فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: معاون وزیر و رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور در پاسخ به انتقادات در خصوص عدم ترمیم و بهسازی جادهها گفت که نگهداری جادههای کشور به 320 هزار میلیارد تومان نیاز دارد ولی تنها حدود 10 تا 15 درصد بودجۀ موردنیاز تامین میشود.
رضا اکبری در همایش فرصتهای سرمایهگذاری در بخش حملونقل جادهای استان کرمان که با حضور اعضای کمیسیون عمران مجلس و جمعی دیگر از مقامات ملی و استانی برگزار شد، با تاکید بر اینکه مدیریت نگهداری شبکۀ جادهها با منابع محدود مالی کار بسیار سنگینی است، از قرارداد هفت هزار میلیارد تومانی برای روکش آسفالت مسیر تهران تا بندرعباس در سال جاری خبر داد و اعلام کرد که از این اعتبار 1300 میلیارد تومان در استان کرمان هزینه میشود.
او سپس به برخی از فرصتهای سرمایهگذاری در حوزۀ حملونقل اشاره کرد و در این راستا، با تاکید بر ایجاد شهرکهای تخصصی حملونقل در استان کرمان، از شرکتهای بزرگ اقتصادی خواست تا در زمینۀ فرهنگسازی ایمنی نیز هزینه کنند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی 11 اردیبهشتماه در این همایش با بیان اینکه در کشور ما بنا به شرایطی که ایجاد شده حدود 90 تا 95 درصد از حملونقل کشور در بخش جادهای فعالیت میکند و بقیۀ آن از طریق ریل و دریا و هوا صورت میگیرد، به ارائۀ گزارشی دربارۀ داشتهها و نیازها و کمبودهای حوزۀ حملونقل جادهای کشور پرداخت.
وی اظهار کرد: «هماکنون سالانه در کشور حدود 600 میلیون تن کالا و 142 میلیون نفر مسافر از طریق حملونقل عمومی جابهجا میشود که اگر آمار وسایل نقلیۀ شخصی که در جادهها تردد میکنند را هم لحاظ کنیم عدد به بالای 500 میلیون تردد و سفر جادهای میرسد».
وی با اشاره به انجام حدود 17 و نیم میلیون تن ترانزیت نیز در جادهها صورت میگیرد، ادامه داد: «این حجم تردد بر روی حدود 220 هزار کیلومتر جادههای کشور انجام میشود که حدود 100 هزار کیلومتر آن راههای فرعی و اصلی و بزرگراهی و آزادراهی و 120 هزار کیلومتر راه روستایی است».
وی گفت: «ارزش سرمایههای بخش راه در کشور ما حدود هشت هزار میلیارد تومان است».
وی اضافه کرد: «سرمایۀ بخش حملونقل جادهای مثل شرکتها و پایانهها و اتوبوسها و ... نیز حدود شش هزار میلیارد تومان و رقم بسیار قابلتوجهی است که هزینه شده تا به شرایط امروز رسیدیم».
بیپولی و نیاز جادهها
اکبری با اشاره به اظهارات نایب رئیس اتاق کرمان که در این همایش از وضع بد جادههای کشور انتقاد کرده بود، بیان کرد: «هشت هزار میلیارد تومان جاده در کشور نیاز نگهداری مشخصی دارد. براساس اعلام بانک جهانی، بین دو تا شش درصد این ارزش باید برای نگهداری هزینه شود که برای کشور ما بهازای چهار درصد 320 همت میشود که رقم بالایی است و فاصلۀ زیادی دارد با اعتباراتی که در اختیار سازمان راهداری برای نگهداری شبکهها قرار میگیرد».
وی دربارۀ 9 درصد عوارض جابهجایی کالا که راهداری اضافه کرده است، اظهار کرد: «جمع رقم این عوارض 34 هزار میلیارد تومان است که باید بین شبکۀ راههای کشور توزیع شود در حالی که عرض کردم نیاز به 320 همت هزینه وجود دارد و این یعنی تنها حدود 10 تا 15 درصد بودجۀ موردنیاز تامین میشود».
وی ادامه داد: «حدود 10 سال در حوزۀ نگهداری شبکۀ جادههای مسئولیت داشتم و کشور را چندین بار به صورت زمینی سفر کردهام. در سالهای اخیر سیستمهایی را توسعه دادیم که تمام جادههای کشور را اسکن کرده لااقل جادههای شریانی و اصلی پنج بار با تجهیزات ویژه، تصویربرداری و فیلمبرداری و اسکن شده و وضعیت خرابی شبکه کاملا روشن است، اما دنبال منابع جدیدی برای نگهداری آن هستیم».
استهلاک 60 هزار میلیاردی
رئیس سازمان راهداری کشور با بیان اینکه مدیریت نگهداری شبکۀ جادهها با منابع محدود مالی کار بسیار سنگینی است، گفت: «در قانون هفتم توسعه، مصوب شده که بخش حملونقل هزینۀ استهلاک آسفالت جادهها را از طریق عوارضی بپردازد. خیلی تلاش کردیم که قانون شود».
وی افزود: «برای محاسبۀ استهلاک، تیم زبدهای از متخصصان کشور را به کمک گرفتیم و رقم واقعی را بهدست آوردند. هیچوقت تاکنون چنین محاسبهای نشده بود که بدانیم آسفالت جادهها در سال چقدر از بین میرود».
اکبری اظهار کرد: «با لحاظ همۀ عوامل دخیل، محاسبات در سال گذشته نشان داد که حدود 60 هزار میلیارد تومان کامیونهای عبوری از کشور سالانه استهلاک ایجاد میکنند با این فرض که همۀ جادههای کشور سالم است».
وی گفت: «9 درصد این هزینه که حدود 34 همت است را در قالب عوارض الان داریم دریافت میکنیم. به مجلس پیشنهادی ارائه کردیم و گفتیم باقیمانده را نمیخواهیم یک ساله بگیریم اما اجازه داده شود یکسوم از این هزینه را در قالب عوارضی اضافه کنیم و این هزینه باید مشخص شود که دقیقا در کدام مسیر باشد. این پیشنهاد را به شورای عالی ترابری کشور بردیم ولی مخالفت شدیدی با آن شد».
اکبری افزود: «بعد از جلسات متعدد و ارائۀ گزارش خرج و دخل جادهها، موافقت شد که به مرحلۀ بعدی برود و باید از دولت مصوبه بگیرد که اگر این اتفاق بیفتد کمک کوچکی به بخش نگهداری میشود».
رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور تصریح کرد: «بودجۀ نگهداری راههای کشور رقم بالایی نیست و 10 برابر این عدد نیاز است».
آسفالت کریدور مهم
وی در بخش دیگری از سخنانش دربارۀ سامانههای حملونقل هوشمند گفت: «در حال حاضر 2980 سامانۀ ترددشمار، 1100 دوربین نظارت تصویری، 2400 سامانۀ ثبت تخلف و 10 هزار ردیاب برخط روی ناوگان داریم که در سازمان ما مدیریت میشود».
اکبری با اشاره به نیاز به مطالبۀ نوسازی ناوگان حملونقل عمومی نیز اظهار کرد: «قوانینی در زمینۀ نوسازی وضع شده که اجازه نمیدهد محاسبات اجرا شود و باید این قوانین اصلاح شود».
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: «کرمان یکی از استانهای مهم در حوزۀ مسیرهای حملونقلی است. تمام جادههای آن مهم و پرتردد هستند».
وی افزود: «امسال به احتمال زیاد کار ویژهای رقم خواهد خورد و از 34 هزار میلیارد تومان درآمدِ ناشی از 9 درصد عوارض کالا، حدود هفت هزار میلیارد تومان قرارداد برای روکش آسفالت مسیر تهران تا بندرعباس بسته شده است. در طول دههها بیسابقه است که فقط برای یک کریدور این هزینه لحاظ شود».
وی ادامه داد: «از این اعتبار 1300 میلیارد تومان فقط در استان کرمان است».
هوشمندسازی کاغذی
اکبری سپس بیان کرد: «اعلام آمادگی میکنم که برای استان کرمان در هر موضوعی کمیته تشکیل دهیم».
وی با بیان اینکه در شان ما نیست پایانههای بار در وضعیت فعلی باشد، گفت: «تحول دیجیتال در بخش حملونقل رخ نداده است در حالی که باید هوشمندسازی و تحول دیجیتال رقم بخورد».
وی توضیح داد: «حدود 20 شرکت بزرگمقیاس هوشمند در کشور تاسیس شده و تاکنون هیچ گزارشی نداشتیم که کدامیک به معنای واقعی کلمه هوشمند است. فقط اسم هوشمند دارند. حداقلِ هوشمندسازی این است که بارنامۀ باری که توسط آن شرکت صادر شد همانموقع کامیون را روی مانیتور ببینیم».
وی خاطرنشان کرد: «هوشمندسازی را روی کاغذ نوشتیم ولی در عمل پیاده نکردیم».
رئیس سازمان راهداری کشور تصریح کرد: «تحول در بخش حملونقل رخ نمیدهد مگر در مسیر هوشمندسازی و دیجیتال کردن».
وی اضافه کرد: «البته منافع یک عده در این است که هوشمندسازی نشود».
فرصتهای سرمایهگذاری
اکبری در بخش دیگری از سخنانش به بخشی از فرصتهای سرمایهگذاری در حوزۀ حملونقل پرداخت.
وی اظهار کرد: «در کشور به شهرکهای تخصصی حملونقل نیاز داریم که خدمات لجستیکی و تعمیرگاهی و تامین بار و رفاهی به رانندگان حرفهای بدهد. در کرمان حتما نیاز به این شهرکها داریم».
وی تاکید کرد: «رانندهای که از کرمان به مقصد دیگری میرود به خدمات گستردهای نیاز دارد و در این استان کرمان باید این خدمات ارائه شود».
وی ادامه داد: «به شرکتهای حرفهای حملونقل مسافر و بار هم نیاز است. جای این شرکتها در استان کرمان و کشور خالی است».
وی بیان کرد: «انجمنها و اصناف خصوصی بخش مسافر کشور دست کرمانیهاست و وضعیت فعلی جای تعجب دارد. کرمان لااقل در یک حوزه باید گل سرسبد کشور باشد».
رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور با بیان اینکه انبارهای توزیع منطقهای و انبارداری یک بخش اقتصادی بسیار سودآور است، ادامه داد: «ایجاد انبارهای توزیع منطقهای به خصوص در جنوب کرمان بسیار جذاب است».
وی افزود: «در حوزۀ فرهنگسازی در ایمنی نیاز به سرمایهگذاری داریم».
وی با بیان اینکه فرهنگسازی در ایمنی در کشور متولی مشخصی ندارد، گفت: «فرهنگسازی در ایمنی کار مستمر است و این اقدامات نباید محدود به نوروز باشد».
وی از شرکتهای بزرگ اقتصادی خواست تا همانطورکه در حوزۀ فوتبال سرمایهگذاری میکنند به این بخش هم بیایند. وی بیان کرد: «این سرمایهگذاری سرمایۀ آنچنانی هم نمیخواهد».
توسعۀ زیرساختهای روستایی و توسعۀ استارتاپهای لجستیکی و توسعۀ سیستمهای هوشمند مدیریت ناوگان از دیگر فرصتهای سرمایهگذاری است که اکبری به آن اشاره کرد. / الف
نظر خود را بنویسید