فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: شهرداری کرمان از قلعوقمع و حذف درختان نارون در رفیوژ میانی بلوار جمهوری که دهههاست با شهروندان کرمانی زیسته بودند، دست نکشید و با قطع باقیماندۀ این درختانِ زیبا، و عبور از نارونکاری در شهر، مطالبۀ کرمانیها را که میخواستند شهرشان نارون داشته باشد بیپاسخ گذاشت.
مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرمان در گفتوگویی که در ادامه میخوانید، از حذف همیشگی نارون از شهر کرمان دفاع کرده و میگوید که این، تصمیمی است که کارشناسان بهاتفاق گرفتهاند.
یدالله علیزاده و سازمان تحت مدیریتش که در دورۀ مدیریت عالمزاده شهردار سابق، با سربرداری و رسیدگی بهتر، عمر این نارونها را طولانی کرده بودند، اکنون و در دورۀ مدیریت شعربافتبریزی، راه دیگری را در پیش گرفتهاند و از حدود سه هفته پیش قطع نارونها را شدت بخشیدهاند و قصد دارند هفتۀ پیشرو، گونۀ جدید جایگزین نارون را انتخاب کنند.
او تاکید دارد که به وعدهای که روی بنرهای نصبشده در بلوار دادهاند عمل خواهند کرد و تا اردیبهشتماه، گونۀ جدید را در بلوار میکارند.
گفتوگوی فردایکرمان با وی 10 اسفندماه و در حاشیۀ بازدید خبرنگاران از برخی واحدهای وابسته به شهرداری انجام شد.
*آقای علیزاده، چه درختی برای کاشت در بلوار جمهوری بهعنوان جایگزین نارونها انتخاب شده است؟
دربارۀ بلوار جمهوری بیش از 20 جلسه با اساتید دانشگاه داشتیم. آخرین جلسۀ ما هفتۀ گذشته بود که هم اساتید دانشگاه و هم اعضای شورا حضور داشتند. درختان نارون از بین رفتهاند و نگهداری آنها درست نبود و مجبور شدیم این درختها را حذف کنیم. طی پنج، شش سال گذشته در رفیوژ میانی بلوار جمهوری تعدادی درخت زبانگنجشک کاشته شده که الان هم هستند. اگر 40، 50 سال پیش به جای نارون، دو گونه درخت انتخاب و کاشته شده بود، شاید با آفت زدن نارونها، الان گونۀ دیگر را داشتیم. به عنوان مثال اگر بین نارونها، درخت سرو کاشته شده بود، مقاومت بیشتری نسبت به آفات داشت و با توجه به اینکه بومی کرمان و ایران هم بود، میماند اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و کل بلوار نارون کاشته شد. الان بحثی که داریم این است که یک گونۀ دیگر که همیشه سبز است کاشته شود و یا درختانی انتخاب شود که حتی اگر مثمر هم هستند، مقاوم باشند، مانند نخلهای فونیکس و پالم که تعدادی از این درختان را الان هم در سطح شهر داریم، این درختان مقاوم هستند و مشکل خاصی ندارند. هفتۀ آینده در جلسهای با حضور اساتید دانشگاه، شهردار و اعضای شورای شهر برگزار میشود و تصمیم نهایی را براساس نظر کارشناسان خواهیم گرفت.
* پس در حال حاضر کاشت درخت نخل در بلوار جمهوری رای بیشتری دارد؟
خیر. فعلا بحثی نداریم که حتما نخل باشد و همچنان در حال بررسی هستیم. پنج، شش گونه را معرفی کردیم تا یکی از آنها انتخاب و کاشته شود. اگر دقت کرده باشید، در بنرهایی که در بلوار جمهوری نصب شده، اعلام کردیم کار ساماندهی بلوار جمهوری تا پایان اردیبهشتماه انجام میشود و تا آن زمان گونۀ مقاوم را هم انتخاب خواهیم کرد. مشکلی که ما در بلوار جمهوری داریم این است که یک چاه آب روبهروی دانشکده فنی داریم که شوری آن 5800 است. توجه داشته باشید که شوری آب 600 است. مشکل ما این است که عمق چاههای سطح شهر از 100 متر به 300 متر رسیده، یعنی آب نداریم و از سوی دیگر، کیفیت آب هم بهشدت کاهش پیدا کرده است. یعنی میانگین شوری آب که دو هزار بوده، در حال حاضر به 4500 رسیده که این میزان در بلوار جمهوری 5800 است و به همین دلیل باید گونهای انتخاب شود که نسبت به این شرایط مقاوم باشد و در آینده مشکل دیگری پیدا نشود.
*اما آقای علیزاده، نارون بخشی از هویت این بلوار را تشکیل میدهد. کارشناسان کشاورزی نظر خودشان را دارند اما معماران و کارشناسان شهرسازی هم نظراتی دارند. چرا کاشت دوبارۀ نارون را امتحان نمیکنید؟ هر درختی ممکن است آفت بزند. چه نارون باشد و چه هر گونۀ دیگری. چرا از نارون عبور کردید؟
اگر خاطرتان باشد زرند یک زمانی بهعنوان شهر نارونها شهرت داشت و حتی دو سال پیاپی به عنوان شهر سبز یونسکو شناخته شد اما الان یک اصله نارون هم در این شهر دیده نمیشود.
*مگر زرند الگوی شهر کرمان است؟
نه. بحثم این نیست. دارم مثال میزنم. نارون گونۀ اروپایی است و از هلند وارد ایران شده و چوب آن به گونهای است که متاسفانه در مقابل آفت چوبخوار مقاوم نیست و مبارزه با آفت چوبخوار هم بسیار سخت است. آفتزدگی نارونها هم طی 20،25 سال گذشته اتفاق افتاده و بنده الان چهار سال است که در این مسئولیت هستم. در جلساتی که با حضور کارشناسانی مانند آقای دکتر خیراندیش رئیس جهاد کشاورزی، دکتر محمدینژاد معاون دانشگاه باهنر و رئیس پژوهشکده کشاورزی دانشگاه باهنر برگزار شد، کارشناسان بهاتفاق گفتند به دلیل اینکه نارون گونۀ مقاومی نیست، کاشته نشود و متاسفانه کاشت نارون تایید نشد. این نگرانی وجود داشت که اگر دوباره نارون کاشته شود، موضوع آفتزدگی و مسائل دیگر پیش بیاید. اگر یک آفت معمولی باشد که روی برگ و تنه درخت باشد، میتوان آن را کنترل کرد اما زمانی که آفتی مانند سوسک چوبخوار باشد کار را سخت میکند و ما این تجربه را دربارۀ نارونهای بلوار جمهوری داشتیم.
* دربارۀ گونۀ جایگزین حدود سه هفته است که اعلام میکنید به زودی مشخص میشود و درختهای نارون را هم که در آستانۀ عید نوروز قطع کردید، چه زمانی قرار است گونۀ نهایی را انتخاب کنید؟
ما بر اساس قولی که دادیم و روی بنر هم نوشته شده، تا پایان اردیبهشتماه سال آینده کار را انجام خواهیم داد. درختانی که کاشته میشود هم ریشهپُر هستند. دو گونه درخت داریم، یک نوع، درخت از زمین برداشته میشود که به آن درخت ریشهای میگویند و بعد از کاشت ممکن است 50 درصد تلفات هم داشته باشد اما درختی که در گلدان است هیچ مشکلی ندارد و اگر در تابستان هم کاشته شود اتفاقی برای آن نمیافتد و شاید فقط 10 درصد تلفات داشته باشد. ضمن اینکه خاک رفیوژ وسط بلوار باید عوض و تمام ریشههایی که از سالهای گذشته باقی مانده باید خارج شود. اگر قرار باشد کار اصولی انجام شود، باید بیش از هزار ریشۀ نارون جمعآوری شود تا اتفاق سالهای قبل تکرار نشود که مثلا روی بستر زیرسازی، کاشت درخت انجام و بعد از گذشت 10 سال درخت خشک شود.
* نظر شما و سازمان فضای سبز برای انتخاب گونههای جدید، چیست؟
ما در سازمان نظر کارشناسی را داریم، شاید من نظرم گونۀ خاصی باشد اما در سازمان به این جمعبندی رسیده بودیم که زیباسازی را در هشت قسمت 60 متری در طول بلوار که حدود 9 کیلومتر است، انجام بدهیم و درخت میوه را هم داشته باشیم، زیرا میتوانیم این طولهای 60 متر را کنترل کنیم و آب شیرین به این قسمت برسانیم اما برای تمام طول بلوار این کار عملی نیست. در بقیۀ قسمتها هم زبانگنجشک کاشته شود که الان هم تعدادی از این درختان را داریم و بین آن یا یک درخت خزانکنندۀ مقاوم دیگر و یا یک درخت همیشهسبز مانند سرو شیراز کاشته شود.
*وضعیت کاجهای حاشیۀ بلوار هم نامناسب است، برای آنها چه برنامهای دارید؟
ما واکاری را داریم و از گونههای دیگر هم استفاده میکنیم. در گذشته، برای رفیوژ وسط بلوار درخت خزانکننده مانند نارون انتخاب شده اما برای دو طرف، درخت همیشهسبز کاج دیده شده است. بر اساس همان الگو، ما واکاری را داریم اما سعی کردیم خیلی درخت کاج نکاریم و حتی امسال خرید کاج هم نداشتیم. از گونههای مقاوم دیگر استفاده خواهیم کرد. / الف
نظر خود را بنویسید