فردایکرمان ـ گروه جامعه: شهردار منطقه پنج کرمان با اشاره به برخی از مسائل و مشکلات بافت تاریخی گفت: «یکی از زیباترین بناهای کرمان که قدمتی ۲۰۰ ساله دارد، حمام «باغ لهله» است که امروز در شرایط وخیمی به سر میبرد و در حال غرق شدن در بین فاضلاب شهری است».
به گزارش فردایکرمان، مرمت این حمام تاریخی هفت سال پیش آغاز شد اما به اتمام نرسید. سال گذشته محمدرضا کمساری رئیس وقت کمیسیون گردشگری شورا اعلام کرد که پروژۀ مرمت 70 درصد پیش رفته است. او به فردایکرمان گفت: «براساس برآورد شهردار منطقه 5 تکمیل مرمت حمام 400 تا 500 میلیون تومان نیاز دارد. شهرداری این پروژه را در برنامه گذاشته و در حال تعیین اعتبار و انتخاب پیمانکار است». با این وجود اما، اکنون شهردار بافت تاریخی میگوید که این بنای ارزشمند وضعیت وخیمی دارد.
آنطور که گفته میشود، گرمخانۀ این حمام تا سالهای ابتدایی دهۀ ۵۰ روشن بوده و بعد از آن تبدیل به زورخانهی پوریای ولی میشود. چراغ زورخانه هم از سالهای میانی دهۀ ۶۰ خاموش و حمام تبدیل به پاتوقی برای بیخانمانها میشود و با بالاتر آمدن پسابها، حمام دیروز که محلی برای زدودون ناپاکیها بوده، به زبالهدانی پر از پساب تبدیل میشود.
ساکنان محله بارها از طریق رسانهها و نامهنگاری، پیگیر ساماندهی این وضع حمام بودند تا که در سال 94 شورای شهر و شهرداری و استانداری وقت، وعدۀ مرمت آن را در زمانی کوتاه به مردم دادند. پروژۀ مرمت شروع شد اما به اتمام نرسید و این بنای ملی به حال خود رها شده است.
به گزارش فردایکرمان به نقل از کرنا، همچنین، مرضیه شاحیدریپور 24 شهریورماه با اشاره به نماهای ناهمگون در برخی ساختمانها در بافت تاریخی اظهار کرد: «تمام نقشههای مربوط به بنا، نما و سازه در مراحل صدور پروانۀ ساختمانی مورد بررسی شهرداری و میراثفرهنگی قرار میگیرد، اما متاسفانه برخی مالکان با کارشکنیها و اعمال سلیقۀ شخصی، نماهای غیرمجاز و غیراصولی کار میکنند و سبب مناظر نامناسب شهری میشوند».
وی در بخش دیگری از اظهارات خود بیان کرد: «اگر همین دیدگاهی که اکنون نسبت به حفظ بافت تاریخی و مرمت آثار و میراث فرهنگی وجود دارد، در گذشته وجود داشت، هیچگاه بافت تاریخی کرمان تا این حد لطمه نمیخورد».
وی با بیان اینکه بافت تاریخی کرمان از دو رخداد متاثر است، ادامه داد: «نخست آنکه قسمتهایی از این بافت تاریخی، به مرور زمان، تخریب و در آن طرحهای مختلف توسعه شهری در سنوات مختلف اعمال شده است و دوم آنکه بسیاری از مالکان خانههای تاریخی، به املاک خود رسیدگی نکردهاند و سبب از بین رفتن این گنجینههای ارزشمند فرهنگی شدهاند».
شاحیدریپور از ارائۀ برخی تسهیلات برای حفظ خانههای قدیمی قابل مرمت و نوسازی نیز خبر داد و اظهار کرد: «شهرداری عوارض سالانه و هزینۀ صدور پروانه ساختمانی را برای آثار ثبتی و خانههای قدیمی که میراث فرهنگی برای مرمت و بازسازی آن به سبک قدیمی مجوز بدهد رایگان میکند، یا برای آن بستههای حمایتی در نظر میگیرد».
شهردار بافت تاریخی کرمان با اشاره به تبصره ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری ادامه داد: «رسیدگی به خانههای مخروبه از وظایف شهرداریها محسوب میشود و اگر ملکی محل تجمع معتادان و کارتنخوابها، یا مواردی از این قبیل شود که مسبب معضلات اجتماعی است، شهرداری طبق اختیارات قانونی خود به مالک چندین بار اخطار میدهد تا مالک برای اخذ مجوز تخریب ملک اقدام کند».
وی گفت: «چنانچه اقدامی از طرف مالک صورت نگیرد، شهرداری از میراث فرهنگی استعلام میگیرد و اگر ملک مذکور جزو آثار تاریخی بهشمار برود، احیا و نگهداری میشود و اگر شرایط لازم را نداشته باشد با هماهنگی میراث فرهنگی نسبت به تخریب آن اقدام خواهد کرد».
شاحیدریپور هزینۀ تخریب ملکی را که مشمول شرایط تخریب باشد، بر عهدۀ مالک دانست و بیان کرد: «در صورت لزوم با اخذ مجوز از دادستانی و همکاری نیروی انتظامی، ملک تخریب خواهد شد و هزینه آن از مالک گرفته میشود».
وی همچنین درخصوص معضل سگهای ولگرد در شهر کرمان اظهار کرد: «سیاست کاری شهرداری مرکز در سال جاری بر ایجاد اکیپ جمعآوری این سگها بهصورت متمرکز است و این مسئله از وظایف شهرداریهای مناطق خارج شده است»./ الف
نظر خود را بنویسید