فردایکرمان - محمد لطیفکار: یدالله آقاعباسی کارگردان، نویسنده و بازیگر تئاتر با اشاره به هفتم فروردینماه روز جهانی تئاتر گفت: «تئاتر کرمان در سالی که گذشت از نظر کمیت رو به پیشرفت بود و به نظر من این فرآیند در سال پیشرو ادامه خواهد یافت و از نظر کیفیت نیز رو به پیشرفت خواهیم بود».
این پیشکسوت عرصۀ تئاتر در کرمان افزود: «اجراها همه باید در یک سطح قابل قبولی باشند؛ تماشاگر تئاتر را به خود جذب کنند و باعث اعتماد مردم به این هنر بشوند».
به مناسبت هفتم فروردینماه روز جهانی تئاتر، فرصت را مغتنم دانستم و ضمن تبریک به این هنرمند مطرح کشورمان، از ایشان درخواست کردم ارزیابی خود را از وضعیت تئاتر کرمان در سالیکه گذشت و ادامۀ این روند در سال آینده بگوید؛ پاسخ آقاعباسی را در ادامه بخوانید.
به گزارش فردای کرمان، وی با بیان اینکه چند سال است تعداد اجراهای تئاتر بیشتر شده و از نظر کمیت در کرمان پیشرفت داشتهایم، افزود: «خوشبختانه آنهایی که توانایی کار دارند به این عرصه ورود کردهاند. حضور دانشجویان تئاتر هم در این اتفاق خیلی تاثیرگذار بود و دانشجوها در اکثر این کارها شرکت دارند».
این مترجم و نویسندۀ مطرح تئاتر کشورمان اظهار امیدواری کرد: «این فرآیند کمّی که در چند سال گذشته جریان داشت، باید به کیفیت هم برسد، و اینطور نباشد که سطح تئاترها خیلی متفاوت و بالا پایین زیادی داشته باشد؛ باید همه در سطح قابل قبولی باشند که تماشاگر تئاتر و بهخصوص کسیکه تازه با تئاتر آشنا شده، به تماشای تئاتر علاقهمند شود».
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: «در مجموع تئاتر کرمان در سالی که گذشت رو به پیشرفت بود، و به نظرم این فرایند در سالی که شروع شده ادامه خواهد یافت و ناچار کیفیت هم در همۀ جوانب پیش خواهد رفت».
وی بیان کرد: «وقتی از کیفیت در همۀ جوانب صحبت میکنیم منظور آن است که تئاتر در همۀ شهرستانها هم به یک نسبت پیشرفت کند. شهرستانها الان تعداد زیادی تحصیلکردۀ تئاتر دارند و به نظرم حضور این تحصیلکردهها میتواند خیلی تاثیرگذار باشد چون میدانند چه کار باید بکنند. طبعا هنرمندان تجربی هم خود را ارتقا خواهند داد، بنابراین وقتی این رشد همهجانبه باشد من میتوانم بگویم کیفیت تئاتر در کرمان هم پیشرفت زیادی کرده است».
آقاعباسی گفت: «ملاک من از پیشرفت، حضور در جشنوارهها نیست؛ ملاکم حضور در صحنههای اجرایی است؛ چیزی که در سال گذشته طلیعۀ آن دیده شد. الان شاهدیم که تعداد شبهای اجرا زیاد شده، و مردم از تئاتر خوب استقبال میکنند، و این را در گذشته کمتر داشتیم. الان مردم اعتماد کردهاند و به سمت تالارها رو آوردهاند. این اعتماد را باید قدر دانست و حفظ کرد. ضمن اینکه تنوع را هم باید حفظ کرد. کمدی یا غیر کمدی، تئاتر باید سه ویژگی داشته باشد: لذتبخش و سرگرمکننده باشد، انرژیبخش باشد و به زندگی جامعه مربوط باشد. هرکدام از اینها را که نداشته باشد به هدف نمیرسد. البته توضیح این سه ویژگی مفصل است».
وی ادامه داد: «سالنهایی هم داریم؛ ازجمله همین سالن فرهنگ و هنر کرمان که نمایشهای پر فروش را از جاهای دیگر دعوت میکنند، اما به نظر من باید نمایشهایی را دعوت بکنند که هم پر فروش باشند و هم کیفیت داشته باشند، تا مردم با تئاتر خوب آشنا شوند؛ نه صرفا به دلیل حضور چهرهها و فروشی که این کارها داشتهاند، آنها را به کرمان دعوت کنند».
وی این را هم اضافه کرد: «البته آن تالارها، سرمایۀ این شهر هستند و تا حالا هم خوب حفظ شدهاند، که جای قدردانی دارد. امیدوارم همین روال ادامه یابد و ناگهان تصمیم عجیب و غریبی در موردشان نگیرند».
آقاعباسی دربارۀ گرایش مردم به تئاتر هم گفت: «در این تئاترها به هر حال گرایش به این هست که مسائل مردم و دردها و تجربههای مشترکشان کار شود، تا آنها هم اعتماد بیشتری پیدا کنند و احساس کنند که در تئاتر حرف دلشان زده میشود».
وی افزود: «منظورم حرف یا پیام مستقیم نیست، بلکه صحبت از تجربههایی است که مردم خودشان را در آن پیدا میکنند».
آقاعباسی در ادامه با اشاره به تقارن روز جهانی تئاتر و آغاز بهار یادآوری کرد: «اگرچه تقارن روز جهانی تئاتر با نوروز و بهار ما بهطور اتفاقی پیش آمده است، اما ایام نوروز برای ما از دو جنبه در نمایش ایرانی حائز اهمیت است. یکی نمایشهای شاد را داریم که بر اساس اسطورۀ دوباره آمدن سیاوش است. در یک بخش آن فیروز فرشته که بخت را تقسیم میکرده تبدیل شده به نمایشهایی که شخصیت سیاه را دارند مثل خیمه شببازی و سیاهبازی و حاجیفیروز و امثال اینها. و جنبۀ دیگر، نمایشهای غمگین است. در این بخش سوگ سیاوش را داریم که به نمایشهای سوگآور ایرانی تبدیل شده، و نمونهاش همین تعزیه است. بنابراین تقارن روز جهانی تئاتر با نوروز و آغاز فصل بهار، با این دوگونۀ نمایش ایرانی هم جالب توجه است».
نظر خود را بنویسید