فردایکرمان – گروه اقتصاد: رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور گفت: «گرایش به مشاغل غیررسمی افزایش یافته است، از طرفی با کمبود نیروی کار ماهر مواجه هستیم».
غلامحسین محمدی در نشست شورای مهارت استان کرمان افزود: «سال گذشته حدود ۵۰۰ هزار نفر بیمۀ جدید داشتیم که سهم زنان بیشتر از مردان و تمرکز زیاد در تهران بوده و نشان میدهد مشاغل غیررسمی زیاد شده است».
وی اضافه کرد: «مردم به حقوقهای رسمی و بیمهای و شرکتهای رسمی تن نمیدهند و سراغ مشاغل غیررسمی میروند که بخش عمدۀ آن غیرفنی و غیرصنعتی و در شهرهایی مثل تهران است».
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: «سرکوب حقوق و دستمزد در صنایع کوچکتر موجب شده افراد کمتر به این سمت بروند و به مشاغل غیررسمی گرایش پیدا کنند و صنعت ما در آیندۀ نهچندان دور دچار مشکلات عدیده در حوزۀ نیروی کار خواهد شد بنابراین باید در مورد حقوق و دستمزد ورود کنیم و ضروری است حقوق و دستمزد در صنعت متفاوت دیده شود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، وی یادآور شد: «یکی از راهها این است که در حوزۀ مهارت کار جدیتری انجام دهیم».
کمبود نیروی کار ماهر
وی با بیان اینکه کمبود نیروی کار ماهر توسط واحدها بهعنوان یک مشکل گزارش شده است اظهار کرد: «این مشکل در دنیا هم وجود دارد اما به دلیل اینکه محرکهایی همچون عوامل اقتصادی و اجتماعی، نبود همبستگی بین بازار کار و صنعت و آموزش، تغییرات سریع بازار کار و ضعف نظام آموزشی در ایران وجود دارد موجب شده کمبود نیروی کار ماهر با شدت بیشتری خود را نشان دهد».
محمدی اضافه کرد: «بازار کار فعالی داریم که مبتنی بر بهرهوری است و اگر قرار است هشت درصد رشد اقتصادی داشته باشیم، ۳۰ درصد آن حاصل از بهرهوری است و مهمترین مولفۀ بهرهوری نیروی کار است».
وی گفت: «یک سال آموزش فنی و حرفهای باعث میشود که بهرهوری فرد ۲ تا چهار درصد رشد پیدا کند که در بلند مدت در تولید ناخالص داخلی کشورها اثر مثبت میگذارد».
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور خاطرنشان کرد: «بخش عمدۀ کارفرمایان برای بیرون کشیدن چالش به سمت توانمندسازی کارکنان میروند».
نرخ کارایی آموزشها به شدت پایین است
وی تصریح کرد: «نظام آموزشی ایران در تربیت نیروی کار ماهر ناکارآمد عمل کرده و کشور از نظر میزان آموزش در سازمانها نیز در میان ۱۴۱ کشور جزو هشت کشور آخر جهان قرار دارد. رتبۀ شاخص میانگین تحصیل فرزندان ما ۶۱ و رتبه شاخص مجموع مهارت ۱۳۶ است».
محمدی ادامه داد: «این یعنی زیاد درس میخوانیم اما نتیجه هم ندارد و متناسب با بازار کار نیست».
وی گفت: «رتبه آموزشهای ما در سازمانها ۱۳۴ و رتبه در شاخص کیفیت آموزش در سازمانها هم ۱۱۵ است که ناترازی بزرگ در بازار کار ایجاد کرده است».
محمدی یادآور شد: «یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر به بازار کار عرضه میشوند و باوجود اینکه یک میلیون فرصت شغلی روبهروی آنها است هر ٢ بخش شاکی هستند؛ کارفرما میگوید نیروی کار ندارد و جوانان میگویند بیکار هستیم چون نرخ کارایی و سازگاری آموزشها به شدت پایین است و همترازی آموزشها با نیاز بازار کار نمیخواند».
وی با بیان اینکه دنیا الگوها را تغییر داده است افزود: «بیش از ۹۰ درصد آموزشها باید با مشارکت کارفرماها انجام شود و ۱۰ درصد را موسسات آموزشی و دانشگاهها برعهده گیرند».
اجازه به استانها برای خرید خدمات آموزشی
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه اگر در کشور گشایش اقتصادی اتفاق بیافتد نیاز به نیروی کار شگرفی دارد افزود: «به ادارات کل اجازه دادهایم خرید خدمات آموزشی انجام دهند و بهصورت حجمی از هر مربی استفاده کنند در این راستا برای تامین به جنوب کرمان کمک میکنیم و هزینۀ بیشتری اختصاص میدهیم».
محمدی یادآور شد: «استان کرمان یکی از فرصتها در کشور است و نگاه بلند مردم و مدیران شرایط متفاوتی را در استان ایجاد کرده است لذا مبتنی بر داراییهای فیزیکی و غیرملموس یک منطقه برنامهریزی کنید و مسیر توسعۀ منطقهای منتهی به منافع ملی داشته باشید».
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان اینکه راهحلهای منطقهای بهتر از راهحلهای ملی و از بالا به پایین نتیجه داده است، ادامه داد: «ایدۀ مرکزی ما در وزارتخانه همین است که نگاه و رشد منطقهای با استفاده از ابزار و امکاناتی که در منطقه وجود دارد».
وی گفت: «۵۰ درصد مهارتآموزانی که به سراغ ما میآیند ابراز میکنند که برای کسب شغل آمدهایم و ۸۰ درصد از این میزان در کرمان سر کار رفتهاند که در کهگیلویه و بویراحمد ۱۰ درصد است البته دلیل دیگر موفقیت کرمان وجود اکوسیستم صنعتی است». /پ
نظر خود را بنویسید