فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: بافت تاریخی شهر کرمان حدود 500 هکتار وسعت دارد و در نبود برنامهای مشخص و در پی بیتوجهی طولانیای که به آن شده مدام در حال اضمحلال و نابودی است تا جایی که برخی کارشناسان معتقدند در شهر کرمان دیگری چیزی به اسم بافت تاریخی وجود ندارد! برخی دیگر اما این دیدگاه را بسیار بدبینانه قلمداد میکنند.
طی حداقل 10 سال اخیر، از سوی شهرشناسان و متخصصان و شهروندان رسیدگی به بافت تاریخی مطالبه شده است؛ محدودهای که یکبار یکی از متخصصان برجستۀ کشور آن را به جواهری خاکگرفته تشبیه کرد و افسوس خورد که چرا کرمانیها قدر این گوهر را نمیدانند.
شهرداری و میراثفرهنگی در بافت تاریخی وظایفی دارند. از سوی میراثفرهنگی پایگاه بافت تاریخی برای رسیدگی به مسائل این محدوده فعال است و در زمان شهرداری مهندس عالمزاده هم، محدودۀ بافت تاریخی صاحب یک سازمان اداری مستقل بهنام شهرداری منطقه 5 یا شهرداری بافت تاریخی شد. در حال حاضر، مرضیه شاحیدریپور مسئولیت این شهرداری را برعهده دارد.
او و تیماش در تکاپوی جذب سرمایهگذار در بافت تاریخی کرمان هستند آنچنان که به فردایکرمان میگوید که حاضر است برای هموار کردن مسیر سرمایهگذاران شخصا وقت بگذارد و کارگروهی را تشکیل بدهد تا همکارانش بدون نیاز به حضور سرمایهگذار مراحل اداری برای اخذ مجوزها را انجام بدهند. او تاکید میکند که شخصا برای سرمایهگذارانی که قصدشان جدی باشد وقت خواهم گذاشت.
شاحیدریپور در ادامۀ رویکرد جلب سرمایهگذار، دو روز در نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران ماند. او گفت که آمده تا با تجربۀ استانهای دیگر که در حوزۀ بافت تاریخی خوب عمل کردهاند بیشتر آشنا شود و حمایت خود را از سرمایهگذاران اعلام کند.
شهردار بافت تاریخی کرمان در حاشیۀ این نمایشگاه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: «شاید برخی سرمایهگذاران تجربههایی ناخوشایند از گذشته داشته باشند و بهدلیل موانع و مراحل پیچیدۀ اداری به نتیجۀ دلخواه نرسیدهاند یا سرمایهگذاری آنها به تاخیر افتاده است».
وی با تاکید بر این که نباید بگذاریم چنین شرایطی پیش بیاید و مسیرهای سرمایهگذاری باید تسهیل شود، افزود: «اگر برای صدور یک مجوز عادی مثلا 10 مرحله باید طی شود حاضرم فردی را از سیستم اداری مشخص کنم یا حتی کارگروهی تشکیل بدهم که بدون حضور سرمایهگذار اقدامات موردنیاز اداری را برای سرمایهگذار پیگیری کنند».
وی در پاسخ به فردایکرمان تاکید کرد: «به سرمایهگذاران قول میدهم که شخصا پای کار باشم و برای گرفتن مجوزها و هماهنگی بین سازمانی که ضروری است مسیرها را برایشان کوتاه کنیم».
شاحیدریپور اذعان کرد: «ظرفیتی عالی در بافت تاریخی برای سرمایهگذاری داریم ولی بهدلیل این که نتوانستیم اعتماد سرمایهگذاران را جلب کنیم، انتظاری که از سرمایهگذاری داشتیم برآورده نشده است».
وی با بیان این که خانههای تاریخی متعددی در بافت تاریخی شهر کرمان وجود دارد که میتوانند مشابه هتل کاروانیکا مرمت و احیا شود، ادامه داد: «10 کاروانسرا در بافت تاریخی داریم. کاروانسرای وکیل که اکنون به یک هتل تبدیل شده، نمونۀ بارزی از بازآفرینی است. باید از این موضوع الگو بگیریم و ظرفیتهای دیگر را به سرمایهگذاران بشناسانیم و معرفی کنیم».
فرصتی طلایی به نام کاروانسرای جر
وی با اشاره به مجاورت کاروانسرای جر با کاروانسرای وکیل گفت: «بخشی از کاروانسرای جر در گذشته تخریب شده است. از حدود سه هزار مترمربع مساحتی که دارد حدود 800 متر آن در اختیار شهرداری است که در حال حاضر بهعنوان پارکینگ استفاده میشود».
شهردار منطقه 5 کرمان افزود: «این کاروانسرا یک فرصت نزدیک به واقعیت است و میتواند عملکردی مشابه کاروانسرای وکیل داشته باشد».
وی اضافه کرد: «اگر با هتل کاروانیکا (کاروانسرای وکیل) ارتباط بگیرید خواهند گفت که ظرفیت این هتل همیشه تکمیل است و همین نشان میدهد که کاروانسرای جر چه فرصت خوبی برای سرمایهگذاری است».
وی تصریح کرد: «بنده شخصا بهدنبال جلب سرمایهگذار برای کاروانسرای جر هستم».
شاحیدریپور در خصوص مالکیت این اثر گفت: «کاروانسرای جر هم مالکانی شخصی دارد و هم اوقاف در این بنا مالکیت دارد و همگی حاضر به استفاده از حضور سرمایهگذار در این کاروانسرا هستند».
وی با بیان اینکه خانهها و بناهای دیگری هم در بافت تاریخی کرمان وجود دارد که میتواند هدف سرمایهگذاریهای جدید باشد، افزود: «یک اقدام دیگر برای کمک به رونق بافت تاریخی انتقال برخی ادارات و سازمانهای دولتی به این محدوده از شهر کرمان است؛ خود این حضور بازآفرینی است و بر محیط پیرامون تاثیر میگذارد».
شاحیدریپور اظهار کرد: «به دلیل تخریب برخی از خانهها در بافت تاریخی و مشکلات و شرایطی که وجود دارد بسیاری از ساکنان خانههای خود را ترک کردهاند اما وقتی سرمایهگذاران و ادارات دولتی و سازمانها به این منطقه از شهر بیایند این مشکلات رفع شده و در سرزندگی بافت تاریخی تاثیر دارد».
در جستوجوی تجربههای موفق
وی با اشاره به حضور خود در نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران که 23 تا 26 بهمنماه برگزار شد، گفت: «یکی از اهداف حضورم در نمایشگاه این بود که از تجربۀ شهرهای دیگر استفاده کنم. یزد در همسایگی ماست و ظرفیتهایی مشابه داریم اما آنها موفقتر از کرمان عمل کردهاند».
وی با تاکید بر این که در بافت تاریخی همۀ سازمانها باید کمک کنند و نمیتوانیم بگوییم صرفا میراثفرهنگی یا شهرداری میتوانند و باید کاری بکنند، ادامه داد: «در یزد استانداری و میراثفرهنگی و شهرداری همه دست به دست هم دادهاند و توانستهاند این شهر را الگو کنند».
وی اضافه کرد: «ما هم میتوانیم از فرصت و تجربۀ بقیۀ شهرها در کرمان استفاده کنیم». / الف
نظر خود را بنویسید