فردای کرمان – گروه جامعه: همزمان با مراسم بزرگداشت روز خبرنگار در کرمان که شامگاه شنبه 29 مردادماه در باغ فتحآباد برگزار شد، از خبرنگاران خواسته شد تا در زمانی کمتر از پنج دقیقه، به طرح مسائل و مشکلات خود بپردازند.
پروین میرزاحسینی، خبرنگار فردای کرمان هم فرصت پیدا کرد تا به بعضی از این موارد اشاره کند.
وی در صحبتهای خود با اشاره به مشکلات حرفهای و اقتصادی خبرنگاران و رسانههای محلی، گفت که با وجود اینکه سالهاست از اقتصاد ضعیف رسانهها گفته میشود اما متاسفانه اقدامی متناسب با این شرایط صورت نگرفته است و همین باعث شده تا مطبوعات و رسانهها به ویژه آنها که در مقیاس محلی فعالیت میکنند با تنگناهای بیشماری مواجه باشند.
خبرنگار فردای کرمان، خواستار رفع مشکلات بیمهای خبرنگاران نیز شد و در ادامه از استاندار کرمان خواست تا مدیران را به پاسخگویی به رسانهها، ملزم کند.
وی با تاکید بر اینکه پاسخگویی به رسانه، یک رفتار فانتزی و سلیقهای محسوب نمیشود، بلکه یک وظیفه است، خطاب به استاندار گفت: «از مدیران استان بخواهید نسبت به وظایف خود به رسانهها عمل کنند».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، متن کامل این اظهارات را در ادامه میخوانید.
«خبرنگاران همیشه از مشکلات جامعه و مردم مینویسند اما حالا که این تِریبون در اختیار بنده قرار گرفته، از این فرصت استفاده میکنم تا از مشکلات خبرنگاران بگویم.
سالهاست که از اقتصاد ضعیف رسانهها گفته میشود اما متاسفانه اقدامی متناسب با این شرایط صورت نگرفته است و همین باعث شده تا مطبوعات و رسانهها به ویژه آنها که در مقیاس محلی فعالیت میکنند با تنگناهای بیشماری مواجه باشند و پُر واضح است که ادامه دادن در این شرایط دشوار، جز با خون دل خوردن و البته عشق و امید به روزهای بهتر و روشن، میسَر نیست.
در این شَرایط سخت اقتصادی، خبرنگاران به واسطۀ حقوق اندک، مجبورند برای گذران زندگی، یا همزمان در چند رسانه کار کنند و یا شغل دیگری را در کنار حرفۀ خبرنگاری دنبال کنند.
مشکل اما تنها حقوق پایین حرفۀ خبرنگاری نیست، بسیاری از فعالان این حوزه با وجود اینکه خبرنگاری شغل اصلی آنهاست هنوز بیمه نیستند؛ و این حداقل مزیتی است که یک شغل باید برای فرد فراهم کند. اما میبینیم که اینطور نیست.
قابل انکار نیست که بار اصلی اطلاعرسانی در استان بر دوش بانوان خبرنگار است و با توجه به دشواریهای این حرفه، رفع چالشها، ازجمله مشکل بیمۀ خبرنگاران، یک ضَرورت است.
و اما بعد ... جناب آقای استاندار؛
از شما درخواست دارم، مدیران را به پاسخگویی به رسانهها، ملزم کنید. پاسخگویی به رسانه، یک رفتار فانتزی و سَلیقهای محسوب نمیشود، یک وظیفه است. از مدیران استان بخواهید نسبت به وظایف خود به رسانهها عمل کنند.
گاهی سختگیریهای بیمورد ازجمله اینکه «ببخشید شما را نمیشناسم و نمیتوانم پاسخگو باشم»؛ روند اطلاعرسانی را مختل کرده و شکاف بین مردم و مسئولین را عمیقتر میسازد.
همچنین با توجه به وجود کاربران بیشمار در شبکههای اجتماعی که میتوانند جریان اطلاعرسانی را به دست بگیرند و لزوما هم به صحت و دقت خبر پایبند نیستند، بازار شایعات را پررونق میکند. اتفاقی که مرجعیت را از رسانههای داخلی میگیرد.
این در حالیست که روابط عمومیهای سازمانها و ادارات به راحتی میتوانند از طریق فرآیندهایی از جمله ارتباط با خانه مطبوعات و اداره کل ارشاد، هویت خبرنگاران را تایید و مسیر پاسخگویی مدیران را تسهیل کنند.
ذکر این نکته هم ضروریست که مدیران، تنها مرجع اطلاعات رسانهها نیستند و خبرنگاران برای اطلاعرسانی، با کارشناسان، متخصصان، فعالان حوزههای مختلف و مردم هم گفتوگو میکنند اما پاسخگویی و شفافسازی، باید از طریق مدیران صورت گیرد.
ما مسائل را در حد توان پیگیری میکنیم و در قالب خبر، مصاحبه یا گزارش، اطلاعرسانی را انجام میدهیم اما اغلب مدیران و روابطعمومیها، خبرهای منتشر شده را نادیده میگیرند و این اصلا درست نیست.
آنها باید رسانهها را دنبال کنند و ضمن پاسخگویی در تعامل با رسانهها، خویشتندارانه، مسئولیت خود را ایفا کنند.
نمیشود که رسانه مداااام مطالبهگری کند و مسئولان مدااام خود را به ندیدن و نشنیدن بزنند.
درخواست دیگری که وجود دارد برگزاری مستمر نشستهای خبری از سوی مسئولان ازجمله شخص شما، جناب آقای استاندار، معاونان حضرتعالی و سایر مسئولان است. و البته اینطور هم نباشد که در نشستهای خبری، گزینشی عمل کرده و تنها تعدادی از رسانهها دعوت شوند.
فرصت کوتاه بود و آنچه گفتم همۀ مشکلاتی نیست که خبرنگاران با آن دست به گریبان هستند اما امیدوارم آنچه که گفته شد مورد توجه قرار گیرد.
ایام به کام، مستدام و پیروز باشید». /پ
*عکس: محمد عربزاده
نظر خود را بنویسید