فردایکرمان ـ گروه جامعه: حدود دو سال از آن زمان که شهرداری کرمان در مجاورت قلعه دختر، مجموعۀ ورزشهای ساحلی را ساخت و روی عرصۀ قلعه معبری را ایجاد و آن را آسفالت کرد و در جریان این کارهای خود، ضوابط میراثی را زیر پا گذاشت، میگذرد.
آن زمان، مجتبی شفیعی ـ معاون میراثفرهنگی استان در گفتوگو با فردایکرمان اعلام کرد که شهرداری بدون اجازۀ میراثفرهنگی این پروژه را اجرا کرد.
وی گفت: «برای احداث این پارک، دو بار با شهرداری منطقه پنج مکاتبه کردیم و گفتیم که این محوطه، جزو عرصۀ قلعه است. طرح را به ما ارائه کنید تا بررسی و نظر کارشناسی را اعلام کنیم اما متاسفانه، شهرداری به مکاتبات ما توجه نکرد و کار را شروع کرد. در جریان جمعآوری نخالههای ساختمانی در این محوطه، کارشناسان ما حضور یافتند و آنجا هم تذکر شفاهی دادند و گفتند که این مسیر نباید آسفالت بشود، ولی متاسفانه یک روزه، طرحشان را اجرا کردند».
او با تاکید بر اینکه شهرداری نباید بدون ارائۀ طرح خود به میراثفرهنگی، این پروژه را اجرا میکرد، گفت که اگر دخلوتصرفاتی که خلاف ضوابط میراثی انجام شده رفع نشود، از شهرداری شکایت و موضوع را پیگیری حقوقی میکنیم.
امروز که دو سال از آن خط و نشان کشیدنهای معاون میراثفرهنگی میگذرد، معبر آسفالته بهجای خود باقی مانده و پارک ساحلی هم دو سال است که به مردم خدمات میدهد.
امید ابراهیمی ـ مدیرعامل انجمن دیدهبانان میراث و تمدن کارمانیا که بهتازگی از این قلعهها بازدید کرده است، در گفتوگو با فردایکرمان، وعدهای را یادآور میشود که میراثفرهنگی اردیبهشتماه سال 1400 برای جمعآوری این معبر آسفالته داد. او اظهار کرد: «با وجود اینکه معاون میراثفرهنگی تاکید داشت که این معبر باید جمع بشود، متاسفانه کاری در این خصوص انجام نشد».
او با اشاره به ساخت زمین ورزشهای ساحلی بدون مجوز میراثفرهنگی در حریم قلعه دختر ادامه داد: «در این پارک، سه زمین ورزشی ساخته شده است. کدامیک از پارکهای کرمان چنین شرایطی دارد و سه زمین ورزشی با این ابعاد دارد که روی قلعه دختر که بنای تاریخ چند هزار ساله و بسیار ارزشمند است، چنین میکنند؟».
وی 23 اردیبهشتماه در گفتوگو با خبرنگار فردایکرمان افزود: «این اتفاقات در جبهۀ غرب قلعهدختر رخ داده است. در جبهۀ شمالی قلعه هم تکیهای ساخته شده که چندین سال است شهرداری و میراثفرهنگی و اوقاف باید آن را تعیینتکلیف کنند ولی اتفاقی نمیافتد».
ابراهیمی با تاکید بر اینکه هرچه زودتر این تکیه باید تعیینتکلیف و جلوی گسترش آن گرفته شود، گفت: «در چند متری تکیه، شهرداری دو خانۀ تاریخی را تخریب کرد. طرح آزادسازی حریم قلعهها برای این است که این بنا مرمت و احیا شود نه که زمین خالی در اختیار شهرداری قرار بگیرد و زمین ورزشهای ساحلی و زبالهدانی درست کنند».
وی بیان کرد: «شهرداری در سمتی از این قلعهها نخالهها و زبالههای ساختمانی زیادی ریخته است».
مدیرعامل انجمن دیدهبانان میراث و تمدن کارمانیا افزود: «در این شهر، کمیسیون میراثفرهنگی در شورای شهر و شهرداری بافت تاریخی در شهرداری و پایگاه بافت تاریخی در میراثفرهنگی داریم ولی چنین اتفاقاتی در این قلعهها رخ میدهد و کسی کاری نمیکند».
در همین حال، شهردار بافت تاریخی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که آیا برنامهای برای جمع کردن این معبر آسفالته ندارید؟ گفت: «این پروژه در زمانی اجرا شد که بنده در شهرداری بافت تاریخی نبودم و ظاهرا میراثفرهنگی هم با اجرای آن مخالف بوده است. فعلا هم برنامهای برای جمع کردن آن نداریم».
مرضیه شاحیدریپور با اشاره به تملکهایی که در اطراف قلعهدختر انجام شده است، گفت: «حریم طرح ملی گردشگری قلعهدختر و اردشیر توسط میراثفرهنگی در سال 1400 تغییر کرد، یکسری املاک از حریم خارج شد، تعدادی ملکها هم که تملک و تخریب شده و در مجموع، الان فضای شایستهای آنجا نداریم».
وی افزود: «ما در جایگاه تهیۀ طرح برای این قلعه نیستیم. اما به شهرداری مرکز اعلام کردیم که نیاز به طرح داریم و وقتی آن را تهیه و ابلاغ کردند، این طرح نقشۀ راه شهرداری منطقه خواهد بود و براساس آن، اقدام میکنیم».
وی اضافه کرد: «تکلیف معبر آسفالته و تکیه مجاور قلعه را این طرحها مشخص میکند».
گفتنی است قلعه اردشیر در محدودۀ شهرداری منطقۀ چهار و قلعه دختر در محدودۀ شهرداری منطقه پنج (بافت تاریخی) کرمان قرار دارد. / الف
نظر خود را بنویسید