فردایکرمان – گروه اقتصاد: دومین نشست بررسی چالشها و فرصتهای صنعت طیور گوشتی با حضور معاون استاندار، مسئولان استانی، فعالان و پیشکسوتان این صنعت در کرمان، و دو تن از چهرههای علمی و پژوهشی کشور برگزار شد. ابتکار میزبانی این همایش را اتحادیه تعاونی کشاورزی مرغداران استان کرمان بر عهده داشت. حضور فعال دو تن از استادان و پژوهشگران مطرح کشور به غنای این همایش کمک کرد تا در روز چهارشنبه ۲۶ بهمنماه، فعالان صنعت طیور گوشتی از این فرصت بهره ببرند، و بحثهای متعددی را در این حوزه دنبال بکنند.
با افزایش دانش و آگاهی تولید و بهرهوری را بالا ببریم
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری فردای کرمان، مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی کشاورزی مرغداران استان کرمان در آغاز این نشست با اشاره به برگزاری نخستین نشست بررسی چالشها و فرصتهای صنعت طیور گوشتی در اسفندماه 1400، گفت: «نشست سال گذشته با محور تشکلها و تعاونیها برگزار شد و کرمان، میزبان تشکلهای اتحادیههای مرغداران استانهای جنوبشرق کشور و همچنین اعضای هیات مدیره اتحادیه مرغداران کشور بود که پیشنهادات خوبی از این نشست به پایتخت منتقل شد».
دکتر سیدحسن مَهدی افزود: «در این دوره هدف اصلی اتحادیه مرغداران بهعنوان یک محور و اتحادیه خدمتگزار، بر یک پایه بنا شده است و اصل بر ارتقاء دانش و آگاهی است».
وی بیان کرد: «در صنعت روز مرغداری دنیا یک مدیر صرفا یک مهندس علوم دامی، دامپزشک، مهندس مکانیک، الکترونیک و سایر حوزههای مختلف نیست، بلکه فعال این صنعت حداقل 10 تخصص دیگر ازجمله لجستیک، بازرگانی، بازاریابی، حسابداری، مالی و اقتصاد را باید بداند و در یک کلام، باید از مدیریت همۀ اینها آگاهی داشته باشد که فکر میکنم خیلی با آن فاصله داریم».
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی کشاورزی مرغداران استان کرمان خطاب به فعالان صنعت طیور، گفت: «همۀ شما اتحادیه را یاری کردید و تقاضا دارم باز هم در این مسیر یاری کنید تا بتوانیم با کمک شما این راه را در سالهای آتی قویتر ادامه بدهیم و بتوانیم در راستای افزایش و ارتقاء سطح آگاهی خودمان و رسیدن به بهرهوری و تولید اقتصادی تلاش کنیم».
وی تاکید کرد: «باید کمک کنیم تا مسائل بر پایۀ دانش و منطق حاکم باشد نه بر پایۀ احساسات و حواشی».
مهدی همچنین با اشاره به حضور شرکتهای پویا در صنعت طیور در حاشیۀ این نشست، خاطرنشان کرد: «این شرکتها که در استان و خارج از استان فعالیتهای شایستهای در صنعت دارند در حوزۀ کارخانجات خوراک طیور، تولید کنسانتره، مکملها و آنزیمها، لوازم و تجهیزات، در حوزۀ هوشمندسازی و حتی مسائلی که ممکن است در زمینۀ مالی به آن نیاز داشته باشیم، فعالیت دارند و سعی کردیم در حواشی این نشست از کسانی که میتوانند ارائۀ خدمتی در این بخش داشته باشند، دعوت کنیم».
بازار قیمت را تعیین میکند و مرغدار هم باید بپذیرد
در این مراسم دکتر حسن مهربانییگانه استاد دانشگاه تهران و پیشکسوت صنعت طیور، گفت: «برابر آخرین آماری که توسط مرکز آمار ایران منتشر شده است، 20 درصد مرغداریهای گوشتی و تخمگذاری کشور غیرفعال هستند و این به معنای این است که ما زیر ظرفیت در حال کار هستیم».
وی افزود: «حدود 20 هزار مرغداری گوشتی و حدود 1600 مرغداری تخمگذار در کشور داریم که نتیجه میگیریم در کشور نباید سرمایهگذاری فیزیکی در ساخت مرغداری صورت بگیرد».
مهربانی تاکید کرد: «تا 10 سال دیگر کشور نیاز به ساخت مرغداری جدید ندارد، اصلاحات بحث دیگری است، اما سرمایهگذاری جدید نباید انجام شود».
وی در ادامه با اشاره به برخی چالشهای صنعت طیور در حوزههای تولید، بازار و ساختار، گفت: «ریسک بیماری، نقدشوندگی، دخالت سیاستگذاران در صنعت، نرخ ارز و ریسک اعتباری، حداقل ریسکهایی هستند که فعالان صنعت طیور با آن مواجه میشوند».
استاد و پیشکسوت صنعت طیور با اشاره به ریسک دخالت سیاستگذاران در این صنعت، یادآور شد: «دولت باید امنیت داخلی و خارجی را تامین کند، استانداردها را تعریف کند، مسئولیت انتشار پول را دارد و تعریف و تضمین حقوق مالکیت را برعهده دارد. این را دولتهای مدرن انجام میدهند، اما در کشور ما یک سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان ایجاد شده و یک سازمان تعزیرات حکومتی، قیمتها را هم در یک جلسۀ حدودا 15 نفری در وزارت صمت با حضور نمایندگان وزارت جهاد تعیین میکنند».
وی با تاکید بر اینکه بازار هیچوقت به این قیمتها توجه نکرده است، گفت: «بازار یک نظم خودجوش دارد، نمیتوان در اتاق دربسته نشست و برای آن قیمت تعیین کرد، تعیین قیمت فقط در بازار صورت میگیرد و بعضا اتفاق افتاده که قیمت تعیینشده تنها چند روز دوام آورده است».
مهربانی افزود: «صلاحیت تعیین قیمت با بازار است و مرغدار هم باید این را بپذیرد».
وی در ادامه با بیان اینکه کرمان حدود 560 مرغداری دارد، خاطرنشان کرد: «سرمایهگذاری در این حوزه نقدشونده نیست، آنچه سرمایهگذاری کردید خودتان صاحب اول و آخر آن خواهید بود و حتی بعید میدانم بچههای شما هم حاضر به فعالیت در این حوزه باشند».
پیشکسوت صنعت طیور همچنین با اشاره به وضعیت بازار، گفت: «در این صنعت ما با بازار رقابت کامل روبهرو هستیم یعنی تولیدکننده نه در ورود محصولات به مرغداری و نه در خروج محصول هیچ قدرتی ندارد. نه میتواند قیمت نهاده و دارو و واکسن را تعیین کند و نه میتواند قیمت مرغ را تعیین کند».
وی با بیان اینکه در 10 ماهۀ گذشته، کرمان ماهانه دو میلیون و 200 هزار قطعه جوجهریزی داشته است، اظهار کرد: «554 واحد مرغداری در استان کرمان با ظرفیت سالانه 40 میلیون جوجه وجود دارد که ظرفیت فعال آن، 50 درصد است».
مهربانی با بیان اینکه دو درصد تولید مرغ کل کشور در کرمان است، افزود: «با جمعیت 3.5 میلیون نفری استان، مصرف گوشت در سال، حدود 76 هزار تن است».
وی در پایان به اشاره وضعیت تورم، خاطرنشان کرد: «سال آینده قدرت خرید بیش از امسال کاهش خواهد یافت و انتظار ندارم قیمت مرغ و تخممرغ بهبود چندانی پیدا کند».
عوامل محیطی تاثیرگذار بر تولید طیور را جدی بگیریم
در ادامۀ این نشست، مباحث علمی و فنی این صنعت با سخنرانی دکتر سیدناصر موسوی، استاد دانشگاه ادامه یافت. دکتر موسوی در مورد عوامل محیطی تاثیرگذار بر پرورش مرغ از زوایای چالشها و فرصتهای موجود و مقایسۀ آن با پیشرفتهایی که این صنعت در دنیا پیدا کرده است، پرداخت.
وی در مورد ابعاد سالنهای مرغداریها و طراحی آنها با در نظر گرفتن فاکتورهایی مثل تهویه محیط، گرما و سرما و رطوبت محیط و محل قرار گرفتن پنجرههای سالنها، توضیحاتی مبسوطی ارائه کرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به شناخت و ضرورت رعایت استانداردهای علمی تاکید کرد اگر میخواهیم بهرهوری بالا برود و مرغهای سالمی تولید کنیم باید چالشهای این حوزه را به خوبی بشناسیم و به عوامل تاثیرگذار محیط کالبدی را بر زندگی طیور واحدهای تولیدی تحت مدیریت خود، دقت داشته باشیم.
وی در ادامه با شرکت کنندگان وارد گفتوگو شد و به پرسشهای آنان در زمینههای گوناگون پاسخ داد.
در استان کرمان مجبور به صدور مجوز جدید هستیم
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان نیز در این نشست با بیان این که صنعت طیور استان به سمت علمی و اقتصادی شدن در حال حرکت است، بیان کرد: «فعالان صنعت طیور استان در یک سال گذشته علیرغم اینکه سنگینترین طرح اقتصادی اجرا شد و طی آن تمام وابستگی صنعت از اقتصاد دولتی جدا شد و به سمت اقتصاد آزاد رفت، برای ماندگاری این صنعت تلاش کردند و البته این طرح بسیار ارزشمند بود، زیرا توانست بخش عمدۀ دخالتها را در سیستم از بین ببرد».
دکتر اسماعیلی افزود: «به همین جهت ما خوشحال هستیم که امروز همۀ دوستان پای کار صنعت هستند و علیرغم همۀ چالشها و مشکلات خود را حفظ کردند و ما هم در یک سال گذشته تلاش کردیم تا جایی که امکان دارد آسیبها را کاهش دهیم».
وی ادامه داد: «امروز استان کرمان در صنعت مرغ گوشتی چرخۀ کامل صنعت از مرغ اجداد تا مجموعههای کشتارگاهی، پرورشی، عرضه و توزیع را دارد».
اسماعیلی با بیان اینکه این گردهمایی صددرصد توسط بخش خصوصی برگزار شده است، گفت: «در یک سال گذشته فعالان صنعت طیور با همدلی در همۀ جلسات حضور داشتند و کمترین تنشها را داشتیم و امیدواریم بتوانیم این صنعت را به جایی برسانیم».
وی با بیان اینکه در استان باغات پسته از بین رفته است، تاکید کرد: «ما سعی کردیم صنعت مرغداری را جایگزین پسته کنیم».
معاون سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان در ادامه با اشاره به صحبتهای دکتر مهربانی درخصوص عدم نیاز به صدور مجوز راهاندازی مراکز پرورش طیور، بیان کرد: «ما در استان کرمان مجبور هستیم مجوز جدید صادر کنیم زیرا از 9 میلیون ظرفیت استان، 4 میلیون و 500 هزار تا فرسوده شده است یعنی اکثر ساختمانهای قدیمی یا ساختمان تاسیسات آنها فرسوده شده یا در محدودۀ شهری قرار گرفتند و مجبوریم جابهجا کنیم».
وی ادامه داد: «از سوی دیگر، ما نزدیکترین فاصله را به بازارهای خارج از کشور و بهترین فرصت صادراتی را داریم به همین جهت مجبوریم تلاش کنیم سالنهای مرغداری و کشتارگاههای استان را به کیفیت استاندارد در حد صادراتی برسند و توانمندیهای مالی نیز در حد صادراتی برسد».
اسماعیلی همچنین با اشاره به نیاز استان به گوشت مرغ، یادآور شد: «استان کرمان نزدیک به 100 هزار تن گوشت مرغ نیاز دارد که تنها 50 هزار تن آن داخل استان تولید میشود و اگر زمانی با کوچکترین اتفاقی در کشور، کمبود مرغ ایجاد شود ما باید در داخل استان آن را به شکلی جبران کنیم».
وی افزود: «از سوی دیگر باید تلاش کنیم سرانۀ مصرف مرغ در استان و کشور افزایش یابد زیرا گوشت سالم و نسبتا ارزانقیمتی است».
گفتنی است محل برگزاری و پذیرایی دومین همایش بررسی چالشها و فرصتهای صنعت طیور گوشتی که با استقبال خوبی همراه بود و تا بعد از ظهر نیز ادامه یافت، تالار بزرگ فرهنگ و هنر کرمان بود.
در برگزاری این همایش، سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان و مدیریت تعاون روستایی استان کرمان با اتحادیه تعاونی کشاورزی مرغداران استان کرمان همکاری داشتند.
همچنین در انتهای این مراسم، با اهداء یادبودی از دکتر حسن مهربانییگانه و دکتر سیدناصر موسوی، مهمانان ویژۀ دومین نشست کرمان، تقدیر به عمل آمد. /پ
*عکسها: محمد لطیفکار / فردای کرمان
نظر خود را بنویسید