فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان با تاکید بر افزایش آگاهی جامعه دربارهی بیماری اچآیوی و ایدز، گفت: «ابتلا به اچآیوی، وابسته به رفتار افراد است و اگر مردم بدانند در قبال فعالیتی که میکنند چه تهدیدی وجود دارد، بسیاری از اتفاقات رخ نخواهد داد».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، دکتر حسین صافیزاده، هشتم آذرماه در نشست خبری به مناسبت روز جهانی اچآیوی و ایدز با بیان اینکه نیاز است آگاهی و اطلاعات دربارهی بیماری ایدز و راههای انتقال آن افزایش یابد، اظهار کرد: «بحث ایدز وابسته به رفتارها است، اگر رفتارها مدیریت شود یا آگاهی بدهیم یا اتفاق نمیافتد و یا در شرایط مطمئن صورت میگیرد».
وی با بیان اینکه راغب هستیم رفتار غیرایمن صورت نگیرد، افزود: «مردم باید بدانند در قبال فعالیتی که میکنند چه تهدیدی وجود دارد و باید ریسک تمام کارها سنجیده شود».
صافیزاده خاطرنشان کرد :«ایدز یک بیماری رفتاری است و میتوان خیلی از کارها را انجام داد که مبتلا نشد، بنابراین اگر همهی جوانب را رعایت کنیم تهدیدی وجود ندارد».
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان یادآور شد: «با توجه به اینکه در شرایط پاندمی کرونا قرار داریم توجه به سایر بیماریهای عفونی نباید مورد غفلت قرار گیرد».
وی افزود: «با توجه به اینکه ایدز یا اچایوی یک انگ اجتماعی محسوب میشود افراد کمتر مراجعه میکنند البته نیاز است ما روی مراکز مشاوره دانشگاه بیشتر کار کنیم تا افراد آگاهی داشته باشند که در این مرکز همهی اطلاعات افراد مخفیانه باقی میماند تا افرادی که احساس خطر میکنند، بتوانند با خیال راحت مراجعه کنند».
صافیزاده ادامه داد: «اینگونه افراد اگر مراجعه کنند ما میتوانیم امیدوار باشیم که افراد آلوده بیشتر شناسایی شود، بیماریابی در گروههای پرخطر صورت میگیرد اما بحث غربالگری فعال به هیچ وجه در دستور کار کشور نیست و این برمیگردد به اینکه آگاهیها را به نحو مناسبی در جامعه توسعه بدهیم که اولا افراد از سلامت خود محافظت کنند زیرا بیشترین بخش ایدز به رفتارهای پرخطری مانند تزریق مشترک، استفاده از وسایل مشترک در تاتو و یا رفتار جنسی برمیگردد و اگر از اینها پرهیز شود و کار درست انجام شود، راه انتقال از این حیث باعث نگرانی نخواهد بود».
وی با بیان اینکه بیماریهای واگیر از نظر ماهیت با هم تفاوت دارند، یادآور شد: «برای بیماریهایی مانند کرونا یا آنفلوآنزا میتوان گفت روند بیماری صعودی یا نزولی است اما ایدز یک بیماری رفتاری است که به سهولت شناسایی نمیشود و اگر افراد مراجعه نکنند بیماری تشخیص داده نخواهد شد».
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان ادامه داد: «مهم این است که فرد چه زمانی به ما مراجعه کنند، اگر در سال اول بیماری مراجعه کنند جزو آمار قرار میگیرند اما اگر بعد از گذشت چند سال مراجعه کند با تاخیر وارد آمار میشود».
وی افزود: «شاید افزایش بیماری وجود داشته باشد ولی به دلیل عدم شناسایی، روند بیماری مشخص نیست».
صافیزاده در ادامه در پاسخ به این سوال که کدام رفتارهای پرخطر بیشتر باعث انتقال بیماری میشود؟؛ گفت: «راههای انتقال در گذشته بیشتر تزریق مشترک بود، قبلا حدود 58 درصد موارد انتقال بیماری از تزریق مشترک صورت میگرفت، 24 درصد از طریق تماس جنسی محافظتنشده، 1.7 درصد از طریق مادر به جنین و 16 درصد نامشخص بوده است».
وی اظهار کرد: «در شش ماههی اول امسال در سطح کشور موارد شناسایی شده نشان داده 15.5 درصد بر اثر تزریق مشترک، 54 درصد بر اثر تماس جنسی، 2.1 درصد مادر به جنین و 28 درصد نامشخص مبتلا شدهاند».
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان افزود: «متاسفانه در سالهای اخیر نقش تزریق مشترک کمتر شده و نقش تماس جنسی افزایش یافته است».
وی با بیان اینکه تجویز متادون سبب شده با کاهش تزریق سهم ابتلا به این دلیل کاهش یابد، تاکید کرد: «در سالهای اخیر ابتلای خانمها نسبت به مردها در حال افزایش است و نمونهی آن در انتقال مادر به جنین کاملا مشخص است».
صافیزاده با بیان اینکه منعی از نظر واکسیناسیون کرونا برای افراد مبتلا به ایدز وجود ندارد، گفت: «افراد اچآیوی مثبت حتما برای واکسیناسیون کرونا مراجعه کنند و واکسن سیوفارم برای این افراد مناسب است».
وی همچنین انجام فعالیتهای آرایشی در مکانهای غیربهداشتی، توسط افرادی که صلاحیت ندارند و ابزارهایی که استاندارد نیست را یک تهدید دانست و اظهار کرد: «بسیاری از این کارها به صورت غیررسمی و بدون مجوز و در خفا صورت میگیرد».
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان تاکید کرد: «افرادی که قصد دارند این کارها را انجام دهند بهتر است به مراکز معتبری مراجعه کنند که مجوز دارند».
وی در ادامه در پاسخ به سوالی دربارهی تصویب «طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» که یکی از موارد آن، ممنوعیت فروش وسایل و داروهای جلوگیری از بارداری است و تاثیر آن بر گسترش بیماری ایدز، گفت: «این موضوع دغدغهی ما هم هست. با توجه به شرایطی که در بحث جمعیت مطرح است، وسایل و داروهای جلوگیری از بارداری در مراکز بهداشت ارائه نمیشود اما در فروشگاهها و داروخانهها وجود دارد که مقداری هزینهبر است و امیدواریم افرادی که در روابطشان احساس خطر میکنند حتما از این وسایل استفاده کنند».
صافیزاده ادامه داد: «ما هم پیگیر هستیم تا بر اساس قوانین راهکاری پیدا کنیم اما در جاهای خاص برای افراد خاص، امکاناتش را داریم و در مرکز مشاوره، کاندوم رایگان به آنها داه میشود اما در مراکز جامع سلامت و پایگاه بهداشتی این وسایل ارائه نمیشود». /پ
نظر خود را بنویسید