فردایکرمان ـ گروه جامعه: هنوز موجهای انتخاباتی شكل نگرفته است. این پاسخی است كه این روزها بسیاری از تحلیلگران سیاسی در خصوص چشمانداز پیش روی انتخابات هشتم تیرماه مطرح میكنند.
ماشاءالله شمسالواعظین ـ روزنامهنگار اصلاحطلب و تحلیلگر مسائل سیاسی و منطقهای معتقد است مانند هر آوردگاه رقابتی دیگری، انتخابات هم نیازمند شكلگیری قطبهای متضادی است كه از دل آن مشاركت بالا رود. وی با اشاره به تجربۀ دوم خرداد 76 به این نكته اشاره میكند كه برخاستن موجهای انتخاباتی و دوقطبیسازی نهتنها برخلاف امنیت كشور نیست بلكه امنیت اقتصادی، سیاسی، راهبردی كشور را در عالیترین سطوح محقق میكند.
به گزارش فردایکرمان، وی در گفتوگو با روزنامه اعتماد در پاسخ به این پرسش که برای ایجاد موج و افزایش شور و نشاط انتخاباتی به چه عواملی نیاز است؟ توضیح داد: «برای ایجاد موج، انتخابات باید دو قطبی یا چند قطبی شود. برخلاف برخی تصورها، قطبی شدن جامعه نهتنها ایرادی ندارد و مشكل ایجاد نمیكند بلكه اساسا یك ضرورت غیرقابل انكار برای ایجاد شور و نشاط انتخاباتی است. مانند انتخابات آمریكا، اروپا و هر نقطه دیگری روی كره زمین».
وی افزود: «البته این رویكرد ضد قطبی شدن، ممكن است مورد علاقه، رضایت و پسند بسیاری از افراد، جریانات و نهادها باشد، اما كمكی به ایجاد شور و نشاط انتخاباتی نمیكند».
وی در پاسخ به این پرسش که برخی افراد و گروهها اما اعلام میكنند دوقطبیسازی سیاسی باعث وارد شدن خسارت به كشور است. اینطور نیست؟ تصریح کرد: «قطبی شدن جامعه به هیچ عنوان خصلت منفی انتخابات نیست».
شمسالواعظین ادامه داد: «بخش قابل توجهی از هیجانزدگی مردم برای اخذ تصمیمات مهم از طرق قطبی شدن انتخابات شكل میگیرد. جامعه باید قطبی شود. جامعه در انتخاب بین دو نامزدی كه متفاوت میاندیشند، متفاوت عمل میكنند و رویكردهای متفاوتی دارند، رشد را تجربه میكنند. از دل تضاهاست كه پیشرفت حاصل میشود».
وی گفت: «فكر نمیكنم، افراد و جریاناتی كه مخالف قطبی شدن در انتخابات هستند، نیتهای پاكیزهای داشته باشند. من در این زمینه بدبینم. كاهش مشاركت، تضمینكننده انتخاب یك جریان خاص شده است. این جریانات به این عدم مشاركت افتخار میكنند. اما آقایان فراموش میكنند این كاهش مشاركت از منظر امنیت ملی بسیار خطرناك است».
وی توضیح داد: «یك زمانی مقامات ارشد كشور، مشاركت 30 الی 35درصدی سایر كشورها را نقد كرده و آن را نشانۀ نزول كشورها ارزیابی میكردند، اما باید دید چه اتفاقی رخ داده كه امروز برخی افراد و گروهها در ایران نسبت به كاهش مشاركت بیتفاوت شدهاند. افزایش مشاركت كه ضامن انتخاب موزاییكی مردم و رویكرد پولورالیستیكی مردم بود، عدهای را در كشور ناراحت كرد؛ بنابراین به سمت حذف رقبا و كاهش مشاركت حركت كردند تا انتخاب یك جریان خاص تضمین شود».
این روزنامهنگار در پاسخ به این پرسش که كاهش مشاركت چه آسیبهایی برای كشور در پی دارد؟ اظهار کرد: «انگار كه افرادی فراموش كردهاند این وضعیت كاهش مشاركت، منافع ملی ایران را در بلندمدت تهدید میكند. رییسجمهوری كه با رای پایین راهی پاستور میشود یا با مشاركت پایین مردم در انتخابات مجلس راهی بهارستان میشود، نمیتواند دغدغههای مردم را بازتاب دهد؛ بلكه تنها دغدغههای برخی افراد و گروههای خاص را نمایندگی میكند. این افراد وارد ساختارها میشوند تا حوزه علایق خاص را نمایندگی كنند».
وی با بیان اینکه مسئولانی كه با مشاركت پایین سكان مسئولیتها را به دست میگیرند، نماینده ملت نیستند، افزود: «در این وضعیت شكافها و گپها بین بدنۀ سیاسی و بدنۀ عمومی جامعه فعال شده و مشكلات بسیاری ایجاد میشود. در این صورت گسلها شكل گرفته و در قالب ناهنجاریهای ارتباطی و راهبردی ظهور پیدا میكنند».
وی در بخش دیگری از اظهاراتش بیان کرد: «بهترین دستاوردهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... ایران طی دهههای اخیر در بازۀ زمانی دولت اصلاحات ثبت شدند. با یك چنین سوابق تاریخی نباید در خطی بیفتیم كه برخی مسئولان اعلام كنند، حجم مشاركت پایین، پیروزی یك جریان خاص را ضمانت میكند!».
شمسالواعظین خاطرنشان کرد: «در این زمان باقی مانده همه باید تلاش كنیم، امواج تبلیغاتی و انتخاباتی گسترش پیدا كند تا جامعه به تعیین سرنوشت خود علاقهمند شود». / الف
نظر خود را بنویسید