فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی بم در حضور ضرغامی وزیر میراثفرهنگی از اهمیت کویر لوت در گردشگری شرق استان کرمان گفت.
سیدیوسف سجادی در نشست هماندیشی فعالان گردشگری، میراثفرهنگی و صنایعدستی بم با وزیر فهرستی از جاذبههای لوت در نزدیکی بم را برشمرد و گفت که گردشگران داخلی و خارجی به سفر به این منطقه بسیار علاقهمند هستند و بارها با ما تماس میگیرند و دربارۀ شروع فصل کویر میپرسند و برای آن لحظهشماری میکنند.
وی با بیان اینکه کویر لوت منطقهای خاص و اسرارآمیز است، گفت: «بم و فهرج نزدیکترین شهرها به لوت هستند و میتوانیم مسیر گردشگری بینظیری بین این دو شهرستان داشته باشیم».
وی افزود: «گرمترین نقطۀ دنیا را در فاصلۀ 75 تا 78 کیلومتری از مرکز بم داریم. در سالهای 2003 تا 2009 دمای 70.7 درجه در این نقطه ثبت شده و در یکی دو، سال گذشته 80.8 درجه هم داشتیم اما متاسفانه این عنوان به شهرهای دیگر اطلاق میشود در حالی که با سند و مدرک میتوانیم بگوییم گرمترین نقطۀ دنیا مربوط به بم است».
وی در گفتوگو با فردایکرمان در پاسخ به این پرسش که اینکه میگویید بم و فهرج نزدیکترین شهرها به لوت هستند منظورتان در شرق استان است یا در مقایسه با شهداد میگویید؟ توضیح داد: «اگر حساسیتهایی به وجود نیاید باید بگویم که آرزوی هر گردشگری است که خود را به تپههای بلند یلان برساند. طول و عرض یلان تقریبا 180 کیلومتر در 30 کیلومتر است و از استانهای سیستانوبلوچستان و کرمان تا خراسان میرسند. از هر نظر بم و شهداد نزدیکترین شهر به این جاذبهها هستند».
وی با بیان اینکه امیدواریم شهداد بهزودی به شهرستان ارتقا پیدا کند، اظهار کرد: «کسی که میخواهد از سمت شهداد (به یلان) برود چون کلوتها در مسیر آن قرار دارند، ناچار است 180 کیلومتر به سمت دهسلم برود و 140 کیلومتر برگردد تا به یلان برسند ولی فاصلۀ بم تا یلان 120 تا 150 کیلومتر است ضمن اینکه از این سمت مسیر خیلی همواری داریم».
سجادی ادامه داد: «مسیرهای مختلفی برای رسیدن به جاذبههای لوت وجود دارد اما فاصلۀ هوایی تا جاذبههایی که در کویر داریم از مرکز بم حداکثر 150 کیلومتر است».
وی گفت: «درگاه ورودی لوت از بم مسیری دارد که 34 کیلومتر آن تا روستای زیبای دارستان آسفالت است».
رئیس هیات اتومبیلرانی بم افزود: «مسیر در جادۀ دارستان از مجاور تپههایی که با آوار خانههای بم ایجاد شده عبور میکند و به سمت روستا میرود. در این مسیر تل آتشین با قدمت 7 تا 9 هزار سال وجود دارد و بعد از آن به قلعۀ دارستان میرسیم که مانند ارگ قدیم است اما چون مالکیت خصوصی داشته میراث خیلی در آن دخل و تصرفی نداشته است».
وی بیان کرد: «بعد از قلعۀ دارستان وارد کویر میشویم و در فاصلۀ 45 کیلومتری رستاخیز لوت را داریم. جایی که میگویند آسمان به زمین رسیده و هیچ عارضهای جز آسمان و زمین در این محدوده مشاهده نمیشود».
سجادی در ادامۀ این توضیحات گفت: «در 75،76 کیلومتری به ابتدای تپههای شنی میرسیم. کنار آن آبیلان را داریم که درختانی در آنجا وجود دارد. در آبیلان اگر نیم متر زمین را حفر کنیم به آب میرسیم».
وی ادامه داد: «سمت چپ و در فاصلۀ 80 کیلومتری از آبیلان نقطهای است که ناسا آن را بهعنوان گرمترین نقطۀ دنیا معرفی کرده است».
سجادی بیان کرد: «جلوتر که برویم در 90 کیلومتری به کلوتها میرسیم. ابتدای کلوتها و شرق آن اینجاست و غرب آن به شهداد میرسد. علاوه بر کلوتها یاردانگها را هم در این منطقه داریم».
وی اضافه کرد: «از آبیلان به سمت پایین تپههای ستارهای را میبینیم که کنار بلندندیده هستند. آرزوی ما این است که در این منطقه امکاناتی داشتیم که گردشگران بتوانند با پرواز مستقیم به این مکان بیایند».
وی با بیان اینکه سمت راست آبیلان مسیرگردشگری خیلی خوبی داریم که از بم شروع میشود و به فهرج ختم میشود، اظهار کرد: «دشت زنگی احمد، شاهرخ آباد و ... را در این مسیر داریم و میل نادری نیز همینجا واقع شده است؛ میلها نشانههایی هستند که در هرچند کیلومتری در لوت برای مشخص کردن مسیر جادۀ ادویه ایجاد شده است».
رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بم توضیح داد: «بعد از آبیلان و این جاذبهها به یلان میرسیم که مرتفعترین تپههای ایران و فکر میکنم سومین آن در جهان است. ارتفاع برخی از تپهها که امکان پایین آمدن از آن با خودروهای موجود وجود داشته، از بالاترین تا پایینترین نقطه به 400 متر میرسد و تقریبا 12 تا 15 دقیقه پیمایش آن از بالا تا پایینترین نقطه میبرد».
وی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که درخواست مشخص شما از وزیر چی بود؟ گفت: «اعتباری برای احداث ساختمان پایگاه جهانی لوت نیاز داریم».
وی افزود: «بم نزدیکی خیلی خوبی نسبت به شهرهای اطراف به کویر و جاذبههای آن دارد ضمن اینکه مسیر همواری که داریم تا دارستان آسفالت است و بعد از آن دشت صاف است و ماشین با سرعت آسفالت میتواند در آن حرکت کند اما نیاز است در این منطقه پایگاه جهانی با امکانات و تجهیزات و نیروی انسانی کافی فعال باشد تا بتوانیم کویر را ساماندهی کنیم».
وی اضافه کرد: «زمین ساخت پایگاه را شهرداری اختصاص اما بهدلیل نبود اعتبار ساختمان هنوز ایجاد نشده است و امیدواریم این بودجه بهزودی تامین شود».
وی گفت: «یکی دیگر از نیازهای کویر در این منطقه ایجاد اکوکمپ در دارستان و خانههای بومگردی برای اقامت گردشگران است». / الف
نظر خود را بنویسید