فردایکرمان – گروه جامعه: مدیرکل هواشناسی استان کرمان با بیان اینکه سطح و رنگ هشدارهای هواشناسی با توجه به شاخصهای مشخص در سطح بینالمللی تعریف شده و یکسان است، گفت: «برای هشدار قرمز باید شرایط و الزامات خاصی وجود داشته باشد تا با استناد و تکیه بر آنها بتوان هشدار قرمز که ممکن است تخلیۀ برخی مناطق مسکونی را نیز به همراه داشته باشد، ارائه شود».
محسن عراقیزاده با بیان اینکه پیشبینی دقیق و لحظهای سرعت وزش باد در هر موقعیت، از روزهای قبل کاری بسیار سخت و پیچیده است افزود: «وقوع طوفان با ابزارها و تجهیزات موجودِ در اختیار، قابل پیشبینی است و سرعت آن را نیز تا حدی میتوان تخمین زد، اما پیشبینی دقیقتر سرعت طوفان در هر موقعیت خاص، آن هم از چند روز قبل، چون سرعت لحظهای باد در یک نقطه، متاثر از عوامل زیادی است که مدام در حال تغییر خواهند بود، کاری است که بهراحتی نمیتواند قابل تحقق باشد».
وی ادامه داد: «ما براساس یکسری نقشههای خاص که در اختیار داریم سرعت را در سطوح مختلف بر اساس شدت وزش باد تخمین میزنیم و بر همان اساس اطلاعرسانی و سطح هشدار صادر میشود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، عراقیزاده در ادامه به همزمانی بارش باران در چند نقطۀ استان و سرعت متفاوت طوفان در هر نقطه از استان طی اواخر هفتۀ گذشته اشاره کرد و توضیح داد: «در چنین شرایطی کار پیشبین برای اتخاذ سطح پیشبینی سخت میشود که هشداری را اطلاعرسانی کند که دربرگیرندۀ کلیات شرایط استان در همۀ مناطق نیز باشد».
عراقیزاده با بیان اینکه سرعت طوفان روز جمعه (هفتۀ گذشته 13 بهمنماه) تا ۱۰۱ کیلومتر در برخی نقاط بوده و اطلاعرسانی نیز از سرعت باد در هر منطقه صورت گرفت، اظهار کرد: «سرعت ۱۰۱ کیلومتر یک لحظه و در یک نقطه رخ داده است؛ چطور میشود با همان دقت از روزهای قبل آن، سرعت در آن لحظه را با همان کیفیت، آن هم با امکانات موجود، پیشبینی کرد؟».
جای خالی برخی تجهیزات
وی در پاسخ به اینکه به چه تجهیزاتی نیاز است که پیشبینیها کاملتر انجام شود، گفت: «به طور قطع ابزارهای کمکی میتواند در این عرصه کمککننده باشند؛ برخی رادارهای هواشناسی وجود دارد که در صورت استقرار، به پیشبینی باکیفیتتر کمک میکند و ما در استان با وجود انواع مخاطرات طوفان، سیل و دیگر شرایط اقلیمی، آن رادارها را در اختیار نداریم».
عراقیزاده با بیان اینکه این نوع رادارها تنها در ۱۱ نقطۀ کشور و بیشتر مناطق مرزی مستقر هستند، افزود: «این رادارها کارشان بیشتر اندازهگیری باران است که در بخش طوفان هم کارکرد دارند و شرایط را رصد میکنند که امکان پیشبینی دقیقتر را مهیا میسازد».
وی با بیان اینکه برخی الگوها و نقشههای خاص دقیقتر پیشبینی هواشناسی در جهان مورد استفاده است که نیاز داریم در کشور نیز به کار گرفته شوند تا بهصورت نقطهای بتوان پیشبینی دقیقتر داشت، بیان کرد: «استقرار این رادارها در کرمان که استان خاصی با شرایط خاص آب و هوایی است ضرورت دارد که امیدواریم مسئولان استان و کشور در این زمینه کمک کنند».
عراقیزاده اضافه کرد: «با این رادارها میتوان ضمن پیشبینی، جمعآوری داده و ارائۀ تحلیل نیز دربارۀ شرایط جغرافیایی هر منطقه برای ایجاد برخی مشاغل و کسب و کارها یا اقدامات توسعهای دولت داشت، به طور مثال اینکه مزرعۀ پنلهای خورشیدی یا نیروگاههای بادی در کجا راهاندازی شود که بیشترین ماحصل را داشته باشد، میتواند با استفاده از این اطلاعات، باکیفیت مناسبتری به نتیجه برسد؛ لذا هرچقدر هواشناسی مجهزتر شود، نظام تصمیمسازی و توسعۀ استان نیز هدفمندتر و کیفیتر خواهد شد».
نیاز به ایستگاههای سنجش گردوخاک
مدیرکل هواشناسی کرمان در ادامه همچنین تاکید کرد: «استان با این موقعیت جغرافیایی در محدودههای کویری و نقاط مرزی، تنها یک ایستگاه سنجش گردوخاک آن هم در بم دارد؛ حال آنکه در جنوب و جنوب شرق استان، مناطق شرقی مثل فهرج و حتی شمال استان، در مسیرهای ارتباطی کرمان به خراسانها نیز با وجود گردوخاکهای فراوان در ایام سال، این دستگاه وجود ندارد».
عراقیزاده ادامه داد: «البته سازمان محیط زیست در چند نقطه ایستگاه دارد که برای آن سازمان از کارکردهای لازم برخوردار است اما در هواشناسی نیز این تجهیزات نیاز است و کارکردهای مختلفی برای کمک به مردم منطقه و استان خواهد داشت».
وی گفت: «استان کرمان با توجه به شرایط جغرافیایی دستکم در پنج نقطه به ایستگاه سنجش گردوخاک نیاز دارد».
عراقیزاده با اشاره به برآورد تقریبی هزینه برای هر ایستگاه سنجش گردوخاک که مبالغ خیلی زیادی نخواهد بود اظهار امیدواری کرد که به همت مدیران در تخصیص منابع، این مشکل مرتفع شود.
وی افزود: «راهاندازی این ایستگاهها در راور، انار، فهرج و دیگر مناطق ضرورت دارد».
۴۰ درصد چارت هواشناسی استان خالی است
مدیرکل هواشناسی کرمان همچنین با بیان اینکه تجهیزات، نیازمند نیروی انسانی متخصص نیز در استفاده و پشتیبانی است گفت: «در حال حاضر، ۴۰ درصد چارت تشکیلات نیروی انسانی این ادارهکل خالی است و بهشدت نیازمند نیروی متخصص انسانی هستیم که با تقویت منابع انسانی و تجهیزات مورد نیاز، هواشناسی میتواند با توانمندی بهتری به ارائه خدمات بپردازد». /پ
نظر خود را بنویسید