فردایکرمان ـ گروه جامعه: مدیرکل موزههای وزارت میراثفرهنگی آب پاکی روی دست کسانی که چشمانتظار تکمیل پروژۀ ساخت موزه منطقهای جیرفت هستند ریخت و گفت: «با منابع مالی که داریم افق روشنی برای تکمیل موزه منطقهای جیرفت وجود ندارد».
هادی میرزایی از صنعتگران، فعالان اقتصادی و خیّران خواست تا به تکمیل این موزه کمک کنند.
ساخت موزه منطقهای جیرفت از سال 86 آغاز شده و با گذشت حدود 14 سال هنوز نیمهتمام مانده است.
مدیرکل موزههای وزارت میراثفرهنگی که در جریان برگزاری نمایشگاه گردشگری تهران به غرفۀ کرمان آمده بود، در پاسخ به انتقادات سیدسجادی ـ سرپرست کاوشهای کنارصندل دربارۀ موزۀ فعلی جیرفت اعلام کرد که با اعتبارات دولتی فعلا نمیتوان پروژۀ موزۀ منطقهای را تکمیل کرد.
وی گفت: «در سال جاری کل تخصیص عمرانی در کشور 10 درصد بوده ولی بهدلیل اهمیت این پروژه 10 میلیارد تومان در فاز اول تخصیص نقدی دادیم و به محضی که این عدد تکمیل شود 10 میلیارد تومان بعدی را تخصیص میدهیم». این اعتبارات قطرهچکانی در حالی به پروژۀ موزه منطقهای جیرفت تزریق میشود که برای اتمام آن به منابع مالی بسیار بیشتری نیاز است.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، مدیرکل موزههای وزارت میراثفرهنگی با درخواست کمک از صنایع و بخش خصوصی استان برای تکمیل این پروژه اظهار کردک «صنایع کرمان نباید فراموش کنند که زیست و هویتشان در گرو این تمدن است».
وی افزود: «معرفی این تمدن میتواند نقش بسیار موثری در اقتصاد استان کرمان و ارتقای سرمایههای اجتماعی ما داشته باشد».
وی با تاکید بر همکاری بخش خصوصی و تدوین برنامهای مسنجم برای تکمیل موزه منطقهای جیرفت اظهار کرد: «اقدامات ما در بهرهبرداری بهینه از موزهها و زنده و فعال نگه داشتن موزهها و ارتقای کیفی آن موضوعی جدی است که باید در اولویت اقدامات باشد».
میرزایی اضافه کرد: «تکمیل و اقدامات عمرانی در توسعۀ موزهها در اولویت دوم خواهد بود».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در این نشست که در غرفۀ کرمان در نمایشگاه گردشگری تهران برگزار شد، سیدمنصور سیدسجادی ـ سرپرست کاوشهای باستانشناسی کنارصندل جیرفت نیز توضیحاتی دربارۀ وضعیت فعلی موزه جیرفت داد.
وی گفت: «به موزۀ جیرفت با همۀ خوبیها و همکاران نازنینی که دارد و در این دو ماه خیلی هم به ما کمک کردند انتقاداتی وجود دارد که یکی از آنها مربوط به نوشتههایی است که در موزه برای معرفی شهرستان جیرفت و استان کرمان و اشیاء آن نصب شده است».
وی افزود: «بیننده وقتی وارد این موزه میشود با یک متن عجیب مواجه است که در آن نوشته شده که استان کرمان از شرق با کشورهای دیگر همسایه است. این، بدآموزی به ویژه برای دانشآموزان دارد».
وی با بیان این که این نوشتهها در بخشهای مختلف موزه چندین مرتبه تکرار شده است، تاکید کرد که این متنها باید اصلاح شود.
سیدسجادی سپس گفت: «بنده تصور میکنم با توجه به غنای مواد فرهنگی موجود در جیرفت نیاز به موزهای بسیار بزرگ و گسترده و آموزنده داریم».
وی توضیح داد: «در این موزه نباید تنها به نمایش اشیا اکتفا کنیم بلکه باید تابلوهای گویایی از زندگی مردمان، روند ساخت این اشیا و چگونگی استفاده از آن را هم بیان کنیم چون موزه تنها برای دیدن و لذت بردن ظاهری نیست بلکه باید جنبۀ آموزشی هم داشته باشد».
وی با یادآوری این که بازدیدکنندگان موزهها به خصوص جوانان و فرزندان ضمن بازدید از این موزهها باید به هویت خود پی ببرند، اظهار کرد: «هویت انسان ایرانی و کرمانی و جیرفتی فرقی ندارد و برای این که آن را نشان بدهیم موزههای ما باید گویا باشند».
وی بیان کرد: «برای موزه کوچک جیرفت تا مهرماه یک کاتالوگ نفیس تهیه و اشیا و مواد موزه شرح داده میشود».
سرپرست کاوشهای کنارصندل افزود: «اشکال دیگر این موزه در کنار هم گذاشتن اشیاست. اشیای فلزی دوران سلجوقی که قدمت آن بسیار شناختهشده است در کنار شیء متعلق به هزارۀ سوم قبل از میلاد قرار گرفته و این موارد باید اصلاح شود».
وی از میرزایی مدیرکل موزههای میراثفرهنگی خواست تا دستور دهد که این اشتباهات اصلاح شود.
میرزایی نیز در بخش دیگری از سخنانش گفت: «مهمترین رسالت موزه بهعنوان یک موسسه آموزشی و پژوهشی و یک مجموعۀ غیرانتفاعی انتقال دانش به مخاطبان و نسل امروز است و وظیفۀ بنده و همکارانم است تا ضمن بازنگری در مجتوا و معرفی اشیا و اموال فرهنگی در ماهیت این محتوا دقت نظر لازم صورت گیرد».
وی افزود: «از مدیران کل استانها درخواست داریم تا نسبت به بازنگری محتوای موزهها و استفاده از افراد علاقهمند که یا تحصیلات تاریخی یا باستانشناسی دارند بهعنوان راهنمایان افتخاری اقدام کنند».
وی با اشاره به این که وضعیت فعلی موزه جیرفت را بررسی خواهیم کرد، ادامه داد: «تکمیل و احداث موزه منطقهای جیرفت بهعنوان یکی از پایگاههای مهم تاریخی و فرهنگی کشور نباید ما را از بهرهبرداری مطلوب از موزۀ موجود غافل سازد». / الف
نظر خود را بنویسید