فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: «به نظر میرسد آمار مصرف دخانیات در دوران کرونا افرایش داشته است».
دکتر غلامرضا حیدری افزود: «در حال حاضر حدود ۳۰ درصد مردان و ۱۰ درصد زنان مصرف سیگار دارند که دربارۀ قلیان این عدد، حدود ۳۰ درصد در هر دو جنس است».
وی دربارۀ سن شروع مصرف دخانیات، افزود: «به نظر میرسد در دنیا، هر دهه، سن شروع مصرف دخانیات کم میشود. با توجه به تحولات اجتماعی و در دسترس قرار گرفتن دخانیات در جامعه، آخرین آمار نشاندهندۀ سن کمتر از ۱۵ سال در مردان و سن ۱۷ سال در زنان برای شروع مصرف دخانیات است».
وی دربارۀ بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات توضیح داد: «تقریبا تمامی ارگانهای بدن در اثر مصرف دخانیات دچار بیماریزایی میشوند. در حال حاضر، حدود ۷۵ درصد بیماریهای ریوی، ۶۰ درصد بیماریهای قلبی و بیش از ۵۰ درصد سرطانهای همه اندامهای بدن در رابطه با مصرف دخانیات درگیر خواهند شد».
حیدری همچنین گفت: «مصرف قلیان در جامعه با اینکه قانون منع مصرف یا منع ارائه قلیان وجود دارد، کماکان ادامه دارد و حتی بسیاری از خانوادهها در کنار هم قلیان مصرف میکنند».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا سراسری، حیدری 23 اردیبهشتماه ادامه داد: «مطالعات نشان میدهند که مصرف دخانیات باعث کاهش قدرت باروری در زنان و مردان میشود».
وی افزود: «مصرف دخانیات به دو طریق کاهش باروری را به وجود میآورد؛ اول آنکه چرخه تخمکسازی در زنان را کاهش خواهد داد و دوم در مردان تعداد سلولهای جنسی را کم میکند و از این طریق شانس بارور شدن در زوج را کاهش میدهد».
وی گفت: «حتی در معرض دود دخانیات قرار گرفتن یکی از والدین باعث میشود که به صورت غیرفعال این اثرات برای کاهش سلولهای جنسی زن و مرد به وجود آید».
حیدری به آخرین مطالعات مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی اشاره کرد و افزود: «در حال حاضر استفاده از روشهای جایگزین برای کاهش مصرف قلیان از اولویتهای این مرکز تحقیقات است که روشهای فرهنگی و اجتماعی جایگزین را پیدا کند. به عنوان مثال، دستگاه جدیدی طراحی و اجرا شده است که به جای اینکه دخانیات به فرد برسد، اکسیژن و نیتروژن را مصرف میکند؛ به نوعی همان شکل قلیان را دارد و از این طریق اگر این روش موثر واقع شود، شاید جایگزین خوبی برای مصرف قلیان در جامعه به وجود آید». / الف
نظر خود را بنویسید