فردایکرمان – گروه جامعه: رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی کشور با اشاره به اینکه برای نخستین بار در مهرماه امسال دستورالعمل پیوست تاریخی – فرهنگی برای پروژههای عمرانی به استانها و نهادهای اجرایی ابلاغ شد گفت: «طرحهای عمرانی از احداث سد تا راهسازی، شبکههای آبرسانی، گازرسانی و … بر اساس این دستورالعمل باید اجرا شوند».
مصطفی دهپهلوان در نشست با مدیران و اعضای هئیت علمی دانشگاههای کرمان اظهار کرد: «متاسفانه طرح هادی بافتهای روستاییمان را نابود کرد و دیگر آداب و رسوم روستایی نداریم».
به گزارش فردایکرمان به نقل از روابط عمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان، وی در ادامه بیان کرد: «آیندۀ کشور در دستان میراثفرهنگی و طبیعی است».
رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری کشور با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری درخصوص اقتصاد غیرنفتی ادامه داد: «هنوز اقتصاد غیرنفتی که شامل میراثفرهنگی و طبیعی میشود را درک نکردیم و سطح سواد در حوزۀ میراثفرهنگی بسیار پایین است».
وی با تبیین کاربرد میراثفرهنگی، طبیعی، گردشگری و باستانشناسی و در ادامه با اشاره به وضعیت دریاچه ارومیه افزود: «با توجه به اقلیم ایران، متاسفانه مهندسی آب، کاریز، قنات و شبکههای آبرسانی را جدی نگرفتیم و آنها را بهروز نکردیم و نتوانستیم به کاربرد این میراث فرهنگی در کنار توریسم، هویت و شناسنامه در جامعه امروز فکر کنیم».
دهپهلوان بیان کرد: «سوال اینجا مطرح است که آیا هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و صفویان چاه نفت داشتند؟ پس چگونه اقتصاد خود را تامین میکردند؟».
وی افزود: «با توجه به موقعیت ایران، ۶۰ تا ۷۰ درصد درآمد حکومتهای پیش و پس از اسلام از طریق ترانزیت بوده است».
رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری کشور با اشاره به معماری بومآور بیان کرد: «نیاکان ما تجربۀ زیست مسالمتآمیزی با طبیعت و اقلیم خود داشتهاند. آیا ما نمیتوانستیم آنها را با ساز و کاری بهروز کنیم».
او با بیان اینکه کشوری که هویت نداشته باشد، مثل سپر سست است و در مقابل آسیبها نمیتواند دوام بیاورد، اظهار کرد: «هویت هر کشور متشکل از غذا، پوشاک، میراث ناملموس و … است و اینها حلقههای مفقودهای است که ما از دست دادیم یا فراموش کردهایم».
دهپهلوان علل بحرانهای زیست محیطی در کشور را در عدم استفاده از تجربه زیستی دانست و بیان کرد: «روزی آسیب دست بردن در طبیعت و اکوسیستم را خواهیم دید و پژوهشگران باید هشدارها و زنگ خطرها را به مدیران بدهند».
وی در ادامه یادآور شد: «در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری یک گروه گردشگری راهاندازی کردیم و سال آینده احتمالا به پژوهشکده تبدیل شود، همچنین گروه پژوهشی میراث طبیعی را نیز تشکیل دادهایم».
وی خط مقدم صیانت از میراثفرهنگی را شهرستانها و استانها دانست و بیان کرد: «باید سطح دانش و تخصص کارشناسان شهرستانی را ارتقا دهیم».
دهپهلوان اظهار کرد: به موضوع فناوری اهمیت زیادی بدهید، رسانه و فناوری میتواند جاماندگی ما را در سواد میراثی جبران کند. موزههای ایران تقریبا خالی از فناوری هستند.
او با اشاره به نقش سمنها در حفظ میراث فرهنگی و گردشگری تاکید کرد: میراثی که پشتوانه مردمی نداشته باشد، به درستی حفظ نخواهد شد.
نظر خود را بنویسید