فردایکرمان – گروه جامعه: معاون سلامت ادارهکل دامپزشکی استان کرمان دربارۀ انتشار خبری با تیتر «هشدار دامپزشکی نرماشیر دربارۀ بیماری تب مالت»، گفت: «در استان طغیان بیماری تب مالت نداشتهایم اما خطر انتقال این بیماری به انسان از طریق مصرف فرآوردههای خام دامی آلوده و لبنیات غیرپاستوریزه همچنین ارتباط با دام بیمار در هر نقطه و هر زمان وجود دارد که باید مراقبتهای مستمر انجام شود».
صدیقه کاظمینیا افزود: «در حال پیگیری برای آمار انسانی تحت تاثیر از این بیماری در استان از طریق مراجع بهداشتی هستیم اما در شهرستان نرماشیر نیز موضوع پیشگیرانه مطرح بوده و حالت طغیانی اتفاق نیفتاده است و با توجه به اینکه ابتدای سال بر واکسیناسیون تمرکز داریم، همکاران ما در راستای ارتقای سلامت عمومی جامعه هشدار دادند».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، وی در ادامه بیان کرد: «بیماری بروسلوز یا تب مالت یک بیماری عفونی (باکتریایی) است که از مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام محسوب میشود و منشا آن در دام است».
معاون دامپزشکی استان کرمان ادامه داد: «نحوۀ انتقال تب مالت از طریق مصرف فرآوردههای خام دامی آلوده و لبنیات غیرپاستوریزه همچنین ارتباط با دام بیمار است که سبب سقط جنین در دام، ضعف سیستم ایمنی و ترشحات میشود و از این طریق دامدارانی که در ارتباط با دام بیمار هستند میتوانند آلوده شوند».
وی گفت: «ما در یک طیف و محدودۀ بروز بیماری در استان حرکت میکنیم؛ طغیان یعنی بیماری بیشتر از حد انتظار باشد. برای مثال تب مالت در یک روستا شایع شود که چنین گزارشی در سالهای اخیر نداشتیم و اگر وجود داشته باشد دانشگاه علومپزشکی با ما هماهنگ میکند که آن منطقه را واکسیناسیون کنیم و تست و کشتار انجام دهیم».
نیاز کرمان به کارخانه فرآوری گوشت
کاظمینیا بیان کرد: «تست و کشتار در دام سبک اگر اعتبار و نیروی انسانی باشد را میتوان گسترش داد زیرا وقتی گوسفندی دچار تب مالت شود، دامدار باید آن را کشتار کند و غرامت و هزینهای به او پرداخت شود و این کار اعتبار میخواهد».
وی افزود: «از طرف دیگر لاشههای تب مالتی باید در کارخانههای فرآوری جنبی مثل سوسیس، کالباس و همبرگر استفاده شوند و نباید وارد بازار شوند. وقتی لاشه در دیگِ پخت انداخته میشود آلودگی احتمالی که از طریق ترشحات دام آلوده ایجاده شده از طریق دیگ پخت از بین میرود».
معاون دامپزشکی استان کرمان گفت: «مشکلی که در استان داریم نبود کارخانۀ فرآوردههای گوشتی یعنی کارخانههای سوسیس و کالباس است که امیدواریم با راهاندازی کشتارگاه جدید کرمان و صنایع جنبی کنار کشتارگاه، این مشکل رفع شود».
واکسیناسیون مهمترین روش پیشگیری
وی مهمترین روش پیشگیری از این بیماری را واکسیناسیون مستمر و منظم در دامهای سبک و سنگین بیان کرد و گفت: «ما پیشبینی واکسیناسیون داریم که سالانه انجام میدهیم، البته فرهنگ مصرف و فرهنگ بهداشت فردی و مصرف نکردن فرآوردههای لبنی فاقد پاستوریزاسیون نیز اهمیت و نقش کلیدی دارد».
کاظمینیا اظهار کرد: «سال گذشته واکسیناسیون بروسلوز گاوی بالغین ۴۵ هزار دُز، بروسلوز نابالغین (گوساله) ۲۰ هزار دز و واکسیناسیون بروسلوز بره هم ۶۷۵ هزار دز انجام شد که بر اساس عملکرد پارسال برای سالجاری پیشبینیها را مقداری بالاتر میگیریم و آن را اجرایی میکنیم».
وی افزود: «سالانه در گاوداریهای صنعتی نیز تست و کشتار انجام میدهیم یعنی پس از خونگیری دام، از نظر بیماری تب مالت بررسی میکنیم و موردی که مثبت شود را به کشتارگاه میفرستیم و حدود ۳۵ هزار مورد واکسیناسیون فقط در واحدهای صنعتی ماست». /پ
نظر خود را بنویسید