فردایکرمان ـ گروه جامعه: قطع درختان نارون توسط شهرداری کرمان سالیان زیادی است اتفاق میافتد. در تازهترین مورد نیز، درختان خیابان والفجر را قطع کردهاند. این اقدام اما همچون گذشته، با مخالفت گروههایی از شهروندان مواجه شده است.
مدیرعامل فضای سبز شهرداری کرمان علت قطع این درختان را، آفتزدگی دانست و منتقدان را دعوت به گفتوگوی علمی و کارشناسی کرد.
یدالله علیزاده معتقد است براساس تجارب و فعالیتهای سالهای گذشته، هرگونه مبارزه علیه آفت سوسک چوبخوار که به جان نارونها افتاده، مقرونبهصرفه نیست.
او گفت: «بیشتر این درختان سن بالایی دارند و آفت در تمام شاخهها و تنههای آنها وارد شده است».
به گزارش فردایکرمان به نقل از کرمانآنلاین، وی با اشاره به وضعیت درختان نارون خیابان والفجر توضیح داد: «متاسفانه این درختان به ظاهر سالم در پارک انتهای خیابان والفجر در اثر وزش تندِ باد در بیستوپنجم دیماه، دچار شکستگی شده و سقوط کردند».
مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری افزود: «حتی برخی از درختان، بر روی خودروهای پارکشده در این محدوده سقوط کردند؛ به همین دلایل و برای حفظ جان و ایمنی شهروندان، این درختان قطع شدند».
وی سپس در خصوص آفتزدگی نارونها گفت: «تمام این درختان آفت «چوبخوار» دارند که موجب شده داخل این درختان پوک و خالی شود و احتمال سقوط و بروز حادثه هم وجود دارد».
وی با اشاره به حواشی قطع این درختان در فضای مجازی، ضمن دعوتِ منتقدان به گفتوگوی علمی و کارشناسی و دوری از ایجاد شایعات و انتشار صحبتهای غیرکارشناسی اظهار کرد: «آفت سوسک شاخک بلندِ نارون، ازاواخر دهه ۷۰ بهدلیل ورود نهالهای آلوده، به درختان نارون سرایت کرد».
علیزاده با بیان اینکه محل فعالیت لاروها و حشرات کامل این آفت، درون کانالهای پیچدرپیچ و بسیار زیاد تنه درخت است، گفت: «این وضعیت عملا تاثیر مبارزه شیمیایی با این آفت را به حداقل رسانده است؛ ضمن اینکه جمعیت این آفت بهدلیل اینکه هر سوسک در هر مرحله بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ تخم روی درختان میگذارد، بهصورت تصاعدی بالا رفته و حتی اگر نیمی از آنها هم زنده بمانند، کنترل آنها و از بین بردن این جمعیت تصاعدی، دشوار است».
مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرمان افزود: «با این حال در سالهای قبل مبارزه مکانیکی با این آفت شامل استفاده از فنرزنی، مفتولهای سیمی و حتی تزریق سموم شیمیایی و مسدود کردن کانال خروجی لاروها و حشرات، کامل انجام شده، اما متاسفانه ثمربخش نبوده است».
علیزاده ادامه داد: «حتی در سالهای گذشته بهمنظور جوانسازی درختان نارون، سربرداری این درختان در دستور کار قرار گرفت تا شاخههای آلوده حذف شود و برای چندسال هم که میشود، درخت حفظ شود که نمونه بارز و موفق این هرس، درختان نارون بلوار «جمهوریاسلامی» حدفاصل «حوض نخعی» تا چهارراه «شفا» است، اما باز هم این آفت به درختان سن بالا آسیب زیادی زده و امکان سرایت به همه وجود دارد».
وی با بیان اینکه به همین دلیل بین درختان نارون، درختان جدید کاشته شد تا در صورت خشکیدگی کامل، درخت جایگزین وجود داشته باشد، گفت: «بهعنوان نمونه، در بین درختان نارون رفیوژ وسط بلوار جمهوریاسلامی، درختان «زبانگنجشک» و به اصطلاح «درختان انتظار» کاشته شد تا اگر بهعلت آفتزدگی همهگیر «سوسک شاخک بلند نارون»، عمر درختی به پایان رسید، درختان جدید جایگزین شود».
علیزاده بیان کرد: «اما وجود درختان سالم نارون و شاخ و برگ سالم بین درختان آفتزده و عدم وجود فضا و نور کافی در قسمتهایی از بلوار جمهوریاسلامی، مانع رشد کافی و مناسب درختان «زبانگنجشک» شده و از طرفی با توجه به سالم بودن درختان نارون در این محل، حذف آنها غیرممکن است که این مشکل در پارکها و سایر فضاهای سبز نیز، محدودکنندهی کاشت بسیاری از درختان شده است».
مبارزه علیه آفت مقرون بهصرفه نیست
مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرمان توضیح داد: «با تمام این مشکلات، درختان جدید در خیابانهای «بهمنیار»، «هزارویکشب»، بلوار «آزادگان»، بلوار «جهاد»، «پانصد دستگاه»، خیابان «ابوذر» و دیگر معابر کاشته شده که اکثرا جایگزین درختان نارونِ قطعشده بهدلیل آفت است».
علیزاده با بیان اینکه با توجه به تجارب و فعالیتهای سالهای گذشته، هرگونه مبارزه علیه این آفت مقرونبهصرفه نیست، گفت: «بیشتر این درختان سن بالایی دارند و آفت در تمام شاخهها و تنههای آنها وارد شده است».
وی با دعوت به گفتوگوی علمی با منتقدانی که بدون پرسش از عوامل اجرایی قطع درختان، درخصوص قطع درختان اظهار نظر میکنند، ادامه داد: «بیشک شهرداری کرمان و بهویژه کارکنان سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری، بیشتر از بسیاری از افراد، دغدغهی حفظ و نگهداری از فضای سبز را دارند و در این مسیر گاهی حتی از شهروندان، توهین شنیده و مورد هجوم برخی قرار گرفتهاند؛ بنابراین، نسبت دادن بیتوجهی و بیتفاوتی به آنها، بیانصافی و نادیده گرفتن زحمات این افراد است».
کمآبی چالش بزرگی است
وی همچنین درخصوص جایگزینی درختان جدید گفت: «تغییر اقلیم و شرایط آبوهوایی کرمان، گرمای بالا در ماههای تابستان و گاهی سرمای شدید زمستان، خشکسالیهای متداول و پیوسته در دهههای گذشته، پایین بودن کیفیتِ آبِ آبیاری، محدودیت منابع آبی و ممنوعیت استفاده از آب شُرب، باعث شده تا دست این سازمان در استفاده از گونههای سازگار با این شرایط بسته باشد».
علیزاده اظهار کرد: «با این حال این سازمان سعی کرده با استفاده از تجربیات کارشناسان خود، تحقیق و پژوهش و مطالعهی پوشش گیاهی استانهای همجوار، بهترین و مقاومترین گونههای گیاهی را جایگزین کند».
آب بسیار شور است
وی همچنین گفت: «با وجود آبِ بدونِ کیفیت، هر سال هزاران درخت در سطح شهر کرمان کاشته میشود و فضای سبز شهری در حال توسعه است».
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته، ۹۰ درصد پارکهای سطح شهر با آب شُرب با EC ۶۰۰ آبیاری میشد، افزود: «الان، این میزان به دو درصد نمیرسد و کل فضای سبز شهر با آب خام با میانگینEC ۴۵۰۰ آبیاری میشود که عملا در توسعه و انتخاب گونههای گیاهی و درختان، ما را محدود میکند؛ چراکه گونههایی باید کِشت شود که با آب موجود سازگار باشد».
علیزاده ادامه داد: «شوری آبهای زیرسطحی که مهمترین منبع آبیاری فضای سبز هستند، آلودگیهای محیطی و دود حاصل از خودروها و همچنین استرسهای دمایی، از عواملی است که باعث شده گیاهان بیشتر مورد هجوم آفات باشند».
تلاشمان بر حفظ نارونهاست
وی اضافه کرد: «نارون نیز مستثنی نیست، اما باز هم کارشناسان این سازمان تمام تلاش خود را برای حفظ نارونها بهکار گرفتهاند».
علیزاده افزود: «لارو (کرم) این آفت بیش از سه سال در داخل تنه درخت فعالیت میکند و درصد تاثیر سمپاشی روی این آفت بسیار ناچیز است؛ ضمن اینکه علاوه بر انواع مبارزات مکانیکی شامل سیمزدن و فنرزدن، استفاده از سموم تدخینی و تماسی و کاور کردن با رنگهای نانو، در زمینهی تغذیه گیاهان آلوده نیز تمام تلاش خود را بهکار گرفتهایم؛ بنابراین، بیانصافی است عملکرد این سازمان برای حفظ درختان «نارون» نادیده گرفته شود».
وی گفت: «اگر اکنون به شهرهای هماقلیم کرمان سری بزنید، خواهید دید که دیگر نارونی وجود ندارد، اما سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرمان در حفظ درختان نارون کوشا بوده است».
مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرمان افزود:«این سازمان فقط زمانی به قطع این درختان اقدام میکند که جان شهروندان در خطر باشد».
علیزاده ادامه داد: «کارشناسان این سازمان، حذف کلی نارون را پاک کردن صورت مسئله میدانند و از طرفی حذف این نوع گونه، باعث حذف و یا مهاجرت آفت نخواهد شد؛ بلکه آفت آنقدر هوشمند است که میزبان دوم را انتخاب خواهد کرد و به سایر درختان صدمه میزند؛ بنابراین، تصمیم عجولانه در ادوار گذشته باعث شده امروزه این آفت، درختان «بید» را هم مورد هجوم قرار دهد».
وی بیان کرد: «این سازمان تاکنون، همهی تلاش خود را برای حفظ این درختان بهکار بسته است». /الف
نظر خود را بنویسید