فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: پس از آنکه بافت درهم تنیدۀ تاریخی شهر کرمان را سلاخی کردند، همۀ امیدها برای رونق گردشگری فرهنگی و تاریخی به بازار تاریخی بسته شد. در ایام نوروز نیز این بازار است که بار اصلی پذیرایی از میهمانان و مسافران تعطیلات شروع سال را بر دوش میکشد.
امید ابراهیمی ـ مدیرعامل انجمن دیدهبان میراث و تمدن کارمانیا و راهنمای گردشگری اما از وضعیت فعلی بازار تاریخی گلایهمند است و میگوید که این مجموعه برای میزبانی مطلوب از مسافران و بازدیدکنندگان نوروزی مهیا نشد.
او با انتقاد از تاریکی چارسوق و خاموشی بادگیر ابراهیمخان و نورپردازی نامناسب میدان گنجعلیخان اظهار میکند: «در اغلب استانهای کشور اعم از فارس، اصفهان، خراسان و یزد و ... برای میهمانان نوروزی رویداد نوروزگاه برگزار شد ولی در کرمان نه این رویداد را داشتیم و نه رویدادهایی دیگر».
او تصریح میکند: «در این چند روز شهر کرمان آنقدر سوت و کور و بیسروصدا بوده که انگار اصلا نوروز و تعطیلات نوروزی به کرمان نرسیده است!».
او بیان میکند: «در خبرها خواندم که در شهر یزد تنها از سوی معاونت فرهنگی شهرداری 40 رویداد ویژۀ نوروز برگزار میشود. 40 رویداد در 12، 13 روز. این وضعیت را با کرمان مقایسه کنید!».
ابراهیمی با اشاره به عدم برنامهریزی مناسب برای آمادهسازی شهر در پذیرایی از مسافران نوروزی توضیح میدهد: «تا سیام اسفندماه که سال تحویل بود در بسیاری از مناطق شهر از جمله میدان گنجعلیخان شهرداری هنوز سفرههای هفتسین را آماده نکرده بود و اطراف این محدودهها که سفره جانمایی شده است گونی آبی بود. این همه ادعا و شعار در خصوص گردشگری داریم ولی هنوز این موضوع که سفرهای نوروزی تقریبا از 20 اسفندماه شروع میشود را مدنظر نداریم و همۀ برنامهها را به یکم فروردینماه موکول میکنیم. بماند که برنامۀ خاصی هم برای پذیرایی مناسب و افزایش ماندگاری مسافران نوروزی نداریم».
وی اظهار میکند: «این دیدگاه باعث شده شهر در ایام شروع سفرهای نوروزی آماده نباشد و در بسیاری از مناطق گونیهای آبی به چشم بخورد».
این راهنمای گردشگری سپس با اشاره به عدم آمادگی بازار تاریخی برای ایام نوروز میگوید: «مجموعههای تاریخی شهر در ایام شب تاریک است. امسال تعدادی نورافکن اطراف میدان گنجعلیخان گذاشتهاند ولی این نورپردازی، مناسب این مکان تاریخی نیست. بادگیر ابراهیمخان که نمادی برای بازار است تاریک است. چراغهای دفنی که در میدان گنجعلیخان بود خاموشند. چارسوق بزرگ بازار تاریخی که همیشه نور داشت این روزها تاریک است. مغازهها که تعطیل میشوند تقریبا کل بازار تاریک میشود».
وی میافزاید: «چند سال است تقاضای نصب نیمکتهایی مناسب در میدان گنجعلیخان را داریم ولی کسی اعتنا نمیکند. این روزها اگر به این میدان بیایید میبینید مردم و میهمانان نوروزی مجبورند روی زمین بنشینند».
وی یادآور میشود: «میدان گنجعلیخان تنها منظر جهانی شهر کرمان است. میدان نقش جهان اصفهان 10 برابر میدان گنجعلیخان وسعت دارد اما به خوبی به آن رسیدگی می شود و این چالشها را ندارد ولی در شهر کرمان ما متاسفانه نمیتوانیم به پربازدیدترین سایت کرمان در حد مطلوب رسیدگی کنیم؛ اینطور میخواهیم گردشگر جذب کنیم؟».
وی بیان میکند: «شهرداری در باغچههای میدان گنجعلیخان گل کاشته و رفته و هیچکس نیست از آن مراقبت کند. این باغچهها به میدان بازی بچههای افغانستانی تبدیل شده است. گلها را میچینند و با هم بازی میکنند و به هم سنگ پرتاب میکنند. چند نفر از میهمانان نوروزی به ما مراجعه کردند که بچهها دارند گلها را در میآورند. کسی نیست از این باغچهها مراقبت کند؟ و ما جوابی نداشتیم!».
ابراهیمی با بیان اینکه وضعیت نظافت میدان هم چنگی به دل نمیزند، میگوید: «دستفروشان هم مثل همیشه هستند و تمام طاقهای میدان در سمت جنوب را مسدود کردهاند».
او میافزاید: «سدمعبر هم در بازار تاریخی بیداد میکند و هرکس تا هرجا که توانسته جلوی مغازهاش را پر کرده؛ این وضعیت، رفتوآمد را مختل کرده است».
مدیرعامل انجمن دیدهبان میراث و تمدن کارمانیا با اشاره به نصب یک آبنما در میانۀ میدان گنجعلیخان اظهار میکند: «این آبنما اکثر اوقات خاموش است».
وی در ادامۀ فهرست چالشهایی که در بازار تاریخی برای پذیرایی از مسافران و مهمانان نورزی وجود دارد به تابلوهای راهنما اشاره کرده و میگوید: «برای سرویسهای بهداشتی تابلوی راهنمای مناسب نداریم و وقتی کسی از ما میپرسد مجبوریم دست آن فرد را بگیریم و به محل سرویس بهداشتی برسانیم!».
ابراهیمی با بیان اینکه در راستهبازار که مردم دارند قدم میزنند موتورها تردد میکنند، ادامه میدهد: «میراثفرهنگی خوشبختانه ساعت کاری موزهها را امسال افزایش داده و تا 9 شب فعالند. شبها گردشگر و بازدیدکننده میآید ولی بازار و معابر تاریک است. تمام پارکینگهای اطراف بازار از جمله مجاور حمام زنانۀ گنجعلیخان تاریک است».
وی میافزاید: «در شهرهایی که گردشگرپذیر هستند و در این حوزه موفق عمل کردهاند شهرداری یکی از نهادهایی است که بسیار نقشآفرین است. شهرداری کرمان اما هر سال ضعیف عمل کرده و امسال هم با وجود شعارهایی که دادند ضعیف بوده است. یا باید شعار گردشگری ندهیم و یا اگر میخواهیم کاری بکنیم باید بپذیریم که گردشگری و از جمله گردشگری نوروزی نیازها و زیرساختهایی دارد و نمیشود چند تا سفره هفتسین این جا و آنجا بگذاریم و جدولها را رنگ کنیم و بگوییم برای گردشگری کار کردهایم».
ابراهیمی اظهار میکند: «یک سال نشد یک المان و فعالیت نوروزی فاخر و شاخص و متناسب در این شهر نصب و اجرا شود در حالی که میبینیم در شهرهای دیگر چقدر جدی روی این موضوع کار شده است».
وی بیان میکند: «یکی از نیازهای جدی شهر کرمان نورپردازی درست و اصولی و برمبنای ضوابط بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی است که متاسفانه به آن توجه لازم نمیشود».
این فعال گردشگری با بیان اینکه اقداماتی انجام شده ولی اصلا متناسب با اولویتهای گردشگری شهر نیست، تصریح میکند: «کرمان اصلا برای سفرهای نوروزی آماده نشد و همین نشان میدهد که ما برای توسعۀ گردشگری فقط شعار میدهیم». / الف
نظر خود را بنویسید