فردایکرمان – گروه جامعه: رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان اول اردیبهشتماه در نشست خبری به مناسبت هفته سلامت در پاسخ به سوالی دربارۀ ایجاد شهرک یا دهکده سلامت در کرمان گفت: «این مکان، تعریف، مشخصات و مختصات خاص خودش را دارد».
دکتر مرتضی هاشمیان افزود: «باید مطالعه، امکانسنجی و حتی نیازسنجی شود که در شهر کرمان با توجه به مولفههای خاص و بومی، ایجاد شهرک سلامت چقدر اجرایی است که به سمت این هدف برویم و در چه بازۀ زمانی باید اقدام کنیم؟».
وی ادامه داد: «بر اساس تصمیم نهایی که من در جریان آن هستم و مورد نظر استانداری محترم و اتاق بازرگانی هست، بحثهای مطالعاتی شهرک سلامت به دانشگاه علومپزشکی واگذار شده و ما مطالعات آن را آغاز کردیم که در بازۀ ۲ هفتۀ آینده مطالعات ابتدایی برای امکانسنجی این شهرک سلامت بیرون میآید».
هاشمیان خاطرنشان کرد: «بر اساس آن مطالعه باید تصمیمگیری شود که این موضوع مختص دانشگاه نیست و دستگاههای دیگری هم دخیل هستند».
وی توضیح داد: «وقتی از دهکده یا شهرک صحبت میکنیم، امکانات اقامتی و رفاهی نیاز دارد، به دسترسیها باید توجه شود، و ساختارهای شهری متفاوتی دارد که همه باید دیده شود و بعد با توجه به این موارد تصمیمگیری شود که برای احداث شهرک یا دهکده سلامت در کرمان به کدام سمت باید رفت و از کجا باید شروع کرد».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در نیمۀ اول سال گذشته دچار چالشهای جدی در حوزۀ سلامت در دانشگاهها بودیم، اظهار کرد: «در نیمۀ دوم سال گذشته گشایشهایی در دانشگاهها ایجاد شده که بهخوبی قابل لمس است».
وی ادامه داد: «در حوزۀ نیروی انسانی آرامش نسبی بر کادر بهداشت و درمان حاکم است، باید بپذیریم در شرایط اقتصادی مطلوبی نیستیم اما تلاش شده به رضایتمندی نیروی انسانی توجه خاص بشود».
هاشمیان خاطرنشان کرد: «بخشی از بدهی سنگین دانشگاهها که بخش اعظم آن به نیروی انسانی بود، در سال گذشته تسویه شد».
وی یادآور شد: «بخشی از طلبهایی که دانشگاه از بیمه تامیناجتماعی داشت و از ابتدای سال پرداخت نشده بود، انجام شد».
ورود نیروهای جدید به علومپزشکی کرمان
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان با اشاره به اخذ مجوز استخدام ۲۷ هزار نیرو توسط وزارت بهداشت، گفت: «سهم دانشگاه کرمان در این زمینه قابل توجه است، نیروهایی به ما اضافه خواهد شد و کمبود نیرو را در بسیاری از حوزهها جبران خواهد کرد».
وی شغل اعلام شدن دستیاری و افزایش حقوق آنها را کاری بسیار شایستهای دانست و افزود: «گفتمان وفاق و همدلی دولت چهاردهم در دانشگاه نیز ادامه دارد و ما به دور از هرگونه چالش سیاسی، سعی کردیم با کارشناسی کار را پیش بردیم».
بخش سلامت بهرهای از صنایع نبرده است
هاشمیان با بیان اینکه برای جبران مطالبات سعی کردیم به دنبال منابع استانی باشیم، اظهار کرد: «با وجود اینکه کرمان در حوزۀ پرداخت مالیات و حقوق دولتی معادن رتبۀ اول را در کشور دارد و یا در تولید برخی محصولات کشاورزی رتبۀ بالایی دارد، اما بهرهای به بخش سلامت به دانشگاههای علومپزشکی نرسیده بلکه گرفتاریهای ما هم ناشی از این صنایع و معادن بوده است».
وی با بیان اینکه صنایع و معادن مخاطراتی را ایجاد میکنند، تاکید کرد: «اگر در استان کرمان به این شکل صنایع و معادن را نداشتیم، تصادفات، بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای تنفسی و شاید سرطانها کمتر بود».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان افزود: «جا دارد و زیرساخت قانونی آن هم فراهم است و در برنامه ششم و هفتم توسعه هم مطرح شده و نیاز است صنایع و معادن در کنار دانشگاه باشند و بیش از این به حوزۀ سلامت کمک کنند».
وی یادآور شد: «مسالۀ مسئولیتهای اجتماعی در جای خود مطرح است اما بر اساس زیرساخت قانونی که در برنامه هفتم است، باید خسارتهایی که به حوزۀ سلامت وارد شده جبران بشود».
هاشمیان ادامه داد: «تعامل خوبی با این دوستان برقرار شده و با حمایت خوبی که استاندار محترم و مجموعۀ خارج از دانشگاه و سازمانهای بیرونی استان داشتند و جلساتی که برگزار شده، سعی شده که مسائل دانشگاه که مسائل مردم استان است، پیگیری شود».
وی تاکید کرد: «همۀ اقشار و سنین درگیر حوزۀ سلامت هستند و محور توسعه، انسان سالم است».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان افزود: «با توجه به جلساتی که برگزار شده، انشاالله در سالجاری نتایج تصمیمات و جلسات عملیاتی شود تا بتوانیم بسیاری از عقبماندگیها و شاخصهایی که نیاز به ارتقا دارد از این حوزه جبران شود».
تصادفات شایعترین دلیل مرگومیر افراد زیر ۵۰ سال
وی در ادامه با بیان اینکه جمعیت و دغدغههای جمعیتی از اولویتهای وزارت بهداشت است، گفت: «علیرغم همۀ تلاشهایی که در حوزۀ جوانی جمعیت و قانون حمایت از خانواده صورت گرفته، در این زمینه آمارهای خوبی نداریم و نیاز به کار بیشتر و بازبینی برخی برنامهها است».
هاشمیان یادآور شد: «متولی این حوزه وزارت بهداشت و دانشگاه علومپزشکی است و در این زمینه بسیار نیاز به کار داریم».
وی موضوع مهم دیگر در حوزۀ سلامت استان کرمان را تصادفات بیان کرد و افزود: «وزارت بهداشت از اول اسفندماه پویش نه به تصادف را در هیات وزیران مطرح کرد، همۀ دستگاههای دولتی پای کار آمدند، فرهنگسازی و اطلاعرسانی شد و خوشبختانه در کشور نتایج خوبی داشت».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان با بیان اینکه در گروه سنی زیر ۵۰ سال شایعترین دلیل مرگومیر تصادفات است، خاطرنشان کرد: «استان کرمان طولانیترین راههای کشور را دارد ورعلیرغم کاهشی که در آمار تصادفات کشوری داشتیم، در استان کرمان این آمار کاهش پیدا نکرد».
وی با بیان اینکه دلیل اصلی تصادفات عامل انسانی است، تاکید کرد: «خوابآلودگی، حواسپرتی و عدم توجه به جلو، دلیل اصلی تصادفات هستند و فرهنگسازی در این حوزه بسیار مهم است».
هاشمیان با بیان اینکه در سال ۱۴۰۲ روزانه بهطور متوسط ۵۵ نفر به دلیل تصادفات جان باختند گفت: «بخش زیادی از آمار فوتیهای تصادفات در موتورسواران با گذاشتن کلاه ایمنی یا بستن کمربند ایمنی در خودرو، کاهش مییابد».
پزشکی خانواده از اولویتهای وزارت بهداشت
وی در ادامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع را از اولویتهای وزارت بهداشت در سالجاری بیان کرد و ادامه داد: «اگر بخواهیم از منابع استفاده کنیم و عدالت را در نظام سلامت اجرا کنیم، راهی جز پزشکی خانواده و نظام اجرا نداریم. همۀ دولتها در سالهای گذشته به دنبال این موضوع بودند اما بهطور کامل محقق نشده است».
هاشمیان اضافه کرد: «همه باید بپذیرند که برای حل مشکلات سلامت باید از پزشک خانواده شروع کنیم و از سوی دیگر برای دسترسی به عدالت، نظام ارجاع را اجرا کنیم». /پ
نظر خود را بنویسید