گروه اقتصاد – کوهشاه که سالهاست به دلیل فعالیتهای معدنی و مسائل زیست محیطی مورد توجه قرار گرفته در ششمین جلسهی شورای معادن استان کرمان در حالی تعیین تکلیف شد که مدیر عامل شرکت بهرهبردار دلیل اعتراضات مردمی را، «شخصی» عنوان کرد و مدیر کل محیط زیست استان هم «برفی بودن هوا» را دلیل قصور کارشناس این اداره دانست!
به گزارش فردایکرمان به نقل از استقامت، مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان، روز پنجشنبه، در ششمین جلسهی شورای معادن استان که به ریاست معاون عمرانی استاندار کرمان برگزار شد، با اشاره به صدور پروانهی بهرهبرداری اکتشاف از منطقه کوهشاه در سال 1387، گفت: «زمان صدور پروانهی اکتشاف استعلام از محیط زیست انجام میشود و سازمان محیط زیست با اکتشاف در این محدوده موافقت میکند».
مهدی حسینینژاد افزود: «سال 88 پروانه به شرکت توسعه تجارت انرژی آریا برای ادامهی کار واگذار میشود و از همان زمان اعتراضات محلی روی این منطقه به دلیل تاثیری که بر منابع آب و محیط زیست میگذارد شروع میشود؛ اما به دلیل اینکه پروانهی اکتشاف صادر شده بود، کار را انجام میدهند».
وی اظهار کرد: «در نهایت گزارش پایان عملیات اکتشاف مبنی بر کشف ذخیرهی 100 هزار تن آهن اعلام میشود و ذخیرهی اعلام شده، این پتانسیل را ندارد که محیط زیست و منابع آب را تحت تاثیر قرار دهد».
مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان گفت: «پیشنهاد ما این است که به دلیل معارضاتی که وجود دارد، هزینههای مکتشف از محل حقوق دولتی پرداخت و اکتشاف در این منطقه متوقف شود».
روز صدور مجوز هوا برفی بود!
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمان نیز با اشاره به استعلام صورت گرفته در سال 87، گفت: «روزی که برای استعلام به منطقه میروند به دلیل برفگرفتگی شدیدی که در منطقه بوده منطقهی اصلی را به کارشناس محیط زیست نشان نمیدهند و به همین دلیل موافقت میشود؛ اما بلافاصله بعد از مساعد شدن هوا متوجه میشوند که جای دیگری را نشان دادهاند، بنابراین قبل از هرگونه عملیات اجرایی، محیط زیست مجوز خود را باطل میکند».
رضا جزینیزاده یادآور شد: «بعد از آن، «شرکت» همان مجوزی که اول گرفتند را ملاک قرار میدهد؛ اما هیچگونه عملیات اجرایی صورت نگرفته و اخیرا هم به دلیل اینکه آب شرب و کشاورزی را تحتالشعاع قرار میدهد مجموعهی محیط زیست بر اساس مخالفتی که آن زمان انجام داده، الان هم مخالفتش را اعلام میکند».
وی با بیان اینکه مجوز ابتدایی هفتم آذرماه سال 87 صادر شده، گفت: «محیط زیست، بیستم اسفند ماه سال 87 مخالفت خود را اعلام میکند و در این چهار ماه عملیات اکتشاف به دلیل اشتباهی که رخ داده بود و تداخل محدودهی ثبتی با منابع آبی انجام نشده بود».
اگر اشتباهی انجام شده باید جبران شود
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان نیز با بیان اینکه سال 88 مجوزی برای یک هکتار صادر شده، افزود: «همچنین مجوز یک جادهی دسترسی به طول دو هزار و 700 متر با عرض 10 متر صادر شده اما در سال 93 بررسی که میکنند مشخص میشود به جای یک هکتار در سطح دو هکتار کار کردند و جاده هم در مسیری غیر از مجوز احداث شده و مجوزی که دولت صادر کرده را هم رعایت نکردند».
مهدی رجبیزاده اظهار کرد: «اینجا مهمترین حوزهی آبخیز منطقهی هلیل و سد بافت است و نباید هیچ فعالیتی در این محدوده انجام شود».
وی تاکید کرد: «اگر اشتباهی انجام شده باید جبران شود».
هیچ اخطاری علیه ما صادر نشد
پورهاشمی مدیر عامل شرکت توسعه تجارت انرژی آریا، اما در این نشست با بیان اینکه استعلام محیط زیست بر اساس نقاطی است که توسط سازمان صنعت و معدن اعلام کرده، گفت: «حدود دو سال و نیم آنجا کار شده، 14 کیلومتر جاده کشیده شده و کار حفاری کامل انجام شده است».
وی ادامه داد: «در این مدت محیط زیست و منابع طبیعی هیچ اخطاری صادر نکردند و استاندار وقت و فرماندار از محل پروژه بازدید کردند و حتی ما برای عملیات آتشباری از معاونت امنیتی استانداری مجوز گرفتیم».
مدیر عامل شرکت توسعه تجارت انرژی آریا اظهار کرد: «اینکه میگویند 100 هزار تن ذخیره دارد اصلا قابل قبول ما نیست حداقل یک میلیون و 300 هزار تن ذخیرهی آهن است، و یک محدودهی مشترک در کنار محدودهی ما برای شرکت کانی فنآوران است و ما چون فکر میکردیم جزو محدوهی ما است، کار اکتشافی آنجا را هم انجام دادیم».
وی افزود: «نمیتوان با بیان اینکه ارزش اقتصادی ندارد پروانه را لغو کرد. من حاضرم تعهد قانونی بدهم که 100 هزار تن (اول) را که برداشت کردیم متعلق به دولت، و بعد از آن برای ما باشد».
پورهاشمی یادآور شد: «پنج سال ما معطل شدیم؛ اما کسی از ما حمایت نکرد. چند میلیارد آنجا هزینه کردیم».
وی با اشاره به علت اعتراضات مردمی و حساس شدن به موضوع کوهشاه گفت: «مدیر معدن ما هفت ماه از یک رستوران غذا گرفت، اما زمانی که این خرید را قطع کرد رئیس رستوران که عضو هیات کوهنوردی استان بود به تلافی این کار، فراخوان داد و یکهزار و 500 کوهنورد آمدند تجمع کردند و بعد هم با پوشش خبری و کار تبلیغاتی، کار را تعطیل کردند»!
پس از بیان این موارد، آیتاللهیموسوی معاون عمرانی استاندار کرمان خاطرنشان کرد: «با توجه به اینکه محیط زیست و منابع طبیعی مخالف هستند، یک زمان تعیین شود تا هزینهای که شده را مشخص کنند و از محل مورد نظر به بهرهبردار پرداخت شود».
نظر خود را بنویسید