گروه اقتصاد – رئیس اندیشکده تدبیر آب ایران گفت: «ما تاکنون با سازوکارهای اقتصادی سراغ بستن چاههای غیرمجاز نرفتیم، قطعا با تهیهی یک مدل مالی میتوانیم این مسیر سخت را بپیماییم».
به گزارش فردایکرمان به نقل از استقامت، احمد علوی، روز پنجشنبه، در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان، در بخشی از سخنان خود اظهار کرد: «در کشور دو بحث اساسی در رابطه با بستن چاههای غیرمجاز و نصب کنتورهای هوشمند وجود دارد که تاکنون به دلیل اینکه قدرت داشتیم اما اقتدار نداشتیم کاری انجام نشده است».
رئیس اندیشکده تدبیر آب ایران با بیان اینکه در بحث بستن چاههای غیرمجاز همواره بر روشهای تکنیکی و اداری تاکید کردیم و تاکنون ناموفق بودهایم، افزود: «قبل از سال 95 کمتر از پنج هزار چاه غیرمجاز در استان داشتیم که در حال حاضر به بیش از 11 هزار حلقه رسیده است؛ در کشور نیز این آمار کمتر از 100 هزار بود که به 350 هزار حلقه رسیده است».
وی خواستار امکان مبادلهی آب زیرزمینی شد و گفت: «اگر در کشور بازار آب داشتیم اصلاحات بیشتر انجام میشد اما اگر نتوانیم از منابع آب حفاظت کنیم، بازار، تخریب آب را سریعتر میکند».
علوی خاطرنشان کرد: «استان باید کمک کند وزارت نیرو پایلوت بازار آب رفسنجان را بپذیرد؛ چهار پایلوت تعریف شده اما رفسنجان داخل آن نیست».
وی با بیان اینکه وقتی میخواهیم قانونی را اجرا کنیم تبعات اجتماعی دارد، یادآور شد: «تبعات اجتماعی را غالبا با شورای تامین مرتفع میکنند؛ اگر یک نماینده از جامعهی محلی که مسالهی آب در آنجا وجود دارد، در شورای تامین حضور داشته باشد بسیار اثرگذار خواهد بود».
رئیس اندیشکده تدبیر آب ایران تاکید کرد: «ما تاکنون با سازوکارهای اقتصادی سراغ بستن چاههای غیرمجاز نرفتیم، قطعا با تهیهی یک مدل مالی میتوانیم این مسیر سخت را بپیماییم».
وی ادامه داد: «باید یک مدل مالی تهیه شود تا بتوانیم با استفاده از روشهای اقتصادی بحث بستن چاههای غیرمجاز را مخصوصا در جنوب که بیشترین چاه را داریم حل کنیم».
علوی افزود: «وقتی از وزارت نیرو میخواهیم که چاهها را ببندند از نیروی انتظامی و قوهی قضائیه میخواهد کمک کنند تا چاهها را مسدود کنیم؛ معیشت مردم وابسته به این مسئله است و به همین دلیل باید سراغ یک مدل مالی با معیشت جایگزین و درگیر کردن بخش خصوصی به نحوی که ممکن است باشیم».
وی خاطرنشان کرد: «اگر منابع مالی آن تامین شود اتاق کرمان و اندیشکده میتواند در تهیهی این مدل مالی کمک کند تا کرمان پایلوت این کار در کشور باشد».
رئیس اندیشکده تدبیر آب ایران با بیان اینکه قوانینی که در کشور تدوین و مصوب میشوند برای کل کشور نوشته میشود در حالی که هر منطقه فرهنگ و اقلیم خاص خود را دارد، گفت: «پیشنهاد ما این است که بتوانیم از طریق واحدهای هیدرولوژیکی و آبی، قوانینی که در مورد آب نوشته میشود را بومیسازی کنیم».
وی با اشاره به مشکل نصب کنتورهای هوشمند اظهار کرد: «کنتور وسیلهی قطع و وصل نخواهد بود و موفق هم نخواهد شد اما وسیلهی سنجش بسیار عالی است و بسیار کمک میکند که آب را به صورت حجمی در آینده تحویل بدهیم».
وی با بیان اینکه در کشور ما روشهای اداری را برای همهی مسائل دنبال میکنیم، یادآور شد: «نصب کنتورهای هوشمند در بودجه 97 از طریق دولت ممنوع شده اما باز با سازوکارهای اقتصادی یعنی درگیر کردن بخش خصوصی؛ صنعت باید درگیر شود و در خرید و نصب همکاری کند و البته انتفاع بخش صنعت را هم در نظر بگیرد. تا زمانی که این امکان وجود نداشته باشد قطعا بحث کنتورها زمین خواهد ماند».
رئیس اندیشکده تدبیر آب ایران ادامه داد: «یکسری از صنعتگران وارد شدند و کنتورهایی را میسازند اما وزارت نیرو انحصار ایجاد کرده و رقابتپذیری را از بین برده باید این انحصار رفع شود و با توجه به بالا بودن سطح تکنولوژی جهانی، باید یک حدی از واردات این کنتورها انجام شود که الان ممنوع است».
4436
رئیس اندیشکده تدبیر آب ایران:
نظر خود را بنویسید