر تا 750 و 40 درصد دارای EC بالای 2 هزار و 250 هستند».
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان کرمان با بیان این که منابع آب سطحی در استان زیاد نیست، گفت: «حدود دو میلیارد مترمکعب، کل منابع آب سطحی استان است که 580 میلیون مترمکعب آن در سدها مهار شده است».
وی با بیان اینکه چهار سد در استان در حال بهرهبرداری است، اظهار کرد: «در سال آبی 95 و 96، ظرفیت سدها تکمیل و حتی سرریز شد و آبی که الان برداشت میکنیم از ذخیرهی سدها است و در حال حاضر 300 میلیون مترمکعب آب در سدها ذخیره داریم».
175 روستا با مشکل شوری آب مواجه هستند
علیزاده با اشاره به وضعیت آب و فاضلاب روستایی خاطرنشان کرد: «میزان تولید آب در این بخش 67 میلیون مترمکعب، میزان مصرف 42 میلیون مترمکعب و میزان پرتی آب 37 درصد است».
وی افزود: «از لحاظ کیفیت، 175 روستا با مشکل شوری آب مواجه هستند و 577 روستا نیز مشکل فلزات سنگین دارند».
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان کرمان یادآور شد: «در بخش آب و فاضلاب شهری 85 درصد مردم آب مناسبی مصرف میکنند و 15 درصد دچار مشکل هستند و از نظر فلزات سنگین نیز 9/27 درصد آب مناسب دارند».
وی میزان تولید آب در بخش آب و فاضلاب شهری را 178 میلیون مترمکعب عنوان کرد و گفت: «میزان فروش و مصرف آب در این بخش 129 میلیون مترمکعب است که 50 میلیون مترمکعب آب اینجا گم است».
علیزاده با بیان اینکه فاضلاب در دو جا اجرا شده است، خاطرنشان کرد: «فاضلاب در کرمان با 250 لیتر بر ثانیه و در کهنوج با 25 لیتر بر ثانیه اجرا شده است».
وی در ادامه میزان مصرف آب در صنایع استان را 62 میلیون مترمکعب دانست و اظهار کرد: «میزان کمبود آب در این حوزه، 9 میلیون مترمکعب است که تا پایان برنامهی ششم با توجه به توسعه، 73 میلیون مترمکعب آب نیاز است و تا پایان برنامهی هفتم باید 124 میلیون مترمکعب به این اضافه شود».
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان کرمان یادآور شد: «از 674 میلیون هکتار اراضی کشاورزی زراعی و باغی استان 140 میلیون هکتار تحت پوشش آبیاری نوین هستند».
وی با اشاره به مشکلات استان در راستای اجرای برنامههای سازگاری با کمآبی افزود: «پر کردن چاههای غیرمجاز که جزو تکالیف اساسی شرکت آب و منطقهای است به دلیل تبعات اجتماعی و در ارتباط بودن با معیشت مردم با مشکل مواجه شده است».
علیزاده گفت: «برای انسداد چاهها به تداوم و همکاری بیشتر نیروی انتظامی برای تامین امنیت، مدیریت اجتماعات، ایجاد اشتغال جایگزین برای مالکین چاههای غیرمجاز، تداوم همکاری بیشتر دستگاه قضایی و نمایندگان مجلس و تامین اعتبار نیاز داریم».
وی ادامه داد: «در حوزهی آب و فاضلاب روستایی بحث هدر رفت آب، بازسازی شبکهها، کمبود اعتبار و مشکل بیش از 570 روستا در اثر خشک شدن قنوات مطرح است؛ در بحث آب و فاضلاب شهری بالا آمدن آب زیرسطحی آب در شهر کرمان، کافی نبودن حجم مخازن موجود در شهرستان کرمان و آلودگی آب در اثر ساخت و سازها و تاسیس کارخانجات مطرح است».
کارگروه کمآبی تکلیف است
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان کرمان هزینهی بالای خرید چاههای کشاورزی توسط صنایع، عدم نصب کنتورهای حجمی، عدم تحویل آب بر اساس پروانههای صادره، عدم تایید سند ملی آب در بخش کشاورزی و عدم دسترسی به تکنولوژیهای روز برای مهار آلایندههای صنعتی در بخش محیط زیست را از دیگر مشکلات عنوان کرد.
وی با اشاره به تفاوت کارکرد طرح همیاران آب استان کرمان با کمیتهی سازگاری با کمآبی گفت: «همیاران آب تکلیف نبود اما کارگروه کمآبی تکلیف است و میتوان برای آن اعتبار گرفت و مصوباتش مانند قانون لازمالاجرا است».
علیزاده خاطرنشان کرد: «در سالجاری از یکهزار و 500 چاهی که میبایست مسدود شود، حدود 600 حلقه مسدود شده است».
وی با اشاره به برخی برنامههای اضطراری تا پایان سال 98، اظهار کرد: «شهرداریهای استان موظفند 30 درصد آب مصرفی در فضاهای سبز را کاهش دهند، آب و فاضلاب شهری و روستایی باید انشعابات غیرمجاز را تعیین تکلیف و شبکههای فرسوده را اصلاح کند، جهاد کشاورزی نیز باید اجرای آبیاری تحت فشار و الگوی کشت و نیز تجهیز، نوسازی و یکپارچگی اراضی کشاورزی را در دستور کار قرار دهد».
علیزاده همچنین اظهار کرد: «بحث آبخیزداری و آبخوانداری در حوزهی منابع طبیعی که در برنامهها مطرح نشده است را به عنوان فرمت به طرح اضافه میکنیم».
نظر خود را بنویسید