فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست گفت: «خلیجفارس تحت تاثیر افزایش دما، تغییر اقلیم و افزایش شوری قرار گرفته است. یکی از علل شوری آب کم شدن حجم آب شیرین ورودی به خلیجفارس است. چهل سال پیش ۱۲۰ میلیارد متر مکعب آب شیرین، از بهمنشیر و اروندرود وارد خلیجفارس میشد اما امروز به دلیل سدسازی در عراق، سوریه و ترکیه حداقل آب وارد خلیج فارس میشود».
احمدرضا لاهیجانزاده دربارهی ارزیابیهای زیست محیطی طرح انتقال آب دریای عمان به سیستانوبلوچستان نیز اظهار کرد: «طرح انتقال آب دریای عمان از دقیقترین ارزیابیهای زیستمحیطی بهره برده است».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا سراسری، وی 12 دیماه در نشست خبری افزود: «این طرح، یکی از دقیقترین طرحها از نظر ارزیابی زیستمحیطی است و همه ارزیابیها درباره شورابه و پساب انجام و روشهای برداشت و تخلیه آن مشخص شدهاست همچنین مقدار فشار و بازههای آن در نازلهای خروجی تعریف شده است. اجرای این طرح حداقل آسیب زیستمحیطی را در پی خواهد داشت و برداشت آب از دریای عمان و بخش اقیانوسی آن خواهد بود».
وی همچنین، ضمن تشریح طرحهای سازمان درباره تالابها نیز اظهار کرد: « فعالیتهای ما در بخش تالابها با چهار هدف دنبال میشود. این اقدامات شامل تامین آب و نظارت بر آب تالابها، برنامه حفاظت و احیای تالابها با رویکرد زیستبومی و پایش تالابها میشود».
وی افزود: «بر اساس ماده ۲ قانون حفاظت و احیای تالابها مکلفیم تا دستورالعملهای تامین حقآبه تالابها را به وزارت نیرو اعلام کنیم و وزارت نیرو مکلف است تا این دستورالعمل را اجرا کند. ما نیاز آبی تالابها را در ابتدا و نیمه سال ۱۴۰۰ دوباره به وزارت نیرو ابلاغ کردیم».
وی با اشاره به اهمیت سیلابها برای احیای تالابها افزود: «نیاز آبی تالابها پایه علمی دارد و ما در رایزنی با نهادهای ذیربط نیاز به ادله علمی و اطلاعات مستند برای تامین این حقآبه داریم».
وی بیان کرد: «در سال آبی مهمترین عامل تامین حقآبه «سیلاب» است و مدیریت آنها کمک زیادی به سیراب شدن تالابها میکند. امروز و فردا (۱۲ و ۱۳ دی ماه) نیز بارشهای سنگینی خواهیم داشت و نیاز آبی تالابهای فصلی و دائمی جنوب کشور تا حدی تامین میشود».
وی درباره پروسه تامین حقآبه تالابها توضیح داد: «درباره حقآبه تالابها نباید انتظار ورود فوری ۱۱ میلیارد آب را داشته باشیم. همانطور که دو سه دهه زمان نیاز بود تا مناطق حفاظت شده محیط زیست ایجاد شوند. نکته مهم این است که هماکنون ما اهرم قانونی در اختیار داریم و در جلسات خود با مدیرانی که برای ۹ حوضه آبریز انتخاب شدهاند برای تامین حقآبه تالابها پیگیری لازم را انجام خواهیم داد».
لاهیجانزاده در بخش دیگری از سخنان خود، دربارهی تغییر اقلیم در حوزهی دریای خزر گفت: «دریای خزر به دلیل تغییر اقلیم و مشکلات انسانساخت تحت تاثیر است و عقبنشینی و پسروی آن تا سال ۲۰۵۰ ادامه خواهد داشت که از سمت شمال خواهد بود و کاهش حجم آب و افزایش دما کاهش تنوع زیستی را در پی خواهد داشت».
معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان محیط زیست با اشاره به معضل شوری آب در سواحل جنوبی کشور گفت: «ما باید از ظرفیت روانآب و سیلها استفاده کنیم. خلیج فارس تحت تاثیر افزایش دما، تغییر اقلیم و افزایش شوری قرار گرفته است. یکی از علل شوری آب کم شدن حجم آب شیرین ورودی به خلیج فارس است».
وی ادامه داد: «چهل سال پیش ۱۲۰ میلیارد متر مکعب آب شیرین از بهمنشیر و اروندرود وارد خلیج فارس میشد اما امروز به دلیل سدسازی در عراق، سوریه و ترکیه حداقل آب وارد خلیج فارس میشود .همچنین افزایش دما تبخیر را افزایش میدهد و EC (هدایت الکتریکی آب که به مقدار املاح موجود در آن بستگی دارد) آب بالا میرود علاوه بر آن ۵۵ درصد آب شیرینکنهای دنیا در خلیج فارس است».
وی درباره برنامه ایران برای استفاده از آبشیرینکنها ادامه داد: «ایران نیز بهسرعت به سمت استفاده از آبشیرینکنها رفته و مطالعات مربوط به استقرار آنها در استانهای بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان انجام شده است. البته مطالعه جداگانهای برای سیستان و بلوچستان و خوزستان در دست انجام است تا مناسبترین محل انتخاب شود و کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود».
وی اظهار کرد: «بخش اقیانوسی شرق دریای عمان ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر عمق مناسب دارد و جانمایی برای استقرار این دستگاهها در این منطقه انجام شده است. همچنین ما اجازه نخواهیم داد شورآبهها در مقیاس ملی وارد خلیج فارس شوند. در کنوانسیون کویت(راپمی) نیز چندین جلسه کارشناسی درباره آلودگی خلیج فارس برگزار شد».
لاهیجانزاده با اشاره به ایده استفاده از شورآبهها افزود: «در برنامه داریم تا فلزات ارزشمندی مانند لیتیم و پتاسیم را از پسآب استخراج کنیم»./الف
نظر خود را بنویسید