فردایکرمان – گروه اقتصاد: رئیس اتاق کرمان با اشاره به برگزاری همایش کرمان آیدکس 2024 گفت: «خلاصۀ همایش کرمان آیدکس این است که ما به سمت چه صنایع، بنگاههای اقتصادی و خدماتی و یا چه نوع گردشگری باید پیش برویم که آیندۀ نسلها تامین شود».
سیدمهدی طبیبزاده 16 اردیبهشتماه در جمع خبرنگاران افزود: «پیام مشخص کرمان آیدکس، آغاز گذر از اقتصاد مبتنی بر منابع به اقتصاد مبتنی بر دانش، فناوری و تکنولوژی است».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی در این نشست بیان کرد: «توسعۀ پایدار و فرهنگی کرمان در شان این استان نیست».
طبیبزاده ادامه داد: «عملکرد گذشتۀ استان علیرغم همۀ تلاشهایی که شده و سرمایهگذاریهای سنگینی که انجام شده، پیوست توسعۀ پایدار نداشته است».
وی با بیان اینکه الزاما توسعه و سرمایهگذاری فیزیکی منجر به توسعۀ پایدار نمیشود، افزود: «برخی سهم جنوب استان را در شاخصهای توسعه پایدار موثر میدانند در حالی که خیلی از این شاخصها در مرکز و شمال استان نیز پایین است».
رئیس اتاق کرمان تاکید کرد: «رویکرد برنامههای توسعۀ استان کرمان باید به سمت ارتقاء شاخصهای توسعۀ پایدار و زندگی مردم باشد».
وی یادآور شد: «یکی از موضوعاتی که نگران آن هستیم و وجه غالب گفتوگوها نیز شده آینده استان است، آیندۀ استان به دلیل اینکه اقتصاد آن کاملاً مبتنی بر منابع است و منابع هم تجدیدپذیر نیستند زیرا یا معدن هستند و یا کشاورزی که آب روزبهروز از دست میرود و دسترسی به آن یا غیرممکن است و یا خیلی گران است. اینها منابعی هستند که الان اقتصاد استان را تشکیل میدهند و زمانی پایان مییابند».
وی ادامه داد: «بعضیها میگویند در بخش فولاد بیش از 25 سال آینده بهرهای نخواهیم داشت، این بین کارشناسان بحث است و عدهای هم میگویند استخراج از معادن زیرزمینی یا توسعۀ اکتشاف میتواند این نقیصه را جبران کند».
طبیبزاده خاطرنشان کرد: «آیندۀ استان باید بهگونهای باشد که وقتی منابع آن تمام شد، بر سر دوراهی نماند و از حالا برنامهریزان باید فکر کنند اگر روزی معادن نباشد، یا تکنولوژیها به سمتی رفت که این معادن مزیت نبودند، استانی که 75 درصد درآمد مالیاتیاش از 10 شرکت صنعتی و معدنی است و این شرکتها بسیاری از هزینههای استان را تامین میکنند، چه باید کرد؟».
وی توضیح داد: «با این رویکردها مدلی در حال طراحی است که سرمایهگذاریها را به این سمت سوق بدهیم و خلاصۀ همایش کرمان آیدکس این است که ما به سمت چه صنایع، بنگاههای اقتصادی و خدماتی و یا چه نوع گردشگری پیش برویم که آیندۀ نسلها تامین شود».
رئیس اتاق کرمان گفت: «کرمان آیدکس باب گفتوگو را باز خواهد کرد و میخواهد یک تحول در نگرشها ایجاد کند که نگرش بر منابع منسوخ شده است. هیچ کشوری نمیتواند از محل منابع، توسعه پیدا کند مگر اینکه منابع را صرف تکنولوژی و صنایع جدید بکند مانند آنچه که در عربستان در حال انجام است و این کشور بهطور شتابندهای به سمت هماهنگ کردن خود با تکنولوژی دنیا پیش میرود».
وی افزود: «این منابع باید صرف زنجیرههای ارزش در بخشهای مختلف مانند فولاد، مس، کرومیت، زغالسنگ و کشاورزی بشود و زنجیرۀ ارزش باید با نگاه نوآورانه و فناورانه باشد».
طبیبزاده یادآور شد: «پیام مشخص کرمان آیدکس، آغاز گذر از اقتصاد مبتنی بر منابع به اقتصاد مبتنی بر دانش، فناوری و تکنولوژی است».
وی بیان کرد: «باید بتوانیم این ذهنیت را ایجاد کنیم و بهعنوان یک مطالبۀ افکار عمومی از مسئولانی که منابع سرشار کشور و استان در اختیارشان است، سوال کنیم که چگونه میخواهند از این منابع حاصل از فرآوری، استخراج یا مدیریت این منابع، آیندۀ استان را بسازند؟».
رئیس اتاق کرمان ادامه داد: «وقتی اقتصاد مبتنی بر دانش باشد، تکنولوژی، خلق ثروت و اشتغال فارغالتحصیلان پیش میآید. اشتغال فارغالتحصیلان این روزها خیلی پایینتر از اشتغال معمولی است و اقتصاد استان قدرت جذب نیروهای برتر را ندارد و در نتیجه این افراد از استان مهاجرت میکنند .افراد بسیار موفقی را در کشور و دنیا داریم که از کرمان رفتهاند. اگر کرمان شرایط خوبی را داشت و میتوانست آنها را جذب کند خیلیها نمیرفتند».
وی تاکید کرد: «پتانسیل استان کرمان در تامین نیروی متخصص فراوان است اما قدرت جذب ندارد».
طبیبزاده خاطرنشان کرد: «باید این گفتمان توسعه شکل بگیرد که مردم به آمار و ارقام راضی نشوند، که بهعنوان مثال امسال این مقدار معدن استخراج شد و نسبت به قبل افزایش داشته است. چه اصرای وجود دارد که مادۀ معدنی را استخراج کنیم و با قیمت خام بفروشیم، اگر نگه داشته شود ممکن است نسلهای آینده بهتر استفاده کنند. یا گزارش عملکرد ارائه میشود که امسال میزان تولید پسته بیشتر از سال گذشته بوده اما مطرح نمیشود که پسته با چه قیمتی تولید شده است؟ یا باید مشخص شود نسبت صادرات و واردات استان چه میزان است. ارزش کالاهای صادراتی ما یکدهم ارزش کالاهای وارداتی است، یعنی 10 برابر ارزش افزوده میتوانست ایجاد شود که نشده است».
وی تاکید کرد: «میخواهیم با کمک رسانهها، افکار عمومی و استفاده از بدنۀ کارشناسی استان و کشور، محیطی را فراهم کنیم که این محیط بتواند پیش برنده برای کسب و کار باشد، از سرمایهگذاریهای تکنولوژیبر استفاده کند و نگرش را که فقط منابع را خرج کنیم را تغییر بدهیم و مطالبهگر باشیم . باید برای هر مسئولی که در استان عملکرد خود را بیان میکند معیار بگذاریم».
طبیبزاده گفت: «اقتصاد استان کرمان باید ظرف 20 سال آینده دانشمحور بشود و درآمد را از تکنولوژی کسب کند نه مواد خام معدنی و کشاورزی». /پ
نظر خود را بنویسید