فردایکرمان – گروه جامعه: پنجشنبه یازدهم اسفندماه «مهدی ایرانیکرمانی» مولف کتاب «خاندانهای کرمانی» میهمان برنامۀ پنجشنبه صبحهای بخارا با مدیریت علی دهباشی سردبیر این نشریه وزین بود. در این برنامه محسن جلالپور و دکتر وحید قنبری، حضور داشتند تا دهباشی را در انجام گفتوگو با «ایرانی» همراهی کنند. این برنامه با استقبال زیادی مواجه شد.
منصوره اتحادیه (نظام مافی) پژوهشگر سرشناس حوزۀ تاریخ هم، در یادداشتی به همین مناسبت، دربارۀ این نشست و کتاب «خاندانهای کرمانی» نوشت: «میخواهم درود گرم خود را به باشندگان این نشست پیشکش کنم که گردهم آمدهاند تا به بررسی نمونهای روشن و بارز از کوششی ارزنده در حوزۀ تاریخ خاندانی بپردازند».
متن این یادداشت را در ادامه بخوانید.
در میان کمبودها و کاستیهای تاریخنگاری معاصر ایران، همانند نبود تاریخ جامع و فراگیر زنان، نبود تاریخ جامع هنر و یا دانش ایرانی، کمبود تاریخ مردمی و اجتماعی، بیگمان نباید جای خالی «تاریخ خاندانی» را نیز نادیده گرفت.
کم توجهی در بررسی اسناد خاندانی و شرح حال خاندانهای تاریخ ساز ایران، ما را با انبوهی از مطالعات انجام نشده و اسناد در حال فراموشی و نابودی مواجه کرده که خود منجربه محصورشدن تاریخنگار در میان هزاران اگر و آیای بیپاسخ، ازجمله در حوزه نسبشناسی اقوام و خاندانها شده است.
اگرچه اهمیت تاریخ خاندانی family history را نباید به میزان نسبشناسی یا شجرهنویسی فروکاست، اما از ویژگیهای آن، همان ریشهیابیها و ترسیم اعقاب و رویدادهای سرنوشتساز در زندگی آن فراموششدگان تاریخ است!
با نگاهی کوتاه بر برخی ویژگیها، میخواهم درود گرم خود را به باشندگان این نشست پیشکش کنم که گردهم آمدهاند تا به بررسی نمونهای روشن و بارز از کوششی ارزنده در حوزه تاریخ خاندانی بپردازند.
پس از آنکه کتاب گزیدهای از تبارنامه برخی خاندانهای کرمانی به وسیله دکتر وحید قنبری به دست من رسید، بار دیگر برایم حماسه زندگی مردمان دلاور و خاندانهای پرنفوذ و دانشپرور و صنعتگر کرمان زمین! زنده شد.
کتاب پیش روکه مجموعهای از تاریخچه و تبارنامه حدود 50 خانواده کرمانی و مردم استان و ایالت کرمان است، خواننده را به خوبی با پیشینه خاندانهای گزیده و جایگاه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آنها، آشنا میکند.
از آنجا که نویسندۀ پژوهشگر، جناب آقای مهدی ایرانی کرمانی، نه فقط از سر فروتنی،که به راستی از دید واقعبینی، اثر خود را گزیدهای از تبارنامۀ برخی خاندانهای کرمانی نام نهاده، آرزو دارم تا این گزیدۀ وزین را در آیندهای نزدیک به دانشنامهای چند جلدی در شناخت اقوام و خاندانهای کرمانی تبدیل کنند.
در پایان، ضمن تبریک به جناب ایرانی، میخواهم خود را با این سخن شجاعانه او همراه سازم که میگوید: «هر انسان به صرف زنده بودن، قهرمانی است با تبار دست کم دویست هزار ساله. هیچ تبختر و جلالی متوجه آنهایی نیست که در تبارنامهها آمدهاند. بخش کوچکی از جماعت انسانی که از رفاهی نسبی برخوردار بوده، نقش و جایگاهی در جوامع داشته؛ باسواد بوده یا آدمهایی باسواد در خدمتش بودهاند، توانسته به ضبط وقایع و تاریخ بپردازد و بخش بسیار کوچکتری تاریخ خانوادهها و اثرات آنها را حفظ کردهاند».
با آرزوی موفقیت.
نظر خود را بنویسید