فردایکرمان – پروین میرزاحسینی: معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان از کاهش سن ابتلا به HIV خبر داد و گفت: «افزایش ابتلا در نوجوانان و سنین پایین و افزایش ابتلای زنان در کشور بسیار نگرانکننده است و این دو موضوع مهم زنگ خطر را به صدا درآورده است».
دکتر محسن بارونی افزود: «متوسط سن ابتلا به HIV ۲۵ سال است و بیشترین تعداد مبتلایان در ردۀ سنی ۲۰ تا ۴۵ سال قرار دارند».
وی همچنین خاطرنشان کرد: «در گذشته استفاده از سرنگ مشترک مهمترین دلیل ابتلا به HIV بود اما در حال حاضر، انتقال از طریق تماس جنسی محافظتنشده اصلیترین دلیل ابتلا است».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان 13 آذرماه در نشست خبری کمپین اطلاعرسانی ایدز بیان کرد: «اول دسامبر با عنوان روز ایدز نامگذاری شده است و نقش رسانهها در پیشگیری از این بیماری بسیار موثر است».
وی با بیان اینکه تمرکز شعار امسال برابری دسترسی به خدمات پیشگیری و تشخیص HIVاست، ادامه داد: «در استان کرمان به دنبال این هستیم تا اگر افرادی به HIV مبتلا شدهاند، از ایجاد حلقههای متعدد بعد از ابتلای این افراد پیشگیری کنیم».
بارونی با اشاره به فعالیت مرکز مشاوره رفتاری در شهر کرمان، خاطرنشان کرد: «اگر فردی به بیماری مشکوک شد، میتواند با مراجعه به این مرکز از خدمات درمانی و مشاورهای آن استفاده کند. در این مراکز اطلاعات محرمانه و ارائۀ خدمات رایگان است».
تشخیص زودهنگام HIV بسیار حیاتی است
وی یادآور شد: «در حال حاضر از لحاظ درمانی و داروهای ضدویروسی، با توجه به ترکیبدرمانی که در بیماران مبتلا به ایدز استفاده میشود، لود ویروس آنقدر ضعیف میشود که دیگر قابل انتقال نیست و بیمار مبتلا، بهعنوان فرد مبتلا شناخته نمیشوند، البته باید دارو مرتب استفاده شود».
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان ادامه داد: «ایدز از طریق تماس جنسی محافظت نشده، استفاده از سرنگ مشترک و انتقال از مادران مبتلا به جنین منتقل میشود که در حال حاضر با تاسیس مراکز DIC و توزیع سرنگهای نو به معتادان، سبب شده تزریق مشترک صورت نگیرد و با شناسایی صورتگرفته، این افراد تحت نظر هستند و سرنگ و کاندوم رایگان در اختیار آنها قرار داده میشود و حتی حمام و سایر مسائل بهداشتی این افراد، خصوصا کسانی که بیخانمان هستند، تحت نظر است».
وی با تاکید بر اینکه تشخیص زودهنگام HIV بسیار حیاتی است، گفت: «در صورت تشخیص زودهنگام بیماری، تعداد سالهایی که فرد مبتلا میتواند زندگی کند بسیار بیشتر از زمانی است که بیماری به مرحلۀ ایدز برسد».
بارونی با اشاره به مراحل بیماری در یک فرد مبتلا به HIV ، توضیح داد: «از زمان ابتلای فرد به ویروس HIV، بیمار چهار مرحلۀ عفونت حاد، دورۀ نهفتگی، ایدز و مرگ را سپری میکند که دورۀ نهفتگی ممکن است تا ۲۵ سال طول بکشد اما با دارودرمانی، عمر طبیعی طی میشود اما فرد مبتلا باید تا آخر عمر دارو مصرف کند».
وی تاکید کرد: «ایدز در حال حاضر بیماری نیست که به آن اَنگ بزنند و درمان به مرحلهای رسیده که این افراد میتوانند محافظتشده در همه جا حضور داشته باشند».
بیاطلاعی ۴۰ درصد جامعه از بیماری ایدز
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان گفت: «در استان کرمان، تاکید ما بر آموزش، پیشگیری از ابتلا به HIVو دسترسی همگان به مراکز مشاوره است».
وی خاطرنشان کرد: «طبق مطالعات انجامشده بر روی بیماری HIV در ایران، ۴۰ درصد افراد جامعه دربارۀ بیماری، راههای انتقال و درمان آن اطلاع ندارند در حالیکه اگر بخواهیم بیماری ایدز کم شود باید روی این محورها سرمایهگذاری کنیم».
بارونی یادآور شد: «بر اساس مطالعات مختلفی که در دنیا انجام شده، رعایت تعهد اخلاقی و پایبندی به نظام خانواده، تسهیل در امر ازدواج و استفاده از وسایل محافظت فردی در کنترل و پیشگیری از بیماری ایدز بسیار مهم است».
ارائۀ آموزش با استفاده از زبان علمی
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص مخالفت آموزش و پرورش با صحبت کردن دربارۀ ایدز در مدارس، گفت: «در این زمینه شاید در سطح وزارت آموزش و پرورش مشکلاتی وجود داشته باشد اما در سطح استان کرمان تعامل خوبی با آموزش و پرورش استان داریم و نشستهای مشترکی در زمینۀ آموزشها و سایر موارد برگزار میشود».
بارونی ادامه داد: «آموزشهای ما علمی است و بر اساس پروتکل ارسالی از سمت وزارت بهداشت ارائه میشود، در مدارس برای هر گروه سنی با استفاده از زبان علمی صحبت میکنیم».
وی خاطرنشان کرد: «ارائۀ آموزشها در مدارس با ملاحظات آموزش و پرورش در گروههای سنی مختلف انجام میشود، ما بدون اجازۀ آموزش و پرورش ورود نمیکنیم اما تعامل داریم».
بارونی با تاکید بر اینکه تا آموزش نباشد نمیتوان زنجیرههای متصل به بیماری را شکست، با اشاره به بزرگترین مانع آموزش در زمینۀ ایدز، توضیح داد: «فکر میکنم چون زبان مشترکی بین سیاستمداران در حوزههای مختلف وجود ندارد این آموزشها نمیتواند موثر باشد، گروههای هدف ما دانشجویان و دانشآموزان هستند و با توجه به تجربهای که در این زمینه دارم، فکر میکنم ایجاد زبان مشترک، افزایش سواد سلامت در زمینۀ HIV و تبیین اهداف آموزش میتواند موانع را برطرف کند».
وی افزود: «در زمینۀ کووید هم اوایل شیوع بیماری، اختلاف نظر با آموزش و پرورش دربارۀ فاصلهگذاری و ماسک وجود داشت که برطرف شد و حتی زودتر از سایر استانها به نتیجه رسیدیم».
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان تاکید کرد: «آموزشها باید بسیار با احتیاط و بر اساس فرهنگهای مختلف صورت بگیرد و در هر جایی باید نوع صحبت متفاوت باشد».
ابتلای ۵۷ درصد بیماران از طریق روابط جنسی
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز در این نشست با بیان اینکه ایدز یک بیماری رفتاری و اجتماعی است که درمان آن به نهادهای زیادی وابسته است، گفت: «ایجاد تابو و انگ برای ایدز، قضاوت بیماران مبتلا به ایدز و نوع نگاه جامعه باید در این زمینه تغییر کند».
دکتر سعید صحبتی افزود: «ایدز و هپاتیت هر دو ویروسی هستند که انتقال آنها نیز مشترک است اما نگاه به بیماران HIV متفاوت است».
وی با تاکید بر اینکه بیماری HIV تحت کنترل است، امکان درمان آن وجود دارد و فرد مبتلا میتواند طول عمر طبیعی داشته باشد، ادامه داد: «در سالهای ابتدایی شیوع بیماری، 90 درصد مبتلایان را مردان تشکیل میدادند اما در حال حاضر ۱۹ درصد بیماران خانم هستند که در شش ماه اول امسال، تعداد مبتلایان خانم ۳۱ درصد بوده است».
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان خاطرنشان کرد: «در سال جاری ۵۷ درصد بیماران از طریق روابط جنسی به بیماری HIV مبتلا شدند و ۷۵ درصد بیماران در ردۀ سنی ۲۰ تا ۴۰ سال قرار دارند».
وی با اشاره به ارائۀ خدمات به بیماران HIV ، گفت: «خدماتی که ارائه میشود محرمانه، رایگان و داوطلبانه است و هیچکس را مجبور نمیکنیم تست بدهد».
ارائۀ خدمات رایگان و محرمانه
کارشناس مسئول ایدز دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز در این نشست با اشاره به وجود پنج مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری در سطح استان کرمان، گفت: «در حوزۀ دانشگاه علومپزشکی کرمان یک مرکز در شهر کرمان، خیابان احمدی غربی، روبهروی کوچه ۲۵ دایر است و در سایر شهرستانها نیز پایگاههای مشاوره، برای ارائۀ خدمات به بیماران فعال است».
دکتر نسیم نصیری بیان کرد: «در مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری کرمان، خدمات دندانپزشکی، مامایی، پزشکی، واکسیناسیون بیماران و انجام تست رایگان سریع HIV ارائه میشود و بیماران میتوانند با شمارههای ۳۶۵۵ و ۳۲۲۳۱۹۸۲ با این مرکز در تماس باشند».
وی با تاکید بر اینکه ارائۀ کلیۀ خدمات رایگان است، افزود: «خدمات کاملا محرمانه است و حتی آدرس و کدملی هم از مراجعان دریافت نمیشود».
نصیری درخصوص تامین داروی بیماران مبتلا به ایدز نیز توضیح داد: «داروهای بیماران بهصورت مستقیم از مرکز مدیریت بیماران وزارتخانه ارسال میشود و خوشبختانه با کمبود دارو مواجه نشدیم زیرا داروی جایگزین هم وجود دارد و اجازه ندادیم بیمار از تحت درمان خارج شود».
72 ساعت طلایی
مدیر مرکز بیماریهای رفتاری دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز با اشاره به انجام تست تشخیص سریع پس از مشاورۀ مراجعهکننده به این مرکز، اظهار کرد: «جواب تست بعد از ۲۰ دقیقه مشخص میشود، اگر این آزمایش منفی شد، 45 روز بعد تکرار میشود و اگر مجددا منفی شد، سه ماه بعد تکرار میشود تا از سالم بودن فرد مطمئن شویم، اما اگر این تست در هر یک از مراحل مثبت شود نیاز به بررسی و انجام آزمایشهای تکمیلی دارد».
دکتر ابراهیم رنجبر با اشاره به روش درمان 72 ساعت طلایی، خاطرنشان کرد: «اگر فرد مواجهه داشته باشد و در ۳ روز اول مراجعه کند، به شرط آنکه آزمایش اولیۀ او منفی باشد، برای پیشگیری، ۲۸ روز به او دارو میدهیم تا از تکثیر ویروس و ابتلای فرد به HIV جلوگیری شود و این روش بالای ۹۵ درصد از ابتلای فرد جلوگیری میکند».
وی گفت: «در حال حاضر ۲۱۹ نفر در مرکز بیماریهای رفتاری کرمان تحت درمان قرار دارند». /پ
نظر خود را بنویسید