فردایکرمان ـ گروه جامعه: رقم بودجهی شهرداری کرمان در سال آینده 2360 میلیارد تومان تعیین و تصویب شده است. رئیس کمیسیون بودجه شورای شهر گفته که استفاده از تسهیلات بانکی و اوراق مشارکت از محاسن برجستهی این بودجه است.
شهردار کرمان در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که براساس شرایط فعلی، این بودجه، به نظر بلندپروازانه میآید؛ براساس چه معیار و مبناهایی چنین رقمی برای بودجه پیشنهاد داده و تصویب شده است؟ و از آنجایی که تسهیلات بانکی نوعی بدهی برای شهرداری به حساب میآید؛ چرا چنین تصمیمی گرفتهاید؟ توضیح داد که اگر کرمان از لحاظ زیرساختی، شرایطی مشابه مشهد داشت، براساس جمعیت فعلی، بودجهی شهرداری باید 4800 میلیارد تومان تعیین میشد.
وی سپس گفت: «در سال جاری، بودجهی شهرداری کرمان 1500 میلیارد تومان بود که از این میزان 900 میلیارد تومان، حقوق و دستمزد بوده است. افزایش این میزان به 2360 میلیارد تومان، حرکتی شجاعانه است و شهرداری چارهای جز این اقدام ندارد اما باید بسیاری از روشهای تامین مالی که تا حالا استفاده نشده را فعال کنیم و رشد تقریبا 50 درصدی در بودجه را چندین سال ادامه دهیم و تمام تلاش برای تحقق آن را به کار ببندیم تا به شرایط استاندارد بودجهای برسیم».
وی با ارائهی توضیحاتی دربارهی جزئیات بودجه اعلام کرد: «180 میلیارد تومان از بودجهی سال آینده، تسهیلات گذاشته شده است که در رقم کل بودجه، عدد بزرگی نیست و حتما این مبلغ تسهیلات به شرطی که برای کالاهای سرمایهای هزینه شود، بهتر است تا زمین خام بفروشیم».
وی همچنین دربارهی ایجاد بدهی از طریق تسهیلات بانکی برای شهرداری گفت: «بسیاری از کلانشهرها شعارشان این است که میگویند شهر را با بدهی اداره میکنیم. هیچ ترسی نباید داشته باشیم که شهردار بگوید دورهی مسئولیتم تمام شد و 500 میلیارد تومان بدهی بانکی دارم اما این میزان زمین را برای شهر ذخیره کردهام».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی چهارشنبه 25 اسفندماه در جمع خبرنگاران، با بیان اینکه بودجهی شهرداری کرمان جزو مواردی است که از لحاظ سرانه دچار عقبماندگی است، توضیح داد: «سرانه یعنی مجموع بودجه تقسیم بر جمعیت؛ از درآمدها و مصارف امسال شهرداری، برای هر مشهدی شش میلیون تومان است. اگر این عدد را در جمعیت واقعی کرمان که حداقل 800 هزار نفر است ضرب کنیم، نشان میدهد که امروز حدود 4800 میلیارد تومان باید بودجهی شهرداری کرمان میبود؛ البته اگر در شرایط زیرساختی مساوی با مشهد قرار داشت».
وی با بیان اینکه همین نسبت در شهرهای دیگر نیز وجود دارد، ادامه داد: «افزایش بودجه به دو هزار و 360 میلیارد تومان حرکتی شجاعانه است و شهرداری چارهای جز این اقدام ندارد اما باید بسیاری از روشهای تامین مالی که تا حالا استفاده نشده را فعال کنیم».
وی با تاکید بر استمرار رشد تقریبا 50 درصدی در بودجه طی چندین سال، افزود: «بخش قابل توجهی از افزایش بودجه، با تکیه بر رایزنیهایی است که در حوزهی ارزش افزوده انجام میدهیم و داریم تلاش میکنیم حق شهرداری از این بخش واقعی شود و امیدوار هم هستیم. در این موضوع، سیاستها و هدفگیری دولت در سال 1401 که سبد مالیاتی را افزایش میدهد، این امید را ایجاد کرده که بتوانیم ارزشافزودهی خوبی بگیریم».
وی با بیان اینکه حدود 350 میلیارد تومان از بودجهی سال آینده از محل ارزشافزوده است، ادامه داد: «100 میلیارد تومان هدفگیری ما مربوط به اوراق مشارکت است، به ویژه اوراقی که میتواند در حوزهی حملونقل عمومی استفاده شود».
وی اظهار کرد: «اوراق مشارکت حتما به نفع شهر است ولی کرمان تاکنون در این زمینه اقدامی نکرده و کار بسیار سختی در پیشرو داریم چرا که اوراق مشارکت فرایند پیچیدهای دارد. ولی امید داریم با کمک نمایندگان محترم مجلس و استاندار محترم، بتوانیم قفل اوراق مشارکت را در کرمان بشکنیم».
شعربافتبریزی سپس گفت: «180 میلیارد تومان از بودجه، تسهیلات گذاشته شده است که در رقم کل بودجه عدد بزرگی نیست و حتما این مبلغ تسهیلات به شرطی که برای کالاهای سرمایهای هزینه شود، بهتر است تا 180 میلیارد تومان زمین خام بفروشیم».
شهردار کرمان افزود: «اگر در تمام این سالها که بیش از نیمی از بودجهی شهرداری را از فروش زمین خام تامین میکردیم، بهجای این کار، تسهیلات حتی با نرخ سود بالا گرفته بودیم؛ امروز حتما به نفع ما بود».
وی اظهار کرد: «زمینها را مثلا در بلدالامین با قیمت بسیار پایین فروختیم و آن را صرف هزینههای جاری کردیم. حتما منطقی بوده که از بانکها تسهیلات بگیرند و صرف آسفالت و خرید ماشینآلات و توسعهی حملونقل عمومی و ساخت کارخانهی جدید کنند».
وی با بیان اینکه بسیاری از کلانشهرها شعارشان این است که میگویند شهر را با بدهی اداره میکنیم، گفت: «هیچ ترسی نباید داشته باشیم که شهردار بگوید دورهی مسئولیتم تمام شد و مثلا 500 میلیارد تومان بدهی بانکی دارم اما این میزان زمین را ذخیره کردهام».
شعربافتبریزی ادامه داد: «همیشه روی بدهی حساسیت بوده ولی باید بدانیم هر شهرداری بدهی را از چه منبعی برجای گذاشته است؟».
وی اظهار کرد: «البته شرط گذاشتیم تسهیلات فقط در کاربری سرمایهای هزینه شود نه که حقوق و دستمزد با آن پرداخته شود. این 180 میلیارد تومان صرف خرید اتوبوس و تقویت دوربینهای پایش تصویری میشود».
شهردار کرمان در ادامه توضیح داد: «متاسفانه بخش مربوط به عوارض در بودجهی ما افزایش بسیار اندکی دارد. میزان عوارضی که یک پزشک متخصص در چهارراه طهماسبآباد، در دفترچهی عوارضی سال آینده میدهد؛ در ماه حدود 150 هزار تومان است. آیا این رقم منطقی است؟ البته قانون دستمان را بسته و رقم را از حدی بیشتر نمیتوانیم بالا ببریم ولی این عادلانه نیست».
وی با بیان اینکه حدود 22 هزار واحد صنفی در کرمان داریم، اظهار کرد: «از خیلی از اصناف، شاید 10 سال میشود که عوارض نوسازی اخذ نشده است».
شعربافتبریزی ادامه داد: «بسیاری از فروشگاههای خیابان حمزه و هزارویکشب که درآمدهای بالا دارند، باورکردنی نیست که حتی 20 هزار تومان در ماه عوارض نوسازی ندادهاند!».
وی بیان کرد: «البته مشوقها سرجای خود توجیه دارد و مثلا به کتابخانه و کتابفروشی باید کمک کنیم و کتابفروشی و رستوران و فروشگاه بزرگ را یکسان نبینیم».
وی با بیان اینکه وضعیت عوارض نوسازی در کرمان نامناسب است، افزود: «یکی از اقدامات خوب آقای عالمزاده در دورهی گذشته همین بوده که برای واقعی کردن عوارض حرکت کرده و این حتما کار درستی است و باید این مسیر را ادامه دهیم».
شهردار کرمان اظهار کرد: «نمیخواهیم جلوی مردم بایستیم ولی هر شهروندی به اندازهی هزینهای که به شهر تحمیل میکند باید عوارض بدهد».
وی با بیان اینکه عوارض هنوز عادلانه نشده است، توضیح داد: «در حوزهی تراکم در مناطق بسیار مرغوب شهر، فرد در بالای طبقات پنجم که باید جریمهای بدهد چون فراتر از طرح تفصیلی است؛ میزان جریمهای که بهعنوان تخلف ناشی از تراکم به شهرداری میپردازد؛ اگر مترمربعی 25 میلیون تومان میفروشد، با عوارض نوسازی سال آینده در حد 70 هزار تومان است».
وی افزود: «شبیه همین موضوع در شهری مثل یزد عددی بین 10 تا 11 درصد قیمت فروش آن واحد است و فرد میگوید طبقهی ششم ساختم و متری 25 میلیون تومان فروختم، متری دو میلیون تومان هم جریمهی آن را میدهم».
وی با بیان اینکه استاندارد جهانی در این زمینه حدود 13 درصد است، ادامه داد: «این عدد در کرمان تازه به 400 هزار و 500 هزار تومان رسیده است، عدهای میگویند دارند ضد مردم عمل میکنند. اصلا اینطور نیست و مطمئن باشید عادلانه است». / الف
عکس: روابط عمومی شهرداری کرمان
نظر خود را بنویسید