فردایکرمان – گروه اقتصاد: سوسک سرخرطومی حنایی، آفتی نامرئی است که درخت نخل را از داخل میخورد و تا بهطور کامل به درخت خسارت وارد نکند کشاورز متوجه وجود آفت نمیشود.
به گفتۀ مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان، این آفت تنۀ نخل را از داخل میخورد و درخت خشک میشود، بهطوری که با یک باد میشکند و از بین میرود.
اعظم ناظمی با اشاره به تکمحصولی بودن کشاورزان شرق استان و تهدید معیشت باغداران توسط این آفت، تاکید کرد که در صورت گسترش این آفت در نخلستانهای کرمان، علاوه بر تبعات اقتصادی، میتواند آثار اجتماعی، فرهنگی و امنیتی نیز در بر داشته باشد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، وی با بیان اینکه آفت سوسک سرخرطومی حنایی خرما از سال ۱۴۰۰ در شهرستانهای شرقی استان کرمان و منطقۀ اندوهجرد مشاهده شد، اظهار کرد: «طی پایشهای انجام شده ۲۷۷ درخت نخل به این آفت آلوده شده که تمامی آنها مورد تیمار قرار گرفته و ۶ درخت نیز به دلیل افزایش شدت آلودگی به آفت سوسک سرخرطومی امحا شده است».
ناظمی با تاکید بر اینکه آفاتی چون سوسک سرخرطومی حنایی، پسیل پسته، کرم خراط، زنجره خرما و مگس میوه مدیترانهای ازجمله آفات خسارتزای محصولات کشاورزی در استان کرمان هستند، یادآور شد: «سوسک سرخرطومی حنایی در واقع آفتی نامرئی است که درخت نخل را از داخل میخورد و تا بهطور کامل به درخت خسارت وارد نکند کشاورز متوجه وجود آفت نمیشود».
وی اضافه کرد: «رقم حساس درگیر آفت سوسک سرخرطومی حنایی، خرمای مضافتی است که بیش از ۹۰ درصد ارقام محصول خرما در شرق استان کرمان را این رقم تشکیل میدهد».
مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کرمان با تاکید بر اینکه بیشتر کشاورزان مناطق شرق استان کرمان تکمحصولی هستند، گفت: «آفت سوسک سرخرطومی حنایی در صورت ورود به باغهای این منطقه میتواند معیشت باغداران را بهشدت تحت تاثیر قرار دهد و در صورت کنترل نشدن آفت و مشارکت نکردن دولت و کشاورزان در پایش و کنترل آفت، ممکن است در صورت گسترش، تبعات اقتصادی و حتی آثار اجتماعی، فرهنگی و امنیتی نیز در بر داشته باشد».
وی سوسک سرخرطومی حنایی خرما را آفتی چوبخوار معرفی و بیان کرد: «این آفت تنۀ نخل را از داخل میخورد، درخت خشک میشود بهطوری که با یک باد میشکند و از بین میرود».
ناظمی نخستین راه کنترل آفت سوسک سرخرطومی حنایی خرما که اهمیت بسیاری دارد را وارد نکردن اندامهای گیاهی از مناطق آلوده دانست و گفت: «با نصب تلههای فرمونی در باغ ضمن ردیابی میتوان بهموقع این آفت را شناسایی و با آن مبارزه کرد».
وی افزود: «درختان آلوده در باغها باید توسط کارشناسان معاینه و اقدامات لازم انجام شود».
ناظمی به برگزاری کارگاههای آموزشی، اطلاعرسانی از طریق رسانهها، پخش بروشور و غیره بهعنوان اقدامات حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان در راستای مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی حنایی و آگاهسازی کشاورزان نام برد و خاطرنشان کرد: «مهمترین راه مبارزه همکاری کشاورزان با جهاد کشاورزی است».
وی افزود: «حملۀ سوسک سرخرطومی حنایی خرما در کنار شبیخونهای مگس مدیترانهای، یورش ملخها، نفوذ موریانهای آفت زنجره خرما، سرما، گرمازدگی و خشکسالی، کرمان را بهعنوان قطب مطرح کشاورزی درگیر با مجموعهای از آفات مختلف کرده است که این مهم بیش از هر زمانی اهمیت اجرای طرحهای پدافند غیرعامل را مورد تاکید قرار میدهد».
ناظمی از نخلداران خواست بهمنظور جلوگیری از ورود این آفت خطرناک به نخلستانهای خود، حتما به توصیههای کارشناسان مبنی بر جلوگیری از ورود پاجوش از مناطق تایید نشده توسط مدیریت حفظ نباتات عمل کنند تا با همکاری مشترک بتوان از انتقال آفت به سایر مناطق جلوگیری کرد و در مناطق آلوده، خسارت این آفت را در صورت امکان کاهش داد.
وی ادامه داد: «آفت سرخرطومی حنایی خرما با توجه به قدرت تهاجمی و تولید نسل زیاد، میتواند تا ۱۰۰ درصد به نخل خسارت وارد کند و ردیابی آن براساس پایشهای چشمی، مشاهدۀ علائم و استفاده از فرمونهای جنسی (نوعی تلۀ شیمیایی) مخصوص این سوسک انجام میشود». /پ
نظر خود را بنویسید