فردایکرمان – گروه جامعه: رئیس میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان زرند با اشاره به سابقۀ طولانی آیین شترگردانی در روستای علیآباد علیا گفت: «طبق بررسی انجام شده، قدمت این آیین به بیش از ۱۵۰ سال برمیگردد و بر اساس سنت قدیمی، مردم روستا با جمعآوری پول از بین اهالی یک شتر خرید میکنند».
محمد اسلامی افزود: «در یکی از روزهای سال که عموما در سالروز شهادت حضرت زهرا (س) است، این شتر بهصورت زیبایی آراسته میشود و بر اندامش پارچههای رنگارنگ میبندند و یک قاب آئینه، مَشکی از آب، مقداری شکلات و در پارهای از مواقع گلاب در تزئین این شتر استفاده میکنند».
وی ادامه داد: «تعدادی از جوانان روستا شتر را به سمتِ کوچههای روستا هدایت میکنند و ساکنان روستا در محلههای مختلف با اسپند از شتر استقبال میکنند و به محض رسیدن شتر، از فردی که بهعنوان معتمد و ریشسفید روستا همراه مشایعتکنندگان شتر است، میخواهند که شتر در حیاط خانۀ آنها چرخی بزند».
اسلامی گفت: در باور اهالی روستا، این شتر با خود خیر و برکت و سلامتی به ارمغان میآورد و آئینه و مشک آب و گلاب و شکلات به همین معنی است و در ازای این کار، او بلاها را از داخل کوچهها و خانهها جمع کرده و بر پشت خود مینهد و بدینگونه این یک عملِ تصدق یا همان صدقۀ سلامتی نیز به شمار میرود».
وی توضیح داد: «این آیین از ساعت ۹ صبح شروع میشود و تا ساعت ۱۴ ادامه مییابد و در این مدت پنج ساعت، شتر در حال تردد در کوچهها و منازل است که البته سالهاست به دلیل افزایش خانههای مسکونی، امکان رفتن شتر به تمامی خانهها مهیا نمیشود».
رئیس میراثفرهنگی زرند خاطرنشان کرد: «عصر روز رویداد، این شتر ذبح و گوشت آن برای برگزاری پنج شب مراسم روضهخوانی در نظر گرفته میشود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، وی افزود: «اصرار اهالی به عدد پنج در تعداد ساعات چرخاندن شتر و نیز در تعداد شبهای روضهخوانی نیز در خود مفهومی بر اساس ارادت، شیفتگی و اعتقاد و احترام به اهلبیت (ع) و خاندان رسالت و امامت دارد».
کارشناس ثبت آیینها و آثار معنوی استان کرمان نیز گفت: «میراث فرهنگی بهعنوان متولی حفظ آیینها، از این سنت قدیمی، خاص و زیبا حمایت میکند و برای حفظ آن و انتقال مفاهیم آن به نسلهای بعد و جاودانه شدن این آیین در دل تاریخ همکاری میکند».
فاطمه رضاپور بیان کرد: «کار مستندسازی این آیین را همزمان با اجرای آن و بهصورت لحظه به لحظه انجام میدهیم و پروندهای نیز برای آن تشکیل خواهد شد و امیدواریم بتوانیم با ثبت ملی این اثر ارزشمندِ معنوی گامی در راستای معرفی آن به سایر مناطق نیز برداریم». /پ
نظر خود را بنویسید