فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: شروع بازسازی سینما نور کرمان در بهمن سال 1400 که بارقۀ امیدی در دل اهالی فرهنگ ایجاد کرده بود، متوقف شده است. بنا به گفتۀ رئیس حوزه هنری استان کرمان توقف بازسازی سینما نور بهدلیل مشکلات حقوقی است. مجتبی اسدی پیش از این وعده داده بود که شهریورماه 1401 این پروژه به اتمام میرسد، اما اکنون میگوید که مشکلات حقوقی و ادعای مالکیتی که دربارۀ آن مطرح شده در کنار مشکلات مالی مانع از پیشرفت سریع پروژه شده است.
سینما نور کرمان بیش از 70 سال قدمت دارد و در فاصلۀ نزدیکی از میدان ارگ و بازار تاریخی شهر کرمان واقع شده است. این سینما اما از حدود سال 83 تعطیل و متروکه بود تا اینکه از سال 1400 تصمیم به بازسازی بنای آسیبدیدۀ آن گرفته شد و با وجود گذشت 20 ماه از شروع پروژه همچنان به اتمام نرسیده است.
اسدی ـ رئیس حوزه هنری استان کرمان در گفتوگو با فردایکرمان دربارۀ آخرین وضعیت بازسازی سینما نور که قرار است به یک پردیس سینمایی تبدیل شود، توضیح داد: «سال 1400 بود که وعده دادیم میتوانیم این سینما را شش تا 9 ماهه بازسازی و به پردیس سینمایی تبدیل کنیم. این وعده را براساس تواناییای دادیم که سازمان سینمایی حوزه هنری در کل کشور از خود نشان داده و در دو سال کرونا 70 سالن سینما را بازسازی کرده بود. اما وقتی وارد پروژۀ سینما نور شدیم بعد از بررسیهای اولیۀ فنی و عمرانی متوجه شدیم ساختمان بیش از آنچه که پیشبینی کرده بودیم فرسوده است».
وی ادامه داد: «همچنین، طی انجام اقدامات عمرانی بعدی و در جریان نخالهبرداری، معلوم شد این سینما پیش از این، در دو بازۀ زمانی بازسازی شده است و همین مسئله را پیچیدهتر کرد».
وی با بیان اینکه با وجود این شرایط، روند بازسازی در حال انجام بود، افزود: «تا اینکه در اردیبهشتماه سال 1401 حادثۀ متروپل آبادان رخ داد. پس از آن، حساسیتها نسبت به بازسازی بناها افزایش پیدا کرد و در همین راستا، نقشههای بازسازی این ساختمان نیز بنا به دستور استانداری مجدد مورد بررسی قرار گرفت و طرحهایی که وجود داشت دقیقتر و با سختگیری بیشتری نهایی شد».
اسدی اظهار کرد: «تا آذرماه سال گذشته اقداماتی از جمله نخالهبرداری و سبکسازی سازه را براساس نقشههای جدید انجام دادیم اما به مرحلۀ فونداسیون و آرماتوربندی برای استحکامبخشی و تقویت بنا رسیدیم که مشکلات حقوقی پیش آمد».
وی دربارۀ شرایط جدید پروژه گفت: «در دادگاهی در سال 59 حق استفاده و بهرهبرداری از این ساختمان به حاکمیت و بعد از آن به بنیاد شهید و امور ایثارگران و سپس به حوزه هنری سپرده شد، اما مالکان این بنا و شرکت نور اعتراض کردند که از سوی حوزه هنری غصب انجام شده است. زمان دادرسی به این ادعا و اتهام حدود چهار ماه طول کشید و این باعث وقفه در اجرای پروژه شد».
وی تصریح کرد: «در دادگاه اما حوزه هنری از این اتهام تبرئه شد».
اسدی با بیان اینکه زمان طرح این شکایت تا صدور حکم دادگاه از آذرماه تا اسفندماه 1401 طول کشید، اظهار کرد: «در این مدت ما عملیات عمرانی را متوقف کردیم چون معتقدیم باید تکلیف مالکیت سینما به طور دقیق مشخص شود».
رئیس حوزه هنری استان کرمان با اشاره به پیگیریهای بعدی برای حل این مشکل گفت: «ابتدای سال جاری وارد مذاکره با این افراد که مدعی مالکیت بودند شدیم تا ببینیم چگونه میتوان مطالبات این بزرگواران را پاسخ داد. پیشنهاداتی هم در این زمینه مطرح شده است».
وی با بیان اینکه کار همچنان در حال طی مراحل حقوقی است که زمانبر هم هست، افزود: «ما میخواهیم با اطمینانخاطر در این پروژه هزینه کنیم و حالا که قرار است ثمرهای به شهروندان کرمان برسد موضوع از همه نظر باید شفاف و بدون مشکل باشد».
اسدی اضافه کرد: «بنده بهطور هفتگی پیگیر این پروسۀ حقوقی هستم ولی رسیدن به نتیجۀ نهایی زمانبر است و باید منتظر بمانیم تا روال قانونی طی شود».
وی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که در جریان بازدید استاندار از این پروژه که آذرماه سال گذشته اتفاق افتاد، چه وعدههایی داده شد و آیا محقق شده است؟ توضیح داد: «دکتر فداکار در جریان بازدیدی که داشتند قول حمایت مالی از ساختوساز در این پروژه را دادند. البته در این خصوص هم با مشکلات قانونی مواجهیم چرا که حوزۀ هنری یک نهاد دولتی نیست و یک نهاد عمومی غیردولتی است؛ به همین دلیل برای استفاده از بودجههای عمرانی دولتی موانعی وجود دارد».
وی با بیان اینکه برای رفع این موانع نیز باید مراحل قانونی طی شود، ادامه داد: «استاندار محترم قول حمایت از پروژۀ بازسازی سینما را دادند ولی همه چیز منوط به طی مراحل حقوقی و قانونی است».
اسدی یادآور شد: «از آذرماه سال گذشته که وارد چرخۀ حقوقی شدیم چهار ماه طول کشید تا رای دادگاه صادر شد. مجدد رای به مرحلۀ تجدیدنظر رفت و شاکیان دوباره ادعای خود را طرح کردند و این اتفاقات فرایند حقوقی تعیینتکلیف موضوع را طولانی کرده است».
رئیس حوزه هنری کرمان سپس خاطرنشان کرد: «در مجموع باید بگویم که برای اتمام این پروژه دو مانع اصلی وجود دارد؛ یکی مشکلات حقوقی است که باید حل شود تا با اطمینانخاطر بتوانیم هزینه کنیم و دیگری تامین اعتبار بازسازی پروژه است که با وعدۀ استاندار محترم امیدواریم این مشکل نیز برطرف و پروژه هرچه زودتر اجرا شود و به پایان برسد».
به گزارش فردایکرمان، پیش از این و در سالهای 93 و 94 و 95 نیز مسئولین وقت ارشاد و استانداری کرمان وعدۀ بازسازی و احیای این سینما را داده بودند. علیرضا رزمحسینی ـ استاندار پیشین کرمان خردادماه 94 در اینباره گفته بود: «سینما نور کرمان مساحت وسیعی دارد که میتوان سه پردیس سینمایی در آن راهاندازی کرد. تیم کارشناسی متشکل از نمایندگان شهرداری کرمان، حوزههنری، فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل فنی استانداری از ساختمان بازدید و حداکثر ظرف مدت یک ماه پیشنهاد لازم برای اصلاح و مرمت سالن سینما و در صورت ضرورت جذب سرمایهگذار و مشارکت را ارائه کنند».
از آن زمان تاکنون، بازسازی این سینما که آن را «بازآفرینی خاطرات یک شهر» نام نهادهاند در پیچوخم مشکلات ناتمام مانده است. / الف
نظر خود را بنویسید