فردایکرمان ـ گروه جامعه: سرنوشت بنای میراثی خانهشهر کرمان همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
شورای پنجم شهر که بارها وعدۀ آغاز مرمت خانهشهر را به رسانهها و مردم داده بود، بیآنکه به وعدهاش عمل کند، این ساختمان را ترک کرد. با روی کار آمدن شورای ششم، ابتدا وعدۀ مرمت این بنا داده شد اما سپس، طی مصوبهای تصمیم گرفتند این بنا را به استانداری کرمان واگذار کنند. شورا در مصوبهاش تاکید کرد که بهازای واگذاری خانهشهر، ساختمان فرمانداری که آن هم یک بنای میراثی است را در اختیار میگیرد. یکی دیگر از شروط شورای شهر برای استانداری، مرمت و حفظ خانهشهر بود.
استاندار کرمان اما در نشست خبری اخیر خود اعلام کرد که امکان تهاتر خانهشهر و ساختمان قدیم استانداری وجود ندارد. محمدمهدی فداکار توضیح داد که شورا شروطی برای این کار گذاشته بوده که از لحاظ قانونی امکانپذیر نیست و استانداری هم از این کار منصرف شده است. این یعنی سرنوشت خانهشهر دوباره به دست شورا و شهرداری کرمان سپرده شد.
دربارۀ اینکه آیا شورای شهر به این ساختمان برمیگردد یا خیر؟ محمدرضا کمساری ـ نایب رئیس شورا به فردایکرمان گفت: «موضوع بازگشت شورا به خانهشهر یک مسئله است، ترمیم و بازسازی این ساختمان هم مسئلهای مهم است».
وی افزود: «اعتباری برای مرمت خانهشهر مشخص شده است. هفتۀ گذشته، طرح و مبلغ پیشنهادی قرارداد هم به کمیسیون گردشگری شورا آمد و مورد تایید بود».
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر مرمت و احیای خانهشهر در دستور کار شورا و شهرداری است، اظهار کرد: «اینکه وقتی مرمت شد شورا مستقر شود یا برای هدف دیگری بهکار گرفته شود هنوز قطعی نیست». وی اضافه کرد: «الان دوستان تاکید دارند که مرمت این بنا هرچه زودتر انجام شود».
کمساری با بیان اینکه امیدواریم در همین سال 1402 مرمت خانهشهر عملیاتی شود، گفت: «مصوبهای که ما در خصوص خانهشهر و ساختمان فرمانداری گذاشتیم کاملا به نفع شهر بود اما آقای استاندار اخیرا اعلام کردند که منصرف شدند و ما هم اعتبار برای مرمت این بنا گذاشتیم تا هرچه زودتر این اقدام صورت گیرد».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی با دفاع از مصوبۀ شورای شهر ادامه داد: «با اجرای آن مصوبه، استانداری، این بنا با شرط حفظ و مرمت در اختیار استانداری قرار میگرفت و استانداری هم یک مجموعۀ یکپارچه میشد. از طرفی، مجموعهای میراثی (ساختمان فرمانداری) در اختیار شورا و شهرداری قرار میگرفت».
وی بیان کرد: «اما به هر حال دوستان این اختیار را دارند تا با توجه به صرفه و صلاح سیستم خود تصمیم بگیرند».
به گزارش فردایکرمان، تالار خانهشهر که کلنگ احداث آن در تاریخ 20 آذرماه سال 1348 خورشیدی به زمین خورد، در ششم مهرماه 1350 خورشیدی به بهرهبرداری رسید.
آن زمان این بنا برای برگزاری مراسمها و پذیرایی از شخصیتهای کشوری که به کرمان سفر میکردند مورد استفاده بوده است. پس از پیروزی انقلاب، دادگاه انقلاب در این محل مستقر شد و با احداث ساختمان جدید دادگاه در سال 1372 خورشیدی، تالار خانهشهر به کارکرد پیشین خود بازگشت.
تالار خانهشهر در مدت حیات خود، شاهد رویدادهای مهم فرهنگی و سیاسی بوده است. برگزاری کنسرتها، همایشها و میتینگهای سیاسی متعدد در این تالار مورد اذعان همگان است. در سال 1390 خورشیدی اما، با مصوبۀ شورای شهر کرمان، برگزاری کنسرت در این تالار ممنوع شد و به مرور رفتوآمد مردم در آنجا کم و تنها محدود به حضور در شورای شهر شد. البته ساختار اداری شورای شهر تا دورۀ پیشین شورا در این ساختمان برقرار بود.
با انتقال ساختار اداری شورای شهر به ساختمان قدیم شهرداری واقع در خیابان سپه، خانهشهر متروکه به حال خود رها شد و هر بار که رسانهها و دوستداران میراثفرهنگی سراغی از آن گرفتند، جز وعدۀ مرمت چیزی نشنیدند. تا اینکه بهمنماه سال گذشته شورای شهر به شهرداری اجازه داد تا مناقصهای 14 میلیارد تومانی برای شروع پروژۀ مرمت خانهشهر برگزار کند. در حالی که همگان چشمانتظار شروع مرمت پروژه بودند، شورا طی مصوبهای خانهشهر را به استانداری واگذار کرد که اکنون استانداری از اجرای آن منصرف شده است.
به اذعان بسیاری از متخصصان و اهالی فرهنگ، این ساختمان جزو میراث شهر کرمان است. معماری این ساختمان مهم و متعلق به یک دوره از تاریخ معماری معاصر ایران است و توسط مهندس اصفهانی، اولین آرشیتکت تحصیل کردۀ کرمان ساخته شده است و دارای ارزشهای مثالزدنی است. این ساختمان میراثی نیاز جدی به مرمت و رسیدگی دارد. / الف
نظر خود را بنویسید