فردایکرمان - خلیل همایی: هفتۀ پایانی انتخابات چهاردهم در راه است و جمعه؛ هشتم تیرماه ـ سرنوشت اجرایی کشور برای یک دورۀ چهار ساله مشخص میشود.
تا اینجای کار؛ نظرسنجیها از مشارکت ۵۰ درصدی خبر میدهند و ۲۰ درصد از مردم، همچنان در تردید هستند که چنانچه به میدان بیایند، ورق بیاعتمادی و قهر با صندوق رای برمیگردد.
در این میان؛ دکتر پزشکیان و دو کاندیدای اصلیِ طیف مقابل، بال به بال همپیش میروند و رای یکسانی دارند.
و امّا ۲۰ درصدی که همچنان مردّد هستند، با وعدههای کسانی که خود را جبهه انقلاب مینامند، وارد کارزار انتخابات نخواهند شد. محرّک آنان، از جنس دیگری است و تنها دکتر پزشکیان و تیم همراه اوست که میتوانند با موج آفرینی، برای این گروه از جامعه، امیدی برای «تغییر» بیافرینند و آنها را به صحنه بکشانند و خواستۀ مقاممعظم رهبری برای افزایش مشارکت مردم محقق گردد.
این طیف از جامعه، با وعدۀ گوشت و طلا و یارانه و وام، به صحنه نخواهند آمد. دغدغۀ طبقۀ متوسط جامعه، از جنس دیگری است.! تحقیقاً حامیان وضع موجود، مایل به مشارکت این گروه نیستند؛ زیرا در غیاب آنها و مشارکت حداقلی، همچنان از اسب قدرت، سواری میگیرند و شبیه انتخابات اخیر مجلس، با رای پائین بر کرسی مینشینند. در آن سوی معادلۀ سیاست؛ معاندان هم از مشارکت احتمالی این ۲۰ درصد به شدت نگراناند؛ چون هر تعدادی بیش از ۳۰ میلیون نفر(۵۰ درصد) مشارکت کنند، به منزلۀ گامنهادن در مسیر آشتی خواهد بود و زخم کهنه شده در ۱۵ سال اخیر را ترمیم و قدرت چانهزنی نظام در عرصۀ بینالملل و امنیت ملی را تقویت خواهد کرد.
همچنان که پیشتر نوشتم، جمعیت ۱۲-۱۰ میلیونی که در تردید هستند، با وعدههای عوام فریب به صحنه نمیآیند. طبقه متوسط ایران از نیازهای اولیه در طبقهبندی مازلو (روانشناس انسانگرا) عبور نموده و خواهان احترام و خودشکوفایی است. آبراهاممازلو که در ۱۹۷۰ درگذشت، با ارائۀ مدلی از نیازهای انسان، آنها را در ۵ گروه طبقهبندی نمود که در کف آن؛ نیازهای فیزیولوژیک قرار دارند. وعدههایی همچون خورد و خوراک و یارانه و گوشت و وام ازدواج و ساختن پارک و مسکن و استخر توسط برخی کاندیداها، مربوط به این سطح از نیازهای فیزیولوژیک است.
طیف اصولگرا با دو شعارِ تامین نیازهای فیزیولوژیک از یکسو و شعارهای خصمواره در سیاست خارجی؛ کف رای خود را دارد. هرچند که در گذشته بسیاری از وعدههایشان محقق نشده است و تورم مزمن ۴۰ درصدی و افزایش سرسامآور قیمت ملک و ماشین و گوشت و ارز و عدم توان حل مشکل بورس و ناتوانی ساخت یک میلیون خانه و گسترش تحریم ها موجب تزلزل اعتماد مردم گردیده؛ اما به هر حال کف رای خود را دارند. در حالی که عموم مردم در طبقه متوسط، به عناصری بیش از شعارهای آنان توجه میکنند. البته تکلیف افرادی که رابطۀ آنها با حاکمیت؛ به طلاق عاطفی رسیده و تحت هیچ شرایطی مشارکت نمیکنند، نیز معلوم است.
بنابراین، اگر از این منظر به ماجرای انتخابات اخیر بنگریم، عنصری مانند «صداقت»، برای مردمی که اعتمادشان به راستی و درستی کارگزاران کمرنگ شده، کارساز خواهد بود و دکتر پزشکیان از این زاویه در صدر است. این طبقه از جامعه، در ماجرای پوشش نیز کاری به شرع و قانون ندارد و اساساً با آنها مخالف نیست.
ریشۀ عصیان و عصبانیت این دسته از مردم و خصوصاً دختران و زنان، ناشی از آن است که درست یا غلط، کارهایی چونگشت ارشاد و طرح نور و با زور و محیطبانی در مترو را نوعی توهین به شعور انسانی و خلاف شان و کرامت خود میدانند و بدین لحاظ به مقابله برخاستهاند.! این طبقه از جامعه؛ انتخاب پوشش را در چهارمین طبقه از هرم مازلو؛ یعنی میل به کسب احترام از سوی دیگران، پذیرش اجتماعی، موقعیت اجتماعی، پرستیژ و عزّت نفس دنبال میکنند و به همین دلیل؛ امر به معروف و وعظ و خطابه و بگیر و ببند در برابر مطالبۀ آنان، کارساز و اثر بخش نیست.
اگر کسی در این تحلیل تردید داشت میتواند به اختلافات درون خانوادگی کسانی بپردازد که پدران و مادران به خاطر شغل خود، ناچار از تمکین به حاکمیتاند و در مواجهه با دختران و پسران جوان خود، با تعارض جدی مواجه شدهاند. اگر تردید دارید، به خانههای سازمانی سر بزنید و ببینید که گاهی ماجرای پوشش، به تهدید و تخلیۀ خانههای سازمانی هم کشیده میشود. با این وصف؛ کاندیدایی که بتواند صداقت خود را در وانفسای وعدههای سردستی یا تخیّلی ثابت کند و اثبات نماید که به دنبال نگاه ابزاری به مردم و کسب رای و کلاه گذاردن سر آنها نیست و زمینۀ «احترام» به جامعه و «خودشکوفایی» و بالفعل نمودن استعداد و ظرفیت آنان را تضمین کند، در جذب آن ۲۰ میلیون نفری که بر سر دوراهی آشتی؛ یا قهر دائم ماندهاند، موفق خواهد بود و بدین سان معادلۀ برد- برد در روابط ملت- دولت اتفاق خواهد افتاد...العاقل یکفیه الاشاره.
نظر خود را بنویسید