فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: دکتر مسعود نیلی ـ اقتصاددان با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور تصریح کرد: «واقعیت این است که اقتصاد ایران از سال ۱۳۹۶ به این طرف، وارد مرحلهای جدید از زندگی خود شده است که دیگر نمیتوان به شیوۀ گذشته با آن رفتار کرد».
وی افزود: «این تغییر بزرگ توسط سیاستمداران ما در جناحهای مختلف، متاسفانه هنوز فهمیده نشده است».
وی خطاب به کاندیداهای ریاستجمهوری گفت: «یکی از شما شش نفر، به جای دادن امیدهای واهی که اساسا باورپذیر نیست، بیاید و صادقانه به مردم بگوید که خوب میداند نخواهد توانست معجزه کند. اما بگوید که در اقتصاد همانطور که معجزه نداریم، بنبست هم نداریم. بگوید که میداند در چارچوب «راهبردهای موجود»، بودجۀ دولت به خاطر کسریهای زیادی که دارد، ظرفیت کشفنشدهای برای افزایش حقوق معلمان و پرستاران و غیره را ندارد. در نظام بانکی منابع اضافهای برای کمک به تولید وجود ندارد مگر به قیمت اضافه کردن بار بیشتر تورم به زندگی مردم. نترسد که بگوید، در چارچوب شرایط تحریم و محدودیتهای مالی بینالمللی، منابع ارزی کشور به سختی میتواند از وضع موجود بیشتر شود».
به گزارش فردایکرمان، وی ادامه داد: «صادقانه بگوید که میداند شرایط سختی را باید مدیریت کند. از سال۱۳۹۶ به بعد، تا اطلاع ثانوی، دوران روسایجمهور محبوب به سر آمده است. بگوید که میداند مسیر توسعه موفق مسالمتآمیز کشور، بس طولانی است. یکی از شما، زبان صادق دردهای مردم شود و بگوید که مردم، شما در هر حال، دوران دشواری را در پیش خواهید داشت و هرکس غیر از این بگوید یا از سر جهل است یا فریب».
وی در بخشی از یادداشت خود در دنیایاقتصاد که پس از برگزاری مناظرۀ اقتصادی کاندیداهای ریاستجمهوری منتشر شد، افزود: «بگوید که ما بر سر یک دوراهی سرنوشتساز قرار گرفتهایم. در یک راه، سختیهای زیاد «قطعی» که به سختیهای بیشتر غیر قابل تحمل خواهد رسید و در انتخابی دیگر، سختیهای زیادی قرار گرفته که به گشایشهای «محتمل» و فرداهای بهتر پس از آن، ختم خواهد شد».
نیلی اظهار کرد: «بگوید که او نمیخواهد کورتوندرمانی کند. مسیر فریب، عواقبی دردناک و جبرانناپذیر دارد. به مردم بگوید که آنچه بهطور قطع میتواند تعهد دهد آن است که زبان جمهور در نظام تصمیمگیری باشد. اطمینان دهد که ابرچالشهای اقتصادی راهحل دارند؛ اما باید از معبر سخت سیاست عبور کنند و او میداند عبور از این گذرگاه با دشواریهای بسیار و ریسکهای عدم موفقیت مواجه است».
وی ادامه داد: «به جای آنکه به مردم تصویر زیبای نقاشیشده اما رویایی از آینده را نشان دهد، عکس واقعی خودمان را ارائه کند. مردم واقعی در درون همان عکس واقعی قرار دارند که بر چهرههایشان لبخند نیست. پس تو هم در درون همان قاب بیا تا آنها بدانند درکنار آنها هستی و خواهی بود».
وی نوشت: «باور من این است که مردم به یک رئیسجمهور «معمولی» برای شرایط «غیر معمولی» خود قانع هستند. پس تلاش نکن از خود قهرمان ترسیم کنی؛ چون واقعا چنین نیستی. ما در مسیر گذار به سر میبریم؛ گذار اقتصادی، گذار فرهنگی و گذار سیاسی. این گذار طولانی خواهد بود و تو باید بتوانی نشان دهی که میتوانی، حلقهای از این زنجیرۀ طولانی باشی. مردم در تاریکی با چراغهای ضعیف و کمنور، به دنبال سیاستمدار آگاه از جنس خودشان میگردند. در سیاست برخلاف اقتصاد، هم بنبست داریم هم معجزه. نمیگویم که تو با انتخاب این رویکرد میتوانی معجزه کنی، اما از این روزهای باقیمانده استفاده کن تا کمی از تنگنای بنبست بکاهی». / الف
نظر خود را بنویسید