فردایکرمان – گروه جامعه: سرپرست دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت گفت: «طبق آخرین آمارها در کشورمان، از هر چهار نفر، یک نفر به یکی از اختلالات روان مبتلاست».
محمدرضا شالبافان با بیان اینکه افسردگی و اختلالات اضطرابی شایعترین مشکلات سلامت روان در کشور محسوب میشوند، گذر از دوران همهگیری کووید ۱۹ را یکی از عوامل زمینهساز ناخوشی روان انسانها بیان کرد و افزود: «پس از همهگیری کووید ۱۹، اختلالات روانپزشکی در سراسر دنیا افزایش یافته که میتواند ناشی از تشدید مشکلات اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی و فردی در این برهه از زمان باشد».
وی تاکید کرد: «تمامی نهادها باید در حوزۀ کاهش آسیبهای روان بهطور جدی برنامهریزی کرده و گام بردارند، زیرا دستیابی به اهداف کلان و سیاستهای بالادستی در جامعهای سالم محقق میشود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از مهر، سرپرست دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با بیان اینکه انسان سالم محور توسعه پایدار است، بر لزوم توجه دولتها به موضوع بهداشت روان مردم، تاکید کرد و گفت:« در این زمینه وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران نیز در سه سطح به مشکلات روان ورود کرده که سطح یک مراکز جامع سلامت، سطح دوم مراکز درمان سرپایی سراج و سطح سوم بیمارستانهای تخصصی روانپزشکی برای ارائۀ خدمات بستری است».
وی با بیان اینکه در زمینۀ آمار ابتلا به بیماریهای روانپزشکی، استانداردی مشخص نشده و حتی یک مورد از ابتلا به این بیماریها باز هم قابل تأمل است، یادآور شد: «هر درصدی از ابتلا، برای ما درصد بالایی محسوب میشود و نباید خود را به میزان خاصی از آمارها راضی کنیم؛ هدفگذاریها باید به گونهای باشد که با شیب مناسبی به سمت کاهش آسیبهای روانی و اجتماعی پیش برویم».
وی ادامه داد: «حدود ۳ هزار روانشناس در مرکز جامع سلامت به مراجعان، خدمات سلامت روان ارائه میدهند. همچنین ۱۰۶ مرکز سراج در کشور داریم که خدمات تخصصی سرپایی سلامت روان ارائه میدهند».
شالبافان با بیان اینکه خودمراقبتی یکی از جنبههای مهم پیشگیری از بیماریها محسوب میشود که در زمینۀ سلامت روان و در مقابله با رویدادهای استرسزا، از اهمیت ویژهای برخوردار است، خاطرنشان کرد: «افراد میتوانند سواد سلامت روان خود را با حضور در کارگاههای آموزشی معتبر توانمندسازی فردی و یا مراجعه به مشاور، غنی سازند. کتب و مقالات معتبر نیز نقش بسزایی در افزایش آگاهی نسبت به موضوعات سلامت محور دارند».
وی با اشاره به اهمیت سلامت روان در محیط کار به عنوان بخش اعظم روزمرگی افراد، افزود: «محیط کاری ذاتاً میتواند منشأ استرس باشد، اما آگاهی از نحوۀ مقابله با استرسهای شغلی برای همۀ افراد، چه کارفرما و چه کارکنان، الزامی است. در این راستا، محتواهای آموزشی با رویکرد بومیسازی تهیه و در اختیار سازمانها و مراکز قرار گرفته است».
شالبافان، خواب منظم، تغذیۀ مناسب، مدیریت استرس، تابآوری در بحرانها، ارتقای مهارتهای زندگی، پرداختن به فعالیتهای هنری، طبیعتگردی، یادگیری مهارتهای جدید، حفظ روابط دوستانه و خانوادگی و دوری از دخانیات و الکل را ازجمله راهکارهای در دسترس برای داشتن روانی سالم بیان کرد. /پ
نظر خود را بنویسید