فردایکرمان – گروه جامعه: عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان و استاد ژئوتکنیک تلفات متفاوت زلزله در کشورها و شهرهای مختلف را عدم رعایت آییننامۀ نظام مهندسی دانست و گفت: «برای پیشگیری از تلفات، راه دیگری جز مقاومسازی ساختمانها نداریم».
غلامرضا پورابراهیمی با اشاره به دو گسل بزرگ در شهر کرمان، اظهار کرد: «ساختمانسازیهای استراتژیک در امتداد گسل کوهبنان که از گسلهای بزرگ شهر کرمان است، منطقی نیست».
وی با بیان اینکه تابآوری موضوع مهمی است که باید بیش از پیش به آن پرداخته شود، ادامه داد: «زمانی که زلزله به سطح زمین میرسد، چهار موج با سرعتهای مختلف ایجاد میکند و ساختمانی که بتواند در مقابل این چهار موجِ طولی، عرضی، ریلی و سطحی، تابآوری داشته باشد، یک ساختمان مقاوم است، اما متأسفانه در آییننامههای کنونی، تنها موج عرضی را ملاک قرار میدهند».
پورابراهیمی همچنین به زلزلۀ اخیر ترکیه اشاره کرد و با بیان اینکه موضوعی که جهان را به تفکر دوباره واداشته، نه زلزلۀ اصلی، بلکه زلزلههای بعدی است که تخریب و تلفات بیشتری ایجاد کرد، افزود: «با توجه به زلزلۀ اخیر ترکیه، کمیته بحران استان کرمان، احساس مسئولیت کرد تا خطر بروز زلزله و تلفات ناشی از آن را به مسئولان رده اول کشور منتقل کند».
وی اضافه کرد: «احتمال وقوع زلزله، در شهری با شرایط زمینشناختی کرمان، همواره وجود دارد و وظیفۀ ما این است تا با بررسی آیتمهای کنترل و پایش، ساختمانهای مسئلهدار را، مشخص و جدا کرده و موقعیت ساختمانها، نسبت به زوم گسلی را مشخص کنیم».
به گزارش فردایکرمان به نقل از کرنا، وی در نشست هماندیشی با موضوع زلزله، تابآوری و پایش بناها که توسط ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شهرداری کرمان با حضور مدیران و ناظران ساختمان شهرداری و مسئول بازرسی ساختمان سازمان نظاممهندسی ساختمان استان کرمان، برگزار شد، هدف از برگزاری این هماندیشی را تعامل اجتماعی و ارائۀ نقطهنظرات در خصوص مسائل زلزله بیان کرد و یادآور شد: «ارتباط ما در این هماندیشی، ارتباط حرفهای با بیرون از دانشگاه است و از جنبۀ حفاظت از شهر و مسائل حقوقی و قانونی در حوزۀ ساختمانسازی، اهمیت دارد».
عضو هیات علمی دانشگاه کرمان، با اشاره به سه موضوع زلزله، تابآوری و پایش خاطرنشان کرد: «احتمال وقوع زلزلههای بعدی در کشور و استان کرمان قطعاً وجود دارد».
وی تاکید کرد: «به تبعیت از وقوع این احتمال، باید مسایل مربوط به زلزله را بررسی کنیم و به خود تلنگر بزنیم که احتمال وقوع زلزله، همواره وجود دارد».
پورابراهیمی با بیان اینکه زمین، همواره تحت فشار نیروهای مختلف قرار دارد و زلزله به عنوان پدیدهای طبیعی، قابل پیشبینی و مهار نیست، ادامه داد: «بنابراین، تنها راه ما پذیرش این واقعیت طبیعی، و تعریف و تبعیت از یکسری الگوها برای جلوگیری از تلفات ناشی از آن است».
عضو هیات علمی دانشگاه کرمان با بیان اینکه پنج آیتم، از چکلیست آیتمهای تابآوری مربوط به شهرداریهاست و معاونتهای شهرسازی شهرداریها، اشراف کامل به شهر دارند، ادامه داد: «تقسیمبندی بین ساختمانهای مشکلدار و معمولی شهر، هرچه زودتر باید انجام شود و همچنین، میزان تابآوری سازه نیز، باید معلوم شود».
وی همچنین افزود: «نقشههای حریم گسلها باید در اختیار مناطق شهری قرار گیرد و سپس در مورد ساختوساز تصمیمگیری شود». /پ
نظر خود را بنویسید