فردایکرمان ـ گروه جامعه: پایگاه جهانی لوت همچنان بر موضع خود مبنی بر ممنوعیت فعالیت معدنی در کوه ملکمحمد در این بیابان منحصر بهفرد، پافشاری دارد.
مدیر ملی پایگاه جهانی لوت با اشاره به توضیحات اخیر وزارت صمت در دفاع از مجوزهای این معدنکاری و طرح این ادعا که میراثفرهنگی عرصه و حریم بیابان را مشخص نکرده است؛ تصریح کرد: «نقشهی عرصه و حریم بیابان با جدول مختصات آن همچنین ضوابط مربوطه، به همهی دستگاهها از جمله صنعت، معدن، تجارت در هر سه استان کرمان، خراسان جنوبی و سیستانوبلوچستان ابلاغ شده است».
دکتر مهران مقصودی در پاسخ به فردایکرمان تصریح کرد: «ما با هر نوع فعالیت مخربی در لوت از جمله معدنکاری در کوه ملکمحمد 100 درصد مخالفیم».
اوایل دیماه بود که خبر معدنکاری در کوه ملکمحمد در بیابان لوت منتشر شد. بهدنبال آن، موجی از اعتراضات از سوی دوستداران این میراث جهانی در کرمان و ایران به راه افتاد. آن زمان، فردایکرمان در گفتوگویی با معین افضلی مدیر پایگاه جهانی لوت در استان، ابعادی از ماجرا را برای افکار عمومی شرح داد که اعلام شد: «سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان، یک سال و نیم پیش به این معدن مجوز فعالیت داده؛ آن هم بدون آنکه از میراثفرهنگی و پایگاه لوت استعلامی بگیرد». در ادامه، دفتر ارتباطات وزارت صنعت، معدن و تجارت خطاب به فردایکرمان، در قالب یک نامه، توضیحاتی دربارهی این ماجرا داد که در بخشی از آن آمده بود که میراثفرهنگی موظف به ارائهی حریمهای مربوطه حداکثر ظرف مهلت سه ماه بوده که این اقدام، هنوز به صورت کامل انجام نشده است.
اکنون اما دکتر مقصودی با تاکید بر اینکه نقشهی عرصه و حریم به دستگاهها ابلاغ شده است، توضیح داد: «تاکنون چندین بار محدودهی عرصه و حریم لوت ابلاغ شده و حتی به هر استانی که همجوار بیابان است، به همراه نقشه ابلاغ شده است. ولی دوستان ما احتمالا به مواردی که در یک نامه آمده است، استناد کردهاند».
اشارهی مقصودی به نامهای است با امضای زهرا احمدیپور رئیس اسبق میراثفرهنگی کشور و محمدحسن طالبیان معاون اسبق میراثفرهنگی، که در آن آمده است: برخی مناطق از جمله در استان کرمان، بخش شهداد و دهستان تکاب و روستاهای شفیعآباد و دهسیف در فهرست آثار ملی ثبت شدهاند و باید حدود حریم و ضوابط آن برای هرنوع فعالیتی مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: «من فکر میکنم شاید اشتباهی از سوی دوستان صمت پیش آمده و هنوز نمی دانند در چنین مواردی باید به نقشه استناد کرد نه یک نامه!».
به گزارش فردایکرمان، مقصودی 20 بهمنماه، با بیان اینکه آن نامه پیوستهایی از جمله نقشه را نیز داشته است، گفت: «وقتی نقشهی عرصه و حریم را ارسال کردهایم، باید از آن تبعیت کنند. ضمن اینکه عرصه و حریم ملی و جهانی لوت یکسان است».
مدیر ملی پایگاه جهانی لوت اظهار کرد: «در نامهی وزارت صمت به فردایکرمان ادعا شده بود که این معدنکاری 136 کیلومتر از عرصهی بیابان فاصله دارد که درست نیست».
وی اضافه کرد: «نقشهای داریم که در آن، عرصهی بیابان، از جنوب دهسلم و چندین ده کیلومتر شمال کوه ملکمحمد عبور میکند و اینکه دوستان فقط به آن نامه بدون در نظر گرفتن نقشه استناد کنند، اشتباه است».
مقصودی گفت: «در مقطعی، پیش از ثبت جهانی لوت، ما نبکاها را ثبت ملی کردیم؛ شاید این موضوع مدنظر دوستان در صمت بوده است که همین دهستانها را در بر میگرفته و میخواهند مجوز معدن را با این موضوع تطبیق دهند که درست نیست».
وی در ادامه، در پاسخ به این پرسش فردایکرمان، با این حساب، تکلیف معدنکاری در کوه ملکمحمد چه میشود؟ آیا صمت میتواند به استناد مجوزهایی که گرفته، این فعالیت را ادامه دهد؟ توضیح داد: «درست است آثار فرهنگی و تاریخی با آثار طبیعی قابل مقایسه نیستند ولی وقتی ثبت جهانی میشوند نباید تفاوتی قائل شد. ارگ بم ثبت جهانی است؛ فرض کنید هیچ سندی برای عرصه و حریم آن وجود نداشته باشد؛ آیا کسی میتواند بدون اجازه و استعلام، دخل و صرفی در ارگ بم و محدودهی آن داشته باشد؟ همینطور دربارهی باغ شازده و میدان نقش جهان اصفهان و تخت جمشید و ... آیا کسی میتواند تخریبی انجام دهد؛ حتی اگر ندانیم عرصه و حریم آن کجاست؟».
وی با بیان اینکه باید اعتمادی بین دستگاهها وجود داشته باشد، ادامه داد: «این که میگوییم بیابان لوت ثبت جهانی است، یک ادعای الکی نیست! باید همه باور کنیم که این اتفاق افتاده است. لوت ثبت جهانی است و نقشهی بیابان، علاوه بر اینکه به دستگاهها ارسال شده، در سایت اینترنتی بیابان لوت، در میراثفرهنگی و در سایت یونسکو وجود دارد و دسترسی به آن هم با یک کلیک امکانپذیر است؛ مگر اینکه بخواهیم همیشه حق را به کسی بدهیم که دارد معدنکاری میکند. در این صورت، همهی عرصههای طبیعی در معرض تهدید خواهند بود؛ چون همواره یکسری ارزشها در این محدودهها وجود دارد که میتواند پول و درآمدزایی برای عدهای داشته باشد».
وی افزود: «ما با معدنکاری در کوه ملکمحمد مخالفیم، چون عرصهی بیابان جهانی لوت است و تخریب حاصل میشود».
وی با یادآوری اینکه لوت، اثری برای تمام نسلهاست، اظهار کرد: «زحمت زیادی کشیده شد تا این بیابان ثبت جهانی شود و باید از ارزشهای آن مراقبت کنیم».
مقصودی تصریح کرد: «100 درصد مخالف هرگونه فعالیت تخریبکننده از جمله معدنکاری کوه ملکمحمد هستیم».
وی گفت: «در کنار نقشه، ضوابط عرصه و حریم نیز نوشته شده و هرگونه مداخله حتی ایجاد تاسیسات گردشگری موقت مثل چادرزدن باید با استعلام و اجازه صورت گیرد، چه رسد به اینکه بخواهند تخریب و جادهسازی کنند». / الف
*متن توضیحات وزارت صمت و گزارش پیشین فردایکرمان را در لینکهای زیر در دسترس است:
معدن کوه «ملکمحمد» از منابع طبیعی مجوز گرفته است
یک روز بعد از اطلاع، معدن کوه «ملکمحمد» را تعطیل کردیم
نظر خود را بنویسید