فردایکرمان ـ گروه جامعه: اگرچه پیش از این تصور بر این بود که خطر تخریبِ لااقل عمدی از سر خانهشهر کرمان دور شده اما اظهارات روز گذشتۀ منصور ایرانمنش ـ رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر کرمان نشان داد این تصور اشتباه بوده است.
او در صحن علنی شورا گفت که شنیده تصمیم بر تخریب خانهشهر گرفته شده است. از آنجا که تخریب بناهای میراثی را همواره شهرداری بهخوبی در این شهر انجام داده! گمان بر این بود که اینبار نیز شهرداری چنین تصمیمی دارد اما ایرانمنش اعلام کرد: در این خصوص در نهادهای بیرون از شهرداری تصمیماتی گرفته شده است.
مجتبی شفیعی ـ معاون میراثفرهنگی استان کرمان اما به فردایکرمان میگوید: «این اثر ثبت ملی شده و امکان تخریب آن وجود ندارد».
او با بیان اینکه تاکنون چنین گزارشی را دربارۀ خانهشهر نشنیدم و احتمال دارد شایعه باشد، در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که نظارت میراثفرهنگی بر روی این آثار چگونه است؟ توضیح میدهد: «یگان حفاظت میراثفرهنگی وظیفۀ سرکشی و پایش آثار تاریخی و اینکه چه اتفاقی دربارۀ آنها رخ میدهد را برعهده دارد. همکاران یگان هم معمولا بهصورت روزانه در سطح شهر گشتزنی کرده و کنترلها را انجام میدهند اگر اتفاقی افتاده باشد یا قرار باشد بیفتد به ما گزارش داده میشود که تاکنون چنین گزارشی دربارۀ خانهشهر به ما داده نشده است».
شفیعی تصریح میکند: «بعید میدانم چنین اتفاقی بیفتد».
وی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که آیا این احتمال را نمیدهید شبانه و دور از چشم مردم و رسانهها و میراثفرهنگی خانهشهر را تخریب کنند؟ اظهار میکند: «نه. فکر نمیکنم چنین اتفاقی بیفتد».
معاون میراثفرهنگی در پاسخ به این پرسش که شورای شهر میگوید نهادی بیرون از شهرداری چنین تصمیمی گرفته است. شاید استانداری چنین قصدی دارد. آیا این امکان وجود دارد؟ اظهار میکند: «بعید میدانم چنین تصمیمی بگیرند».
وی میافزاید: «شما دارید راجع به یک نهاد حاکمیتی صحبت میکنید که قطعا اگر بیشتر از ما دلسوز این بناها نباشد لااقل اندازۀ ما دلسوزی برای این آثار دارند».
گفتنی است بنای میراثی خانهشهر که در ضلع غربی میدان شورا واقع شده حدود 52 سال قدمت دارد. سال 95 بود که برای احداث ساختمان جدید استانداری در مجاور خانهشهر تصمیم گرفتند تا این بنا را تخریب کنند اما با مخالفت گسترده از سوی مردم، مدافعان تخریب عقبنشینی کردند.
بخش اداری شورای شهر سالیان زیادی در این بنا مستقر بود. اواخر دورۀ پنجم اما شورا از خانهشهر نقلمکان کرد. شورای ششم که بر سر کار آمد، همچون شورای پنجم وعدههای متعددی برای مرمت و احیای خانهشهر داد اما تاکنون هیچیک را عملیاتی نکرده است. اکنون باید منتظر بمانیم تا مشخص شود ارزشهای میراثی و معماری و فرهنگی خانهشهر تا چه حد در بین مسئولان فعلی شهر و استان شناخته شده و آیا برای حفظ آن قدمی برمیدارند یا لودرها را به جان این اثر که جزو میراث مهم معماری معاصر کرمان است میاندازند؟ / الف
نظر خود را بنویسید