فردای کرمان – گروه جامعه: عضو کمیته علمی کرونا با اشاره به نتایج یک مطالعه در دنیا مبنی بر خطر بروز دیابت پس از ابتلا به کرونا، بهویژه در فرمهای شدید بیماری، گفت: «به افراد توصیه میشود برای پیگیری بروز یا عدم بروز دیابت، قندخون خود را بررسی کرده و شیوۀ زندگی خود را اصلاح کنند».
علیرضا استقامتی افزود: «احتمال بروز دیابت در افرادی که فرم شدید کرونا را تجربه کردند، بیشتر است و بیشترین احتمال بروز دیابت در افرادی بوده است که در ICU بستری شدهاند؛ اما باز هم حتی کسانی که خفیف مبتلا شده بودند هم در معرض خطر بودند».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، وی 29 فروردینماه با اشاره به نتایج تحقیقات بینالمللی در حوزۀ افزایش شیوع دیابت پس از پاندمی کرونا، گفت: «هنوز در ایران مطالعات مشخصی در این زمینه انجام نشده است ولی تحقیق مدون دنیا در فاز حاد و فاز طولانی نشان داده است که در آن دسته از بیمارانی که در مرحلۀ حاد کرونا بودند، شیوع دیابت بیشتر است و در مواردی حتی فرد بدون اینکه سابقۀ دیابت داشته باشد، این بیماری خود را نشان میدهد. در برخی افراد به دنبال مراجعه به بیمارستان به دلیل کرونا مشخص شد میزان قند خونشان در بدو بستری بالا است و خیلی از این افراد نیز پیشتر سابقۀ دیابت نداشتند».
وی دربارۀ علت بروز دیابت به دنبال ابتلا به کرونا، اظهار کرد: «گاهی به دلیل استرس ناشی از ابتلا به کرونا است و گاهی نیز به دنبال مصرف کورتون برای درمان انواع شدید کرونا ممکن است قندخون موقتا بالا برود. در هر حال به دلایل مختلف در افرادی که در مرحلۀ حاد بیماری هستند ممکن است افزایش قندخون را شاهد باشیم که برخی گذرا است و برخی هم در آینده میتواند تبدیل به دیابت شود».
عضو کمیته علمی کرونا تاکید کرد: «مطالعهای که حدود سه هفته قبل در نشریۀ لنست به چاپ رسید از این قرار بود که گروهی ۱۸۰ هزار نفره از کهنه سربازهای آمریکایی که به کرونا مبتلا شده و بهبود یافته بودند را طی یک سال مورد بررسی قرار داده و با گروه کنترل مقایسه کردند و مشخص شد ریسک بروز دیابت در این کهنه سربازها ۴۰ درصد نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است. همچنین میزان بروز دیابت به ازای هر هزار نفر در طی یکسال، ۱۳ مورد افزایش یافته است. نکتۀ قابل توجه این بود که هر چه شدت کرونا افزایش مییافت، شدت بروز دیابت هم افزایش مییافت؛ البته نکتۀ مهم این بود که حتی در افرادی که بیماری خفیف کرونا را تجربه کرده بودند هم به ازای هر هزار نفر حدود هشت نفر بروز دیابت افزایش یافته است».
این فوق تخصص غدد درونریز با اشاره به اینکه این اطلاعات از یک مرکز است، اظهار کرد: «لازم است مطالعاتی دیگر در این رابطه در کل دنیا از جمله کشور ما انجام شود. لازم است که کارهای تحقیقاتی در این زمینه در ایران هم انجام شود اما طراحی نوع مطالعه و شرایط حمایت وزارت بهداشت از آن اهمیت دارد. انجام مطالعه نیاز به اطلاعات مدون قبلی هم دارد که توانایی مقایسۀ آمار فعلی و گذشته را داشته باشیم و شاید در این زمینه مشکلی با ثبت اطلاعات وجود داشته باشد».
وی افزود: «مطالعه انجام شده در کهنه سربازهای آمریکایی در سنین مختلف بالای ۶۵ سال و زیر ۶۵ سال، افراد دارای فاکتورهای خطری مانند چاقی، لاغری، زن، مرد و... صورت گرفت و تفاوتی میان موارد مورد مطالعه قائل نشدند. اینکه چرا افراد بعد از کرونا مبتلا به دیابت میشوند، محل بحث است؛ شاید تخریب مستقیم سلولهای پانکراس رخ دهد یا حتی به دلیل طوفان التهابی ممکن است این عارضه رخ دهد که این موارد مورد تحقیق است. به نظر میرسد تا حد زیادی عامل این موضوع تاثیر ویروس بر سلولهای لوزالمعده باشد».
استقامتی دربارۀ تاثیر داروهای درمانکنندۀ کرونا از جمله رمدسیویر در بروز دیابت پس از ابتلا به کرونا، تاکید کرد: «در این مطالعه هیچ ردپایی از رمدسیویر نبوده است فقط کسانیکه کورتون مصرف کردند افزایش قندخون داشتند ولی زمانی که جان فرد در خطر است و با این دارو میتوان جان او را نجات داد چارهای جز استفاده از آن نداریم. البته اکثر افراد پس از دورۀ مصرف دارو بهبود مییابند و به دیابت مبتلا نمیشوند، ولی کسانی که زمینه و استعداد دارند ممکن است به دیابت مبتلا شوند».
وی در ادامه تاکید کرد: «امیدواریم به زودی پاندمی کرونا تمام شود اما فراموش نکنیم که بعد از آن ما میمانیم با عوارض ناشی از پاندمی و باید مراقبت کنیم چاقی یا دیابتِ به وجود آمده در پساکرونا سبب بروز مشکل نشود. بیماری حاد مانند کرونا میآید و ظرف مدت کوتاهی میرود اما بیماری مزمن یک عمر فرد و خانوادۀ او را درگیر میکند و هزینههای درمان را هم افزایش میدهد».
استقامتی تاکید کرد: «این موارد نباید سبب شکلگیری ترس در جامعه شود بلکه باید جنبۀ آگاهیرسانی داشته باشد تا افراد از خود و سلامتشان مراقبت کنند. نکتۀ مهم این است که با یک مطالعه نباید نتیجهگیری قطعی انجام داد و نیاز است تا مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود». /پ
نظر خود را بنویسید